Ce ne-aşteaptă în următorii zece ani

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 25 decembrie 2011 244 afişări

Răspunsul îl aflăm de la George Friedman, în recent apărutul său volum "The Next Decade" (Doubleday, mai 2011), tradus cu o remarcabilă celeritate în româneşte şi publicat de editura Litera (noiembrie 2011).

Fondator şi preşedinte al celei mai cunoscute agenţii private de analiză geopolitică a momentului (Stratfor), Friedman îşi restrânge unghiul de investigaţie, după ce, cu puţină vreme în urmă, lansase pe piaţă răsunătorul "Următorii 100 de ani", care explora forţele impersonale ce schimbă cursul istoriei pe termen lung.

"Într-un secol contează evenimentele. Într-un deceniu - oamenii", scrie el. Noi trăim în intervale scurte, în care destinele ne sunt conturate nu atât de curente politice vaste, cât de de anumite decizii ale unor indivizi. Iar prezentul volum tratează intervalul scurt al următorilor zece ani, realităţile concrete pe care va trebui să le înfruntăm, deciziile ce vor fi luate şi consecinţele acelor decizii.

Contrazicând prejudecata generală potrivit căreia previziunile sunt cu atât mai grele cu cât intervalul vizat de ele este mai lung, Friedman afirmă că acţiunile individuale (cele ce contează în spaţiul unui deceniu, dar se pierd în torentul judecăţilor care compun un secol) sunt cel mai dificil de prezis. Cu toate acestea, aventura lui "divinatorie" trasează un drum cât se poate de plauzibil al următorilor, puţini, ani (vorba celor de la New York Times Magazine: "Când citeşti cărţile lui Friedman, ai senzaţia că priveşti viitorul într-un glob de cristal").

Prin urmare, anticipează americanul, următorul deceniu va fi unul de tranziţie majoră: SUA (căreia Friedman îi analizează slăbiciunile şi polticile hazardate) vor resimţi nevoia de a reveni la strategia globală echilibrată, pericolul renaşterii Rusiei ca putere globală va fi cât se poate de real, expansiunea chineză se va estompa odată ce miracolul economic al ţării se va împlini (e un alt fel de a spune că Imperiul de mijloc va intra în criză), războaiele din lumea islamică se vor domoli, vom învăţa să trăim cu terorismul, SUA se vor apropia de înţelegere cu Iranul, raporturile Israelului cu America vor cunoaşte modificări profunde. Iar economic vorbin, criza ne va duce într-o epocă în care lipsa forţei de muncă se va resimţi pretutindeni.

George Friedman, "Următorul deceniu, De unde venim... şi încotro ne îndreptăm", Editura Litera, Bucureşti, 2011

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/ce-ne-asteapta-in-urmatorii-zece-ani-9070205
9070205
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.