Unde îşi petrec vacanţele cei mai puternici manageri din România
În Statele Unite şi chiar şi în unele state din Europa de Vest există moda ca după terminarea studiilor tinerii să îşi ia un an liber pentru a călători. În cultura occidentală această călătorie este privită ca una iniţiatică, cu rol educaţional. În România mulţi spun că este un privilegiu sau chiar o nebunie. “Nu am mai avut un concediu de x ani”, se plâng mulţi angajaţi.
Există însă şi persoane care, indiferent de cât de încărcat le este programul, îşi fac timp să îşi încarce bateriile înotând cu delfinii sau călătorind pe elefanţi. Executivii de top, chiar dacă de multe ori nu au timp, au resursele financiare necesare pentru a călători în jurul lumii, pentru a zbura cu balonul sau pentru a merge în safari în Africa. Ce sursă mai bună de inspiraţie pentru o vacanţă decât ei?
Daniel Grigorescu, românul care conduce operaţiunile Pizza Dominium încă de la intrarea companiei poloneze pe piaţa din România, în 2007, a văzut la cei 35 de ani ai săi aproape toată lumea. "Există puţine locuri unde nu am fost", spunea el acum câteva luni. Timp de nouă ani a lucrat pe vase de croazieră, deşi studiase Management Financiar Bancar. Acolo muncea şi câte 14 ore pe zi, şapte zile pe săptămână, dar avea şi momente de respiro; aşa a ajuns să vadă toată lumea şi să cunoască foarte mulţi oameni. Printre locurile sale preferate din lume se numără Ushuaia - cel mai sudic oraş al lumii, Saint Martin şi Alaska, unde a mers la pescuit de somon. În cei nouă ani de călătorit în jurul lumii a acumulat suficiente amintiri încât dacă "îl provoci" să îţi povestească ce a trăit, poate vorbi ore în şir, iar interlocutorul său poate pierde noţiunea timpului ascultând despre safari-ul din Africa de Sud sau despre plimbările cu bicicleta prin New York.
Manuela Necula, CEO al grupului de comunicare Ogilvy România şi călătoare în timpul liber, nu are nevoie de mult timp să se decidă care este destinaţia sa preferată, deşi de-a lungul timpului a vizitat multe locuri din toate colţurile lumii. Destinaţia preferată, la mare distanţă de următoarele, este New Yorkul pe care l-a vizitat prima dată când era parte din juriul competiţiei EFFIE. După aceea a revenit de mai multe ori. Cu o experienţă de aproape douăzeci de ani în domeniu, Manuela Necula spune că în fiecare zi lucrează minim zece ore. "Fără excepţie." În fiecare an însă încearcă să facă şi două călătorii, iar printre destinaţiile bifate se numără Cambodgia, Argentina şi Singapore. Pe lista de proiecte viitoare apare Noua Zeelandă.
"Aş prefera să vorbesc despre vacanţa care m-a impresionat cel mai mult, fără să o pot numi însă «cea mai frumoasă», pentru că mi s-ar părea uşor nepotrivit. Intensitatea emoţiilor pe care le-am trăit în Cambodgia a făcut din această călătorie una dintre cele mai memorabile de până acum." Contrastul dintre măreţia imperiului Khmer reprezentat prin cele mai frumoase temple din Asia de Sud şi ororile prin care au trecut intelectualii acestui popor în perioada dictaturii lui Pol Pot "m-a zguduit pur şi simplu", îşi aminteşte ea.
Cu ocazia acestei vizite a mers să viziteze templele Angkor Wat, Ta Prohm şi Banteay Srei care i-au tăiat respiraţia. O experienţă la fel de impresionantă dar cu totul diferită a fost şi vizitarea şcolii din capitala Phnom Penh transformată în închisoare. "Aici am călcat pe iarba din aşa-numitele «killing fields» (câmpiile morţii, n. red.) unde sunt îngropaţi 40.000 de oameni, victime ale masacrului comandat de Pol Pot." În timpul vacanţei a avut ocazia să îl cunoască şi pe unul dintre cei patru prizonieri supravieţuitori ai acestei închisori. Prin contrast, Cambodgia a rămas în memoria Manuelei Necula şi datorită chipurilor inocente ale copiilor pe care i-a întâlnit la tot pasul. "Păstrez cu drag fotografia în care îmi zâmbeşte una dintre fetiţe, o fotografie care simbolizează perfect această ţară frumoasă, săracă şi plină de speranţă."
În acest an şefa Ogilvy Group a ales o destinaţie mai puţin îndepărtată, însă la fel de pitorească: Corsica. Cea mai nordică din salba de trei insule din Marea Mediterană este o destinaţie pe care odată ce ai păşit vei fi cucerit şi vei reveni. "Mi-era dor de spiritul acestor oameni mândri care îşi tratează insula ca pe cel mai de preţ bun." Ea spune că aici localnicii ştiu să păstreze plajele sălbatice, cetăţile şi porturile medievale, cascadele şi lacurile de munte, golfurile pustii, baladele şi cântecele lor de luptă.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro