Hollywoodul deschide Biblia

Autor: Dorin Oancea Postat la 04 octombrie 2012 60 afişări

Din când în când Hollywoodul Arată cu degetul către un raft de bibliotecă sau deschide dicţionarul la întâmplare; îşi alege o temă şi un val de filme pe acea temă inundă piaţa. Aşa că de-a lungul timpului au fost perioade în care au abundat filmele despre catastrofe naturale, despre monştri, despre vampiri, despre adolescenţi intr-o ureche. În prezent filmul american se află într-o perioadă biblică.

Este adevărat că filmul de inspiraţie religioasă nu a lipsit din oferta studiourilor americane niciodată - de la producţiile epice ale anilor '50 la patimile lui Isus în viziunea lui Mel Gibson. Dar acum sunt implicate multe nume extrem de importante - regizorii Steven Spielberg şi Darren Aronofsky, Mel Gibson ca producător, alături de actori ca Russell Crowe sau Bradley Cooper; Will Smith îşi face debutul ca regizor cu un film despre Cain şi Abel. Alte personaje biblice ce vor apărea în filme sunt Noe, Pilat din Pont, Moise, Goliath, ba chiar şi Lucifer sau Iuda Macabeul (a nu se confunda cu apostolul Iuda), iar producţiile vor putea fi văzute începând cu 2014.





Să le luăm pe rând:

Ridley Scott şi Steven Spielberg sunt în competiţie, filmând povestea lui Moise. Spielberg lucrează pentru Warner Bros la "Gods and Kings", ce va urmări întreaga viaţă a profetului, în timp ce regizorul lui "Prometheus" pare a se dedica perioadei premergătoare exodului, pe relaţia dintre Moise şi faraonul Ramses II, într-o producţie girată de 20th Century-Fox.

Russell Crowe a acceptat ce au refuzat Michael Fassbender şi Christian Bale - rolul lui Noe. Regizorul Darren Aronofsky a vorbit prima oară de proiectul Noe în România, la Sinaia, unui jurnalist britanic, în 2007. Creatorul "The Fountain", care îşi însoţea partenera, pe Rachel Weisz, la filmări, schiţa atunci proiectul unui scenariu despre Noe - un "supravieţuitor, un caracter complicat", deşi primul lucru pe care l-a făcut când a ajuns pe ţărm a fost să planteze viţă de vie, să facă vin şi să se îmbete. Mă rog, asta era viziunea iniţială a regizorului, între timp eroul este definit drept "un iubitor de natură şi animale, deziluzionat de modul în care semenii săi au ales să trateze planeta". Proiectul lui Aronofsky va fi înnobilat şi de prezenţa lui sir Anthony Hopkins, în rolul lui Mathusalem, a lui Jennifer Connelly şi a lui Ray Winstone.

În vara anului viitor vor începe filmările la "The Redemption of Cain", proiectul Sony Pictures în care este implicat Will Smith şi care reinterpretează legenda biblică a fiilor lui Adam şi ai Evei, cu o nuanţă ciudată, pentru că în poveste apar şi vampiri. Poate suna cumva suprarealist, dar trăim în anul în care a apărut "Abraham Lincoln: Vampire Hunter", cu încasări de peste 16 milioane de dolari în primul week-end de difuzare.

Un alt punct de vedere aparte îl poate aduce povestea lui Pilat din Pont, al cincilea prefect al provinciei Iudeea, omul care a condus procesul lui Isus şi care a autorizat răstignirea şi care "s-a spălat pe mâini" după aceea. Scenariul Verei Blasi face din Pilat un arivist dornic de glorie, care caută disperat recunoaştere publică; ca atare, un ins de 33 de ani care îşi spune Regele Iudeilor nu înseam-nă prea mult. Blasi a muncit un deceniu la scenariu şi spune că acesta reprezintă acum circa 80% fapte şi 20% dramatizare. Aducerea lui Pilat din Pont în rând cu Braveheart şi Gladiator este un pariu al aceleiaşi Warner Bros.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Hollywood,
Biblie,
filme
/arta-si-societate/film/hollywoodul-deschide-biblia-10158658
10158658
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.