Reportaj. Ce poţi face într-un miniconcediu petrecut în Singapore şi ce nu trebuie să ratezi

Autor: Andra Stroe Postat la 24 ianuarie 2024 277 afişări

O zi şi o noapte. Atât am stat în Singapore, o ţară ce mi-a amintit cumva, prin răceala şi perfecţiunea sa, de Elveţia, dar fără peisajele impresionante cu care vine la pachet cea din urmă. Şi, cu toate că am mers cu aşteptări mari, nu ţin să mă întorc prea curând. După două săptămâni în Thailanda, în care primeşti un zâmbet larg la fiecare pas, răceala singaporezilor, simetria prea perfectă a străzilor, şirul lung de reguli, unele absurde, şi aerul complet inert ce învăluie totul după miezul nopţii m-au convins că Singapore rămâne o ţară de bifat, nu neapărat de explorat. Pentru explorat, rămân toate celelalte state din jurul său. Dar să dăm Cezarului Ce-i al Cezarului. Singapore este, în nucleul său, Spectaculoasă pentru privitori.

Singapore se afla de mult timp pe lista de ţări extraeuropene în care îmi doream să ajung, însă anul acesta am ajuns să vizitez micul stat mai mult de nevoie decât de voie. Şi asta pentru că în Thailanda, destinaţia principală a călătoriei în care am plecat la final de 2023, pentru România vizele on arrival se emit pentru o durată de numai 15 zile, aşa că după două săptămâni de explorat Ţara Zâmbetelor, a trebuit să plec, timp de o zi, pe alte meleaguri, şi să aplic pentru o nouă viză la a doua intrare. Iar Singapore a fost cea mai la îndemână alegere.

Pentru că nu apucasem să planific în avans această scurtă escală de o zi şi o noapte, iar orele de zbor din Bangkok către Singapore nu se potriveau cu nevoile noastre, am decis să aterizăm la graniţa cu Singapore, pe aeroportul malaezian Johor Bahru, iar de acolo să străbatem graniţa cu trenul, într-o călătorie de circa 20 de minute, până în Woodlands Checkpoint. După controale riguroase am intrat şi am aşteptat un autobuz care să ne ducă către Little India, cartierul în care rezervaserăm noaptea de cazare şi unde am ajuns spre ora prânzului, pentru o scurtă oprire, înainte de a începe să explorăm oraşul la pas. Chiar dacă atunci când planifici o vizită în Singapore futuristicul Marina Bay Sands şi celebrii copaci artificiali din Gardens by the Bay sunt primele atracţii care îţi vin în minte, lista poate fi completată cu experienţe din cele mai diverse. Iată zece lucruri pe care le poţi experimenta sau vizita în Singapore:

1. Little India

Cartierul Little India se regăseşte şi el pe mai toate listele de obiective turistice, ca „must see”. Motivul? Pata de culoare pe care o aduce, la propriu şi la figurat, ţării. Ca o excepţie de la regula celorlalte zone aproape austere pe care le vei întâlni în Singapore, de la străzi perfect conturate, cu copaci perfect aliniaţi şi clădiri perfect proiectate, Little India reprezintă un mic haos în ordinea singaporeză. Cu pieţe mirosind a peşte şi condimente exotice, cu mizeria de rigoare, cu case vechi, colorate, proiectate în stil colonial, cu magazine de aur, de suveniruri şi branduri fake, şi femei zbârcite îmbrăcate în tradiţionalele sariuri. Little India e uşor de explorat, căci există şi linie directă de metrou de la Marina Bay, aşa că o vizită aici nu va necesita nici mult timp, nici costuri mari.

2. Universal Studios Singapore (USS)

Amplasat pe insula Sentido, una dintre cele 64 de insule care înconjoară capitala, Universal Studios reprezintă una dintre cele mai distractive activităţi de testat în Singapore, pentru copii şi adulţi deopotrivă. Parte a grupului celor doar cinci parcuri ale Universal Studios din întreaga lume, USS e împărţit în şase zone tematice (The Lost World, Ancient Egypt, Sci-Fi City, Far Far Away, New York şi Hollywood) şi are un cost de intrare ce porneşte de la 62 de dolari singaporezi (cca 42 de euro). Rezervaţi-i o zi cap-coadă pentru a avea timp să vă bucuraţi de tot ce are de oferit!

3. Cină la înălţime

Dacă alegi să nu te cazezi în Marina Bay Sands, hotelul de cinci stele dotat cu cazino, restaurante premium, mall, muzeu şi teatru, printre altele, ci vrei doar să te bucuri de o privelişte spectaculoasă şi un apus pe măsură, o cină la restaurantul CÉ LA VI, situat la etajul 57 al luxosului hotel, e compromisul ideal şi poate înlocui, totodată, mai aglomeratul tur la SkyPark Observation Deck, amplasat la nivelul inferior şi care are un cost de acces de circa 22 de euro la orele de vârf.

4. Gardens by the Bay

Pe lângă parcurile vaste, ce abundă de floră exotică, Singapore atrage turiştii şi cu atipicele Gardens by the Bay, unde un consorţiu de arhitecţi cu o perspectivă nouă au proiectat o serie de arbori artificiali, împodobiţi cu jocuri de lumini, într-o investiţie de peste 1 miliard de dolari. Alături de aceştia a fost construită şi cea mai mare seră cu pereţi de sticlă din lume, Flower Dome. Cu peste 50 de milioane de turişti anual, Gardens by the Bay rămâne o atracţie gratuită, accesibilă oricărui vizitator, şi e spectaculoasă mai ales după lăsarea întunericului, deşi nu la nivelul la care m-aş fi aşteptat înainte să ajung la faţa locului.

5. Un circuit cu bicicleta

Cu reguli stricte şi amenzi riguroase, traficul din Singapore e unul cât se poate de civilizat – o bilă albă şi o gură de aer proaspăt după haosul infernal (dar atât de specific) al Thailandei, aşa că un tur cu bicicleta e o modalitate optimă pentru a explora oraşul. Şi pentru a încuraja acest mod „verde” de transport, există la tot pasul parcări cu biciclete albastre pe care le poţi debloca şi închiria după ce îţi instalezi o aplicaţie locală, iar vestea bună e că, aidoma trotinetelor electrice din Bucureşti, şi acestea pot fi lăsate în alt colţ de oraş. Cum altfel să descoperi mai bine clădiri iconice precum Marina Bay Sands, colorata Hill Street Building ori zgârie-norii cu cele mai interesante forme ce împânzesc oraşul, şi alături de ele renumitul Merlion Park, cu statuia mai pozată chiar decât celelalte obiective construite cu costuri uriaşe?

6. Croazieră de noapte

Cea mai mare surpriză oferită de Singapore a fost Spectra, spectacolul de lumini şi fântâni la care am asistat, ad hoc, după ce am aflat de el în ultima clipă şi despre care pot spune că a fost senzaţional, comparându-l chiar cu mai celebrul show similar din Dubai, ţinut în fiecare seară la Burj Khalifa. Acesta are loc în faţa hotelului Marina Bay Sands, iar de duminică până joi se ţine de două ori pe zi, timp de 15 minute, de la 20:00 şi 21:00, în timp ce vinerea şi sâmbăta are loc de trei ori, plusând cu un extra-show la ora 22:00. Să îl testaţi neapărat! Mulţi aleg să asiste la spectacol din barcă, în timpul unei minicroaziere, însă la fel de bine îl puteţi admira gratuit, de pe mal.

7. „Junglele” urbane

O plimbare printr-un parc din Singapore poate echivala lejer cu o vizită la grădina botanică, datorită vegetaţiei luxuriante întâlnite. Alegerea noastră a fost Fort Canning Park, care se află, de altfel, pe locul unde cândva a funcţionat prima grădină botanică a ţării. Alei şerpuite, umbrite de felurite specii de arbori tropicali, exemplare uriaşe de Monstera şi altele asemenea creează o oază de verdeaţă înconjurată de zgârie-nori. În sudul grădinii veţi găsi şi un bătrân far construit pentru a ghida ambarcaţiunile, în primele decenii ale secolului trecut, către portul singaporez, iar în alte unghere există fel de fel de tuneluri şi alte surprize pe care vă las să le descoperiţi singuri la faţa locului.

8. Street foodul cu stele Michelin

În 2016, un vânzător ambulant de street food din Singapore a reuşit o performanţă atinsă de numai alte două persoane la acel moment: să obţină pentru preparatele sale o stea Michelin. Astăzi Singapore se mândreşte cu doi deţinători ai acestei recunoaşteri: Hill Street Tai Hwa Pork Noodle şi Liao Fan Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle. Chiar dacă uneori se stă la cozi interminabile pentru a testa, cu doar câţiva dolari, celebrele preparate, pentru gurmanzii din toată lumea rămâne o experienţă de neratat.

9. Singapore Grand Prix

Singapore se laudă şi cu primul circuit de noapte din istoria Formulei 1, aşa că pentru cei ce iubesc acest sport o vizită aici cu ocazia Grand Prix-ului, care anul acesta are loc în intervalul 22-24 septembrie, se va transforma, cel mai probabil, într-o experienţă memorabilă, care are un cost de circa 1.200 de euro pentru un bilet cu acces pentru toate cele trei zile la categoria Pit Entry Grandstand. Nu uitaţi să rezervaţi hotelurile în avans, deoarece costurile cresc considerabil cu ocazia evenimentelor de acest tip!

10. Shoppingul

Un magazin LV parcă plutind pe apele strâmtorii Malacca, având în oglindă un şi mai futurist magazin Apple, un mall uriaş lângă şi o mulţime de alte centre comerciale răspândite prin oraş fac din Singapore şi o destinaţie propice pentru pasionaţii de shopping, aşa că lăsaţi-vă loc în bagaj când îl vizitaţi! Iar dacă nu ajungeţi decât în magazinele din duty free-ul aeroportului, nu rataţi nici Rain Vortex, o impresionantă cascadă construită, cum altfel, artificial.

De luat în calcul:

1. Vizitaţi Singapore împreună cu o altă ţară din jur (Thailanda, Malaezia/altele) pentru a justifica costul ridicat al biletului de avion şi orele de zbor. Nu alocaţi prea multe zile de concediu pentru această destinaţie deoarece e o ţară mică – două-trei zile sunt suficiente pentru a explora principalele atracţii;

2. Folosiţi transportul în comun – e bine pus la punct şi circulă până spre miezul nopţii, ba chiar şi după, în unele cazuri – şi plătiţi cu cardul direct în autobuz/la metrou;

3.Ţineţi cont de faptul că în lunile de iarnă e sezon ploios, cu umiditate mare şi risc ridicat de precipitaţii, aşa că puneţi în bagaj o pelerină de ploaie dacă alegeţi acest interval;

4. Singapore e o ţară musulmană, aşa că îmbrăcaţi-vă adecvat şi respectaţi regulile impuse şi afişate de autorităţi, pentru a evita amenzi usturătoare!

5. Luaţi-vă la voi un termos – în Singapore apa îmbuteliată este foarte scumpă, însă există numeroase fântâni cu apă potabilă pentru turişti, inclusiv în jurul principalelor obiective.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Reportaj,
Elvetia Estului,
singapore,
calatorie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.