Vampiri, ingeri decazuti si crime nerezolvate - premierele cinematografice

Postat la 08 martie 2010 128 afişări

Una dintre cele mai asteptate ecranizari ale anului trecut, „The Lovely Bones” este primul lungmetraj regizat de Peter Jackson de la “King Kong” incoace. Laudata pentru interpretari si criticata pentru dozajul dezechilibrat intre drama si efecte speciale, aceasta adaptare dupa romanul omonim al lui Alice Sebold merita doua ore din timpul oricarui cinefil.

Venit de nicaieri in 2002, romanul lui Alice Sebold a ramas pe lista bestsellerelor din New York Times timp de mai bine de un an, ajungand sa fie studiat in licee si discutat in grupuri de lectura din intreaga lume. Subiectul dur si neconventional, precum si melanjul perfect intre drama si policier au transformat-o pe Sebold dintr-o necunoscuta intr-unul din cele mai des rostite nume din lumea literara americana, ceea ce a adus la achizitionarea drepturilor romanului de catre Peter Jackson fara ca acesta sa aiba in spate vreun studio important de productie. De-abia dupa scrierea scenariului, proiectul a fost cumparat de DreamWorks pentru 70 de milioane de dolari.

"The Lovely Bones" ne-o arata pe Susie Salmon (excelenta Saoirse Ronan, aleasa inainte de a primi o nominalizare la Oscar pentru "Atonement"), o fata de 14 ani a carei viata lipsita de orice griji intr-o suburbie americana se sfarseste brusc cand vecinul ei, George Harvey (Stanley Tucci, nominalizare la Oscar), o ademeneste intr-o ascunzatoare sapata in pamant si o ucide. Sfarsitul violent o face pe Susan sa zaboveasca intre cer si pamant, intr-un rai personal (de unde si traducerea romaneasca a titlului, diferita de cea a cartii publicate de Polirom, "Minunatele oase"). De aici Susie priveste durerea intregii sale familii, dar isi urmareste si asasinul, pe care incearca, aproape neputincioasa in spatiul ei cu totul separat de realitatea noastra, sa-l deconspire.

Combinatie rara in nesfarsita serie de premiere de pe marile noastre ecrane, "The Lovely Bones" este in acelasi timp o drama (Mark Wahlberg si Rachel Weisz sunt Jack si Abigail, parintii lui Susan, a caror viata devine aproape imposibila dupa tragicul eveniment), un thriller (stim cine este ucigasul, dar nu avem idee daca si cum va fi prins) si un fantasy spectaculos, caci raiul lui Susie este o lume in continua schimbare, sincronizata inspirat cu descoperirile pustoaicei despre propria viata si reactiile ei la hopurile din viata familiei lasate in urma.

Chiar daca "The Lovely Bones" iti taie rasuflarea cu imaginea lui Andrew Lesnie si efectele vizuale realizate de Weta Digital, compania raspunzatoare si pentru trilogia "Stapanul inelelor", noul lungmetraj al lui Peter Jackson ar fi avut un efect mult mai rascolitor daca regizorul n-ar fi apasat atat de puternic pedala efectelor. Uneori ai impresia ca vezi doua filme diferite - o drama extrem de intensa si de bine jucata, care se retrage uneori brusc pentru a lasa locul unor excese vizuale absolut inutile in chimia dramatica a filmului. Ecranate de acest slalom printre realitati si de cateva inconsecvente de ton, emotionantele tribulatii ale personajelor isi pierd din anvergura, lasandu-ti impresia unor elanuri sugrumate brusc de interventiile prea dese ale tehnologiei.

Ce pierde la capitolul dramatic Jackson compenseaza in schimb la capitolul tensiune: componenta de policier a lui "The Lovely Bones" te tine cu sufletul la gura, iar soarta odiosului George Harvey te implica atat de mult, incat regizorul a trebuit sa tina seama de parerea primilor spectatori ai filmului, care au insistat sa se exagereze o anumita scena, ajungandu-se astfel la o alta incoerenta cu spiritul excelentului roman al lui Alice Sebold. Daca nu l-ai citit, citeste-l inainte de a vedea versiunea cinematografica si vei avea mai mari sanse sa patrunzi in atmosfera imaginata de Jackson, atat de bine sprijinita de interpretarile unor Saoirse Ronan, Rachel Weisz, Mark Wahlberg sau Susan Sarandon, in rolul voluntarei bunici a lui Susan.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
film
/arta-si-societate/film/vampiri-ingeri-decazuti-si-crime-nerezolvate-premierele-cinematografice-5722394
5722394
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.