Cum arată pensiunea ideală pentru corporatiştii dornici de aer curat
Turismul de afaceri nu se face doar în Bucureşti şi nici numai din bani proprii. Acestea au fost premisele de la care a pornit planul de afaceri a patru tineri antreprenori, hotărâţi să profite cu orice chip de două oportunităţi uriaşe - o zonă turistică extrem de atrăgătoare aflată la doar o oră şi jumătate de Bucureşti şi un bazin încă plin de fonduri europene care aşteptau să fie cerute.
Hotelul a fost inaugurat în august 2011, dar ideea proiectului turistic se conturase ferm în planurile mele şi ale partenerilor mei de business încă din 2008, când am identificat posibilitatea de a accesa fonduri europene pentru o parte din finanţare", spune Emil Munteanu, managing partner şi unul dintre acţionarii Top Resorts, compania care se ocupă de proiectul turistic Atra. Până în acel moment, Atra nu era decât un plan desenat mai mult în minte, cu potenţial, dar la care cei patru doar visau. Erau, până la urmă, angrenaţi în tot atâtea alte proiecte antreprenoriale, astfel încât timpul pe care îl aveau la dispoziţie pentru a se întâlni şi a da un contur real proiectului era limitat.
I-a motivat însă faptul că o afacere în zona turistică ar fi "potolit" o mare pasiune a tuturor. "Pe lângă asta, suntem antreprenori şi nu puteam să ignorăm că aveam o mină de exploatat - fondurile europene", completează Munteanu. În egală măsură, Atra a fost şi rezultatul dorinţei lor de a explora şi alte zone de business, de a diversifica, pentru că trei dintre cei patru asociaţi sunt ingineri cu experienţă în domeniul IT şi parteneri fondatori în alte patru firme, printre care se numără şi furnizorul de servicii informatice integrate Power Net Consulting.
Au depus astfel solicitarea pentru aceste fonduri în toamna anului 2008 şi au primit aprobarea de finanţare în februarie 2009. Nu aveau experienţă în domeniul turismului, dar ştiau ce şi-ar dori oamenii de afaceri şi cum anume pot să-i atragă. Ei înşişi fuseseră în locul celor pe care îi vizau drept clienţi. "Ne adresăm în primul rând turiştilor corporate din România sau din străinătate, dar şi familiilor. Pensiunea este construită pentru a găzdui evenimente de business, management meeting, training pe departamente, dar şi pentru cei care vor să vină la o oră şi jumătate distanţă de Bucureşti şi să se rupă de lume", spune Emil Munteanu.
Vila are o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi, cea mai mare parte fiind ocupată de spaţiile comune, adică recepţia, restaurantul, zona de luat masa şi cea de utilităţi.
Altfel, sunt opt camere, fiecare cu o suprafaţă cuprinsă între 25 şi 28 de metri pătraţi, iar capacitatea totală de cazare este de 20 de locuri. În exterior au fost proiectate o terasă acoperită, un spaţiu de relaxare pe malul lacului Paltinu, un spaţiu de joacă pentru copii şi aproximativ 3.500 de metri pătraţi pentru activităţi în aer liber.În august pensiunea împlineşte un an de când a intrat în funcţionare, iar până acum gradul mediu de ocupare a fost de 50-60%, acţionarii spunând că înregistrează creşteri ale afacerii de 10-20% de la o lună la alta. Lunar găzduiesc şi circa patru evenimente corporate, dar speră că în scurt timp numărul lor se va dubla.
Chiar şi în acest ritm, va mai dura până când cei patru antreprenori vor putea să împartă primele profituri, afacerea fiind încă în stadiul de amortizare a investiţiei, care s-a ridicat la un milion de euro. "Noi am avut o investiţie în teren plus proiectul de peste 100.000 de euro înainte de depunerea proiectului pentru fonduri europene. Fondurile europene au fost de 200.000 de euro. Încă nu ne-am recuperat toţi banii pe cererile de rambursare de la Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală. Acum suntem la ultima cerere de plată", precizează Emil Munteanu.
După ce vor începe să facă profit, iar businessul va atinge un nivel de maturitate, cei patru plănuiesc să extindă această idee de afacere prin deschiderea unor noi unităţi fie în ţară, fie în aceeaşi localitate, care are un potenţial turistic uriaş, după cum apreciază Munteanu.Este greu de spus însă dacă vor merge pe acelaşi model de finanţare, care, deşi util, este foarte anevoios. "Cele mai dificile momente au fost cele legate de finanţarea acestui proiect. Există o componentă birocratică ce întârzie foarte mult rambursările către beneficiari, chiar şi şase luni peste termenul legal", spune Emil Munteanu. Cel mai probabil, vor merge pe reinvestirea profitului, o strategie clasică folosită de mai toţi antreprenorii în serie.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro