Profil de investitor: În ce mai investim - Iulian Nedea, Simtel Team
Investitori mici şi mari, profesionişti şi debutanţi deopotrivă, care activează în domenii dintre cele mai diverse, pun pe tapet strategii de investiţii şi lecţii învăţate în timp pentru a întări zicala „bursa este pentru toţi” şi a mări rândurile investitorilor din piaţa locală. Toate sfaturile sunt adunate în seria de materiale „Profil de investitor” găzduită de Business MAGAZIN.
Inginerie şi tehnologie
Simtel Team este o companie românească de inginerie şi tehnologie şi lider naţional în domeniul construirii de centrale electrice fotovoltaice pe acoperişurile clădirilor, fondată în 2010 de Iulian Nedea, Sergiu Bazarciuc şi Radu Vilău, foşti colegi de facultate.
Simtel Team intrat la tranzacţionare pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti la începutul lunii iulie 2021, sub simbolul bursier SMTL, după ce anterior a atras 13,7 mil. lei de investitori într-un plasament privat în schimbul a 15% din acţiuni. În prima şedinţă de tranzacţionare, acţiunile s-au apreciat cu 83%, la o capitalizare de 168 mil.
lei.
Spre comparaţie, investitorii evaluează astăzi Simtel la Bursa de la Bucureşti la 245 mil. lei, ceea ce presupune un randament de circa 166% faţă de capitalizarea estimată în prospectul de listare (92 mil. lei). Numai de la începutul acestui an acţiunile SMTL înregistrează o creştere de 24,8%, pe fondul unor tranzacţii de 9,6 mil. lei, arată datele BVB.
Avansul acţiunilor a venit în principal pe fondul rezultatelor financiare consolidate raportate la nivelul anului 2022, dar şi în primele luni din 2023. Dacă anul trecut compania a anunţat un profit net de 12 mil. lei, dublu faţă de anul anterior şi afaceri de 137 mil. lei, cu 134% mai mari, Simtel a realizat în T1/2023 un profit net de 2,9 mil. lei, de peste 15 ori mai mare faţă de rezultatul net din T1/2022, la afaceri de 66 mil. lei, plus 579%.
Pentru întreg anul 2023, jucătorul din energie vizează o cifră de afaceri consolidată de 296,1 mil. lei, EBITDA de 31,5 mil. lei şi un profit net de 25,6 mil. lei. Rezultatele vor fi generate de Simtel Team şi Simtel Solar, precum şi de ANT Power Energy şi Agora Robotics, companii în care Simtel deţine 51%.
În ceea ce priveşte construcţia de centrale electrice fotovoltaice, Simtel estimează că anul acesta va pune în funcţiune o putere instalată de circa 80 MWp, comparativ cu 45 MWp instalaţi în 2022. De asemenea, conducerea are în vedere creşterea numărului de proiecte şi în Republica Moldova, unde a deschis o filială la finalul anului trecut, dar şi investiţia în alte proiecte verzi.
Grupul de companii este controlat în proporţii aproape egale de peste 23% de fondatorii Iulian Nedea, Sergiu Bazarciuc şi Radu Vilău, în timp ce 21% sunt alţi investitori persoane fizice, iar 8,9% sunt investitori persoane juridice. Din acţionariatul Simtel fac parte şi angajaţi ai companiei (2%) sau Pavăl Holding (5%), vehiculul de investiţii al fraţilor Pavăl de la Dedeman.
În aprilie, Simtel a anunţat numirea de către acţionari a unui consiliu de administraţie format din cinci membri – cei trei fondatori, Adrian Netea, profesionist în investiţii şi Mihai Tudor, un executiv cu experienţă în motivarea şi creşterea echipelor companiilor – în vederea transferului acţiunilor pe piaţa principală a Bursei de la Bucureşti.
! Acesta este un material informativ şi nu reprezintă o recomandare sau o ofertă de investiţie. Performanţele anterioare nu reprezintă o garanţie a realizărilor viitoare. Este recomandată documentarea temeinică înainte de a investi.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro