Amintiri din infern. Atacurile de la 11 septembrie văzute de cumnata lui Bin Laden
Carmen contra Bin Laden. Sau “cumnata lui Bin Laden rupe tăcerea”. În privinţa acestei din urmă afirmaţii de marketing, trebuie făcută o precizare: tăcerea e ruptă tocmai din 2003, când numita Carmen a publicat de fapt prima ediţie a acestei cărţi de amintiri şi reflecţii.
La doi ani după tragicul 11 septembrie 2001 cumnata lui Osama bin Laden îşi aduna puterile într-un necruţător efort de luciditate, pentru a-şi despărţi cum se cuvine sentimentele de resentimente, încer-când să se delimiteze limpede de tot ce au însemnat în biografia ei Arabia Saudită şi nefastul clan Bin Laden.
Povestea frumoasei Carmen (născută Dufour, cetăţean elveţian) începe în 1973, când Yeslam bin Ladin, tânăr student aflat pe atunci în Elveţia, începe să o curteze. Se căsătoresc un an mai târziu, apoi pleacă împreună la Los Angeles. Duc un trai lipsit de griji, pentru că junele Yeslam este fiul bogatului şeic Mohammed bin Laden şi unul dintre cei 24 de fraţi ai celui care, mai târziu, avea să devină cel mai vânat om al planetei: Osama. În 1976, cuplul pleacă în Arabia Saudită, la solicitarea familiei soţului. La scurtă vreme după stabilirea în Jeddah, pe malul Mării Roşii, Carmen începe să descopere rigiditatea societăţii arabe, fanatismul şi rezistenţa absurdă în faţa modernităţii şi a modernizării mentalităţilor. În timp ce familia soţului ei prosperă (prin Saudi Bin Ladin Group - SBG), relaţiile de cuplu cunosc asperităţi din ce în ce mai marcante, aşa încât în 1987, în ciuda naşterii unei a treia fiice (Noor), divorţul este iminent. Ceea ce ar fi rămas însă o ruptură privată devine, din cauza atentatului asupra Turnurilor Gemene, un scandal de proporţii internaţionale. Carmen Bin Laden se retrage în Elveţia împreună cu fiicele sale şi încearcă, fără sorţi de izbândă, să se pună sub pavăza cetăţeniei elveţiene, ca să scape de suspiciuni şi de asocierea numelui ei cu teroristul mondial numărul 1.
Această carte este o evadare din puşcăria reprezentată de numele de ei familie, o denunţare vehementă a terorismului, un omagiu (sincer) adus Americii şi valorilor ei şi, nu în ultimul rând, o acuză fermă şi argumentată la adresa societăţii închise din Arabia Saudită şi a dinastiei Al-Saud.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro