Vor redescoperi investitorii gustul dulce-amarui al riscului la bursa?
Fondurile de actiuni au inceput sa iasa din conul de umbra unde le-a aruncat criza financiara si se bucura timid de lumina reflectoarelor, impinse de la spate de listarea Fondului Proprietatea. Cu o inflatie ce ameninta sa muste adanc din randamente, vor redescoperi investitorii gustul dulce-amarui al riscului?
Anul 2011 incepe in forta pentru fondurile prezente pe bursa de la Bucuresti. Ascensiunea acestora vine dupa doi ani - 2007 si 2008 - in care bursa romaneasca a devenit aproape sinonima cu pierderea, iar investitorii nu si-au dorit altceva decat un adapost sigur pentru bani, intr-un depozit la banca sau intr-un fond monetar.
In primele doua luni ale acestui an insa, investitorii din fondurile de actiuni au castigat in medie 5% din suma investita, randamentul maxim urcand pana la 8,5%, performanta pe care un depozit bancar le-ar fi adus-o poate intr-un an. Performerul inceputului de an a fost fondul de actiuni BCR Expert, administrat de societatea Erste Asset Management, cu o performanta de 8,5%. Nu toate fondurile de actiuni au fost insa castigatoare in acest inceput de an: Omninvest a pierdut 8,7% in primele doua luni, Omnitrust a pierdut 5,36% din valoare, iar unitatea de fond Raiffeisen Prosper a pierdut 4,68%.
Desi randamentele unor fonduri de actiuni concureaza puternic dobanzilor, niciunul dintre acestea nu a reusit sa obtina o performanta mai mare decat cea a pietei de actiuni, mai exact a principalului indice bursier BET. In 2011, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni tranzactionate al Bursa de Valori Bucuresti, a crescut cu 11,3%, iar indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri, s-a apreciat cu 8,2%.
O explicatie este lipsa de bani noi in fondurile de actiuni. Altfel spus, atat timp cat fondurile de actiuni raman la acelasi volum de active, administratorii acestor fonduri nu au mana libera si nici bani disponibili pentru a putea profita de oportunitatile aparute la un moment dat in piata. Pentru a lua parte la ele, administratorii vor fi nevoiti sa vanda o actiune pentru a cumpara o alta. La finele lunii februarie, fondurile de actiuni aveau active de 250 mil. lei, sub nivelul atins in 2008, inaintea declansarii crizei financiare. In ultimul an, investitorii au plasat 37 milioane de lei - bani noi - in fondurile de actiuni, de 30 de ori mai putin decat intrarile raportate de fondurile monetare in intervalul cuprins intre ianuarie 2010-ianuarie 2011.
"Randamentele fondurilor de actiuni sunt obtinute pe acelasi volum de active, in conditiile in care unele actiuni in care au investit fondurile au inregistrat scaderi luna trecuta. Pentru a putea bate piata, administratorii fondurilor de actiuni au nevoie de intrari de capital care le permit sa faca ajustari in portofoliu", a declarat Dragos Neacsu, presedintele societatii de administrare Erste Asset Management.
In cautare de randamente, altele decat cele firave aduse de actiunile romanesti, unii administratori de fonduri de actiuni au ajuns pana la Bursa din Londra. Societatea KD Investments, administratorul fondului de actiuni KD Maximus, a investit in actiuni ale producatorilor rusi de gaze si petrol care se tranzactioneaza pe Bursa de Valori de la Londra. Cu active in gestiune de peste 43 milioane de lei, KD Maximus, al doilea fond de actiuni din piata ca valoare a activelor, are investitii in valoare de 2 milioane de euro la Gazprom, Rosneft si Lukoil si la cea mai mare banca din Rusia, fiind primul fond romanesc care pariaza pe potentialul sectorului energetic rusesc.KD Maximus a mizat pe potentialul celor mai mari producatori rusi de petrol si gaze incepand din cea de-a doua jumatate a anului trecut, strategie care l-a urcat pe pozitia secunda in clasamentul celor mai performante fonduri mutuale in 2010, cu un randament anual de 14,8%.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro