Cele mai frumoase patinoare

Postat la 26 februarie 2008 2 afişări

Patinoarele in aer liber din marile capitale europene inseamna investitii de cateva sute de mii de euro, care prelungesc atmosfera de iarna pana in luna martie. Iar sezonul acesta s-au batut noi recorduri.

La inceputul iernii, la Sankt-Petersburg s-a inaugurat cel mai mare patinoar in aer liber din Europa, de doua ori mai mare decat cel din Piata Rosie din Moscova. Sankt Petersburg este doar cel mai nou nume de pe lista oraselor cu patinoar demn de mentionat in brosurile turistice ori chiar in Cartea Recordurilor.

Pentru ca in marile orase din Europa sau America, fie ca te ajungi intr-o piata faimoasa sau intr-o piateta mai laturalnica, in perioada decembrie-martie este imposibil sa nu iti iasa in cale un patinoar.

Fiecare dintre aceste locuri, oriunde s-ar afla si oricare ar fi dimensiunea lor, respecta o reteta trasa parca la indigo. Astfel, sunt intotdeauna inconjurate de cabane ce vand vin fiert, covrigi sau diferite delicatese specifice zonei, sunt promovate prin concerte sau evenimente la care participa artisti celebri si, de cele mai multe ori, sunt deschise mult dincolo de sezonul de Craciun, uneori chiar si pana la mijlocul lunii martie, ca un pretext pentru ca spiritul sarbatorilor sa mai dainuie cateva luni.

Cel mai mare patinoar din Europa, cel din Sankt Petersburg, are 5.000 de metri patrati si a fost construit in piata istorica a orasului. Intr-o tara unde patinajul este la loc de cinste, patinoarul a fost inaugurat de vedete ale sportului, precum echipa nationala a Rusiei la patinaj, campionul olimpic Alexei Iagudin, perechea Alexei Tihonov si Maria Petrova, precum si staruri ale unui spectacol de televiziune popular din Rusia, „Ice Age”.

„Imi place foarte mult sa patinez aici, imi plac privelistea si aerul curat. Cred ca patinoarul va creste si mai mult popularitatea acestui sport si va atrage foarte multi turisti”, spune Ekaterina Romanova, o studenta de 22 de ani. Patinoarul, care urmeaza sa se inchida la 9 martie, este vizitat in fiecare zi in medie de 5.000 de oameni.

Constructia a fost organizata de Comitetul pentru sport al primariei si de omul de afaceri Mihail Kusnirovici, presedintele companiei Bosco di Cilieg, unul din cei mai importanti distribuitori de bunuri de lux si operatori de magazine exclusiviste din Rusia. Biletul de intrare costa intre 200 (5 euro) si 300 de ruble (8 euro), iar patinele se inchiriaza cu 200 de ruble (5 euro).

Ciudad de Mexico, un oras cu 20 de milioane de locuitori, se lauda cu un alt patinoar imens (3.200 de metri patrati). Patinoarul din piata centrala (Zocalo) are 74 de kilometri de tevi pentru a putea mentine gheata si atrage aproape 12.000 de amatori pe zi. Proiectul de 1,5 milioane de dolari a fost finantat de oamenii de afaceri locali.

Patinoarul este inconjurat de turnuri in forma de lumanari, iar spectacolul este cu atat mai neobisnuit cu cat temperatura in capitala Mexicului este de 25 de grade Celsius. Pentru a crea iluzia de evadare dintr-o capitala aglomerata si poluata, in boxele imense care inconjuara patinoarul se aud acorduri de balade.

Desi Sankt Petersburg si Ciudad de Mexico detin recordul in materie de dimensiune a patinoarelor, capitalele europene precum Viena, Londra sau Paris au deja o traditie in acest domeniu.

Patinoarul din fata primariei din Viena se organizeaza deja de 13 ani, cu doua suprafete mari de gheata (una in fata Primariei si cealalta pe Ring) care sunt legate intre ele printr-o pista lunga de 400 de metri. Exista, de asemenea, piste suplimentare pentru patinatorii avansati si pentru curling, iar de jur imprejur sunt standuri cu vin fiert, punci sau carnati vienezi.

Municipalitatea Vienei a investit in patinoarul cunoscut sub numele de "Eistraum" ("Vis pe gheata") in jur de 400.000 de euro, iar patinoarul este vizitat anual de 400.000 pana la 450.000 de persoane.

Londra se lauda, la randul sau, cu circa 10 patinoare; amatorii pot patina in fata palatelor regale (Hampton Court sau Sandringham), in apropierea serelor cu plante (Kew Gardens), in fata catedralelor (Winchester) sau dupa ce au vizitat o expozitie de dinozauri (Muzeul de Istorie Naturala).

De altfel, patinoarul din fata Muzeului de Istorie Naturala este unul dintre cele mai populare, mai ales ca aici au venit sa se dea pe gheata si de vedete precum Orlando Bloom, Elle McPherson, Geri Halliwell, Victoria Beckham, José Mourinho sau Jonathan Ross. Taxa de intrare este de 12,50 lire sterline pentru adulti si include si pretul inchirierii patinelor.

Parisul are si el o traditie de peste 10 ani in materie de patinoare. Cel din fata primariei din Paris, cu 1.250 de metri patrati, atrage aproximativ 3.000 de patinatori in fiecare zi.

Dincolo de spectacolul pe gheata si de amenajarea impresionanta, un patinoar in fata unui palat din Londra sau a Ermitajului este o afacere buna - sau, dupa caz, o afacere de imagine pentru primarie. In aceste conditii, nu mira ca unele dintre aceste locuri de distractii au starnit controverse aprinse. La Sankt Petersburg a inceput o adevarata disputa legata de amplasarea patinoarului in piata istorica.

Organizatorii sustin ca locul nu face decat sa atraga turisti, in timp ce contestatarii se tem pentru imaginea orasului si pentru siguranta cladirilor din jur. „Cred ca suntem in fata unei campanii publicitare vulgare, care insulta orasul. Deschiderea patinoarului este un eveniment trist, pentru ca dovedeste inca o data ca Sankt Petersburg si-a pierdut din aura de capitala culturala”, sustine Mihail Piotrovski, directorul muzeului Ermitaj.

Si in Ciudad de Mexico, deschiderea patinoarului a starnit scandal. Primarul Marcelo Ebrard a fost acuzat ca ar cheltui bani publici pentru a castiga voturi din partea populatiei sarace a orasului, mai ales ca accesul este liber. Adversarii primarului sustin ca patinoarul, ca si alte proiecte asemanatoare, sunt doar un camuflaj pentru lipsa de activitate politica a edilului.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/lifestyle/cele-mai-frumoase-patinoare-2405659
2405659
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.