Vom reusi sa ne dezobisnuim de Algocalmin?
Distruge globulele albe. Este cel mai eficient in scaderea febrei. Creeaza probleme ficatului. Pentru durerea de cap e ideal. Cu plusurile si minusurile sale, metamizolul va putea fi cumparat din toamna numai cu reteta. De ce abia acum?
"Bunicii nostri aveau si ei durerile lor. |n 1968, durerile primesc o lovitura. Apare Algocalminul (...) Timpurile se schimba. Algocalmin ramane acelasi", spunea o reclama TV la celebrul produs romanesc, interzis de ani buni in tari precum Statele Unite ale Americii, Arabia Saudita, Israel, Nepal si Marea Britanie, in timp ce, in Uniunea Europeana, acest tip de analgezic poate fi cumparat numai pe baza de prescriptie medicala.
Exceptie fac Bulgaria, Polonia si Romania, insa doar pana la finele anului, intrucat Agentia Nationala a Medicamentului a aprobat solicitarea companiei Sanofi-Aventis/Zentiva privind armonizarea legislatiei cu cea
din tarile UE.
In portofoliul Zentiva, companie cu afaceri de 194 de milioane de euro anul trecut in Romania, comprimatele de Algocalmin reprezinta circa 5% din vanzari. Totusi, ar trebui sa fie departe de oficialii companiei gandul unei scaderi drastice a vanzarilor, deoarece romanilor nu le va fi usor sa renunte la produsele pe baza de metamizol.
Potrivit datelor Cegedim, companie de studii si analize de piata specializate pe zona farmaceutica, Algocalminul este al doilea cel mai vandut medicament din tara, cu 10 milioane de cutii, in valoare de 11 milioane de euro. "Consumul acestei substante era unul exagerat din cauza lipsei de educatii medicale a pacientului, dar si din pricina campaniilor de publicitate", observa Ioana Cacovean, presedintele Patronatului Farmacistilor din Romania. Farmacista sustine ca este nejustificata promovarea medicamentelor prin reclama, intrucat se creeaza impresia ca acesta este un produs de care este neaparata nevoie. "Este normal sa combati durerea, dar analgezicele trebuie folosite cu intelepciune. Consumul unei cutii pe luna este exagerat", constata contrariata sefa PFdR.
Potrivit farmacistilor si medicilor intervievati de BUSINESS Magazin, un medicament trece in gama eliberarii pe baza de reteta atunci cand, in cazul unui consum excesiv, reactiile adverse pot avea efecte mai nocive decat beneficiile sale.
Cu Algocalminul in poseta, dar mai ales in minte, ce vor face cetatenii in perioada urmatoare? Daca medicii de familie sussin ca vor fi luati cu asalt pentru a elibera retete, farmacistii cred ca pacientii vor trece pe produse cu efect similar si la acelasi pret, dar disponibile fara reteta, precum ibuprofenul. "Romanul fie isi va lua reteta de la medic valabila sase luni pentru ca e obisnuit cu medicamentul sau va gasi analgezicele in unele farmacii care, fiind interesate de profit, incalca legea si elibereaza fara probleme orice tip de medicament", rezuma Clara Popescu, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor, tendinta din viitorul apropiat.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro