Design, dulce design
Cand omul de afaceri Alexandre Eram se pregateste sa plece in vacanta pentru cateva zile, de regula isi face rezervare la un hotel design. Dezvoltate sub "umbrela" Design Hotels AG, hotelurile design reprezinta un fenomen pe piata mondiala, avand ca nota comuna non-conformismul si o grija "microscopica" pentru detalii.
Cand omul de afaceri Alexandre Eram se pregateste sa plece in vacanta pentru cateva zile, de regula isi face rezervare la un hotel design. Dezvoltate sub "umbrela" Design Hotels AG, hotelurile design reprezinta un fenomen pe piata mondiala, avand ca nota comuna non-conformismul si o grija "microscopica" pentru detalii.
Totul a inceput in 1987, cand Claus Sendlinger, actualul director executiv al Design Hotels AG, a deschis o agentie de turism orientata exclusiv spre serviciile de lux. In urma reactiilor pozitive primite dupa realizarea unei emisiuni de televiziune despre grupul de hoteluri Royal Paramount, Sendlinger a decis sa puna bazele unei agentii de creatie care sa se ocupe de proiectarea si decorarea unor hoteluri speciale. In acest moment, grupul Design Hotels AG are peste 140 de membri, in 41 de tari.
Luca Conte, responsabil PR al companiei Design Hotels AG, spune ca "fiecare hotel de acest tip se individualizeaza printr-un concept orientat spre design. Hotelurile design sunt de cele mai multe ori opera unor designeri si arhitecti recunoscuti si prezinta cele mai avansate inovatii din industria turismului". Javier Sanchez, India Mahdavi, Vicenzo de Cotas, Karim Rashid sunt doar cativa dintre designerii si arhitectii faimosi care au lucrat la realizarea unor astfel de hoteluri.
India Mahdavi si Javier Sanchez, bunaoara, au lucrat impreuna la proiectarea si decorarea hotelului Condesa (unde decoratiunile ultra-moderne contrasteaza cu sobrietatea cladirii construite in 1928 in stil francez neoclasic), iar Karim Rashid a decorat hotelul Semiramis din Atena, care iese in evidenta prin decoratiunile in culori electrice de verde, roz si portocaliu.
Alexandre Eram, presedintele companiei Sonya Mod, si-a facut deja un obicei din a "vana" in calatoriile sale astfel de hoteluri. "Cu cativa ani in urma, intr-un hotel design din
In fond, ce au atat de special aceste hoteluri? Conform analistilor din industrie, turistii au devenit tot mai pretentiosi - isi doresc mai mult decat lux si confort, cautand o nuanta distinctiva, ceva care sa-i socheze, sa iasa in evidenta. Din cate spune Conte, "fie ca trebuie sa calatoreasca in interes de afaceri sau doar din placere, turistii cauta locuri unde serviciile, arhitectura, designul si ambianta sunt ajustate in functie de individ". Adica tocmai pe ceea ce au mizat hotelurile design, pe unicitate.
De altfel, studiile PricewaterhouseCoopers arata ca 85% dintre hotelurile care se vor construi in Europa in urmatorii cinci ani vor fi din categoriile "design" sau "boutique". Paul Marasoiu, presedintele Peacock Hotels/Global Hotel Management, spune ca acestea se evidentiaza "printr-o filozofie aparte si un concept solid, personalizat, ce sta la baza fiecarui nou proiect". Practic, fiecare hotel are propria sa personalitate, "degajand" o atmosfera unica. De exemplu, in hotelul Blacks din
"Oamenii sunt imbracati in negru, personalul feminin are halate negre, croite drept, strict, lungi pana in pamant. Camerele sunt decorate in alb si negru, iar preparatele culinare sunt ornate cu forme ciudate", povesteste omul de afaceri. Un alt hotel de pe lista preferatelor sale este si Semiramis, aflat intr-una dintre zonele selecte ale Atenei. "Este putin socant pentru cei care locuiesc acolo, fiindca nu se potriveste deloc cu arhitectura zonei. Acest soc face ca hotelul sa iasa bine in evidenta.
Este destul de colorat, fiindca designerul Karim Rashid iubeste culorile tari, drept pentru care a folosit multe materiale moderne, plexi, sticla, sticla colorata". De altfel, exista multe elemente care particularizeaza hotelul. Camerele nu au numar, ci un semn specific. Cand platesti, nu semnezi, ci primesti un autocolant pe care il lipesti cu semnatura ta pe nota de plata.
Intr-un hotel design totul este gandit in cele mai mici amanunte. Grija pentru detalii a mers chiar pana la lansarea unor compilatii de muzica ambientala adaptate in functie de interiorul fiecarui hotel, carti de design interior, totul culminand cu Design Hotels Yearbook, un soi de enciclopedie in care sunt prezentati toti membrii grupului.
Practic, hotelurile design au devenit locuri in care sunt testate cele mai in voga elemente de decoratiuni contemporane. Intrebarea fireasca este ce se va intampla cu toate acestea in clipa in care se vor demoda, avand in vedere rapiditatea cu care se schimba tendintele. Se pare ca s-au gandit si la asta. Raspunsul il dau chiar reprezentantii companiei, in opinia carora, daca hotelul este proiectat corect, poate fi redecorat la fiecare trei ani. Hotelul 25hours din
Exista un "algoritm" prestabilit prin care un simplu hotel se poate ridica la "statutul" de hotel design? Conte de la Design Hotels AG spune ca nu. "Luam in considerare impresia globala, atentia acordata calitatii, conceptul si personalitatea care se ascund in spatele brandului hotelului, precum si oamenii care au dat viata conceptului - de la arhitect, proprietar, angajati", explica el. In plus, nici investitia nu este de neglijat.
"Investitia tinde catre bugetele alocate hotelurilor de 4 stele si chiar mai mult. In cazul unor proiecte cu un indice mare de spectaculozitate si inedit, bugetele pot capata o dimensiune «generoasa»", spune Marasoiu, mai ales daca se apeleaza la serviciile unui arhitect sau designer renumit si se achizitioneaza opere de arta ale unor artisti contemporani celebri.
Cand vom vedea un hotel design in
Iar reprezentantii Design Hotels AG, care in fiecare an adauga noi hoteluri la portofoliul companiei spun ca "pana acum nu am primit nici o solicitare de la un hotel din Romania, dar suntem foarte interesati de pietele noi pe masura ce se dezvolta din ce in ce mai multe concepte interesante".
Pana atunci, pasionatii de design si de hoteluri va trebui sa se multumeasca cu hotelul Concordia din Targu Mures, despre care Paul Marasoiu spune ca "poate fi intr-o oarecare masura asimilat unui astfel de concept", pentru ca are un design avangardist. Sunteti curiosi? Drum bun!
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro