Hollywoodul reinventeaza supereroii
Batman a patit-o. Christopher Nolan l-a luat in brate si i-a rupt, ca unei crizanteme, mai toate aptitudinile care il faceau supererou. Guillermo del Toro face acelasi lucru cu Hellboy.
E rosu, mare si rau. Cum altfel ar putea fi un fel de diavol al carui destin este tocmai acela de a distruge candva lumea? Hellboy, readus pe marile ecrane de Guillermo del Toro, maestrul mexican al horror-ului subtil, absolva acum gradinita si merge la liceu. "Hellboy si Armata de Aur" (sau "Hellboy 2: The Golden Army") este categoric mult mai bun decat predecesorul sau, iar acest lucru nu i se trage neaparat de la faptul ca lui del Toro i s-au dat toti banii din lume (sau 85 de milioane de dolari) pentru a-si popula filmul cu fel de fel de creaturi fantasmagorice, ci pentru ca regizorul si-a lasat personajele sa creasca.
E o tendinta devenita aproape banala in lumea super-filmelor: Hellboy calca pe urmele lui Batman (supererou tehnic), Iron Man (idem), Hancock (alcoolic, badaran, depresiv) si altii, punandu-si pentru multe scene halatul si papucii oricarui tip obisnuit care-si petrece serile cu telecomanda in mana. Dar acest lucru se poate spune numai despre personaj, caci filmul lui del Toro face o atat de serioasa incursiune in universul magic, incat mai ca-l banuiesti ca a facut o repetitie generala pentru cele doua "The Hobbit".
Elfi, goblini, troli si alte asemenea fiinte magice umplu pana la refuz mare parte din secventele lui del Toro, iar regizorul adauga o multime de alte creaturi din prodigioasa lui imaginatie, pusa la incercare, dar deloc epuizata, in "Labirintul faunului". Ce se intampla in "Hellboy 2"? Pe scurt, avem de-a face in primul rand cu un Hellboy pusti. Cu un aspect de tocilar si dinti care-ti amintesc de unul din gagurile din "Dennis - pericol public", Hellboy afl a de la mentorul sau, Trevor Bruttenholm (John Hurt), despre legendarul razboi dintre oameni si fiintele magice.
Petrecut cu milenii in urma, conflictul s-a stins cand un goblin a mesterit pentru Balor, regele elfilor, o invincibila armata din soldati de aur. Decimati de armata "de 70 ori 70 de soldati", oamenii accepta imediat un armistitiu, spre dezamagirea printului Nuada, care si-ar fi dorit sa-i vada stersi de pe fata Pamantului. Dupa mii de ani in care armata a asteptat cuminte intr-o grota, Nuada (Luke Goss) se intoarce din exilul autoimpus si declara razboi oamenilor, incercand sa-i reactiveze pe cei 4.900 de soldati nemuritori.
Bineinteles, Hellboy (Ron Perlman), Liz (Selma Blair) si Abe Sapien (Doug Jones) au si ei ceva de spus in aceasta problema. Chiar daca nu parcurge intreaga distanta de la filmul cu supereroi destinat spectatorilor de sex masculin sub 20 de ani (cum este "Spider Man", de exemplu, unde efectele speciale primeaza in fata coerentei subiectului) la cel destinat unui public mai atent si la dialog, interpretare sau profunzimi filozofice ("The Dark Knight"), "Hellboy 2" este categoric mai matur decat predecesorul sau, impresionand pe de o parte cu temele sale moderne, pe de alta parte cu efectele speciale.
Hellboy, Liz, Abe Sapien sau ectoplasmicul Johann Krauss, recent introdus in grup, dar si personajul negativ pe care ajungi pana la urma sa-l simpatizezi, printul Nuada, se confrunta cu crize conjugale, probleme de integrare (Hellboy n-a fost niciodata prea subtil in ceea ce priveste relatiile cu oamenii, spre disperarea conducerii BPRD, un fel de agentie secreta specializata in fenomene paranormale), probleme ecologice si multe altele.
Probabil ca cel mai atasant personaj al filmului este chiar eroul cel rau, printul Nuada, hotarat sa reactiveze Armata de Aur si sa nimiceasca rasa umana, pentru a nu-i permite sa distruga planeta. Expert in arte martiale de toate felurile si cu extrem de putine scrupule in ceea ce priveste sacrificiile facute pentru a-si atinge scopul, Nuada este un adevarat erou romantic, sfasiat de crimele groaznice pe care trebuie sa le comita, dar si impins inainte de telul sau suprem, acela de a-si salva rasa.
Respins de toti semenii sai, care cred ca oamenii vor invata la timp sa-si protejeze planeta, Nuada crede intr-o solutie mult mai drastica, ceea ce transforma "Hellboy" in al doilea film ecologic al toamnei, dupa frumosul "Wall- E". Iar sora geamana a lui Nuada, Nuala (Anna Walton), ii ofera de obicei neglijatului Abe Sapien ocazia de iesi si el, macar putin, din "acvariul" sau.
In scenariul scris de del Toro si Mike Mignola apare dupa genericul de final o ultima secventa care sugereaza anumite directii pentru un posibil Hellboy 3. Secventa n-a mai fost realizata din cauza bugetului depasit (cu atatea creaturi, nici nu-i de mirare, ne gandim noi), dar asta nici nu mai conteaza: sunt mari sanse ca Hellboy sa faca ceea ce ni se promitea in filmul de acum patru ani, adica sa distruga putin Pamantul.
Regizorul mexican de-abia asteapta sa realizeze o continuare, dar aceasta va avea de asteptat ani buni pana va vedea lumina ecranului. "Cred ca toti ne-am intoarce pentru un al treilea Hellboy, daca toata lumea poate sa astepte pana termin cu Pamantul de Mijloc. Ron sigur ar vrea ca totul sa se petreaca mai repede, iar eu categoric stiu incotro ar trebui sa mergem cu al treilea film", a spus del Toro, sugerand resuscitarea eroilor negativi din primul film, Rasputin si locotenent-colonelul nazist Karl Ruprecht Kroenen.
Cu doua filme "The Hobbit" in pregatire, n-avem nicio sansa sa vedem un al treilea Hellboy inainte de 2013.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro