Tichetul lor de masa: de ce doneaza romanii sange

Postat la 06 septembrie 2010 78 afişări

O opinie raspandita sustine ca nu exista suficienti donatori de sange, insa unul din trei romani spune ca a trecut pe la centrul de donare pana acum, conform unui sondaj la nivelul UE. Ce ii determina pe oameni sa doneze si cat de mult conteaza, la vreme de criza, castigul material rezultat de pe seama unui astfel de gest?

"Sangele donat salveaza vieti. Poti fi si tu un salvator. Doneaza." Mesajul ii intampina pe cei care trec pragul Institutului de Hematologie din Capitala. Aglomeratia e la ordinea zilei, iar numarul donatorilor creste constant de cativa ani incoace. "Unii vin pentru bonurile de masa de 60 de lei, iar altii pentru ca au rude sau prieteni bolnavi." Replica paznicului de la intrarea in complex contureaza cele doua ipostaze ale donatorului roman, donator care ajunge in centru chiar si de sase ori pe an. Vizitatorii frecventi ai centrelor de transfuzii sunt de regula aceiasi, fetele noi zarite de asistente fiind, de regula, apropiati ai celor aflati in suferinta.

Intr-o discutie cu BUSINESS Magazin, doctorul Andi Rosini, directorul general al Institutului National de Hematologie Transfuzionala, sustine ca volumul de sange colectat este de circa 110% din nevoile totale. Avem de-a face insa cu un cerc vicios, fiindca daca sistemul sanitar ar fi suficient de dezvoltat incat sa permita interventii chirurgicale sau transplanturi de mare complexitate, pentru care sa fie nevoie de un volum mare de sange, atunci si necesarul ar creste. "Daca medicul Irinel Popescu ar avea suficiente ficaturi de transplantat, probabil s-ar consuma mai mult sange", exemplifica Rosini. Pe de alta parte, el spune ca daca spitalele ar detine medicamente scumpe, care sa poata substitui lipsa unor elemente sangvine, nu ar mai fi nevoie de prea mult sange.

Seful INHT observa ca, de regula, o persoana doneaza atunci cand este direct afectata, daca e cineva din familie care are nevoie de transfuzii, sau pentru avantajul material capatat in urma actului de donare, adica bonuri de masa. "Donatori de sange <onorifici>, cei care doneaza din proprie initiativa, fara a avea un interes direct, sunt foarte putini", descrie situatia medicul de familie al clinicii Anima, Irina Stefanescu. In afara de tichete de masa ca rasplata, exista si posibilitatea obtinerii unei zile libere de la locul de munca pe baza carnetului de donator, dar, potrivit medicului, nu toti angajatorii accepta aceasta formula.

Totusi numarul de unitati de sange recoltate in ultimii patru ani a crescut constant, de la 339.000 de unitati in 2007 la 351.000 in 2008 si cu 10% mai multe in 2009. Pentru primele sase luni ale anului in curs, s-a depasit deja pragul de doua sute de mii, asadar la finele anului tendinta crescatoare se va pastra. Campaniile de constientizare sunt utile si au reusit sa schimbe in bine perceptia publicului cu privire la donatii si la mobilizarea donatorilor, insa specialistii cred ca o comunicare mai agresiva nu ar strica deloc. Directorul Institutului de Transfuzii remarca faptul ca ONG-uri de calibru mare, precum Crucea Rosie, au renuntat la promovarea acestui segment, fara sa gaseasca o explicatie logica pentru decizie: "In urma cu 20 de ani, erau adusi muncitori de la marile platforme industriale, iar spiritul civic era poate mai accentuat. Peste timp, preocuparile au devenit tot mai variate, iar lipsa ONG-urilor care sa se ocupe de acest fenomen este ingrijoratoare".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sanatate,
sange,
transfuzii,
donatori,
tendinte,
societate
/analize/tichetul-lor-de-masa-de-ce-doneaza-romanii-sange-7100433
7100433
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.