Cele mai inovatoare companii din România în 2023. Laboratorul de cercetare şi multiplicare microorganisme

Postat la 30 martie 2024 59 afişări

Cele mai inovatoare companii din România în 2023. Laboratorul de cercetare şi multiplicare microorganisme

În linie cu prioritatea Uniunii Europene de atingere a neutralităţii climatice până în anul 2050, cercetarea şi dezvoltarea contribuie prin inovaţie la implementarea unor practici agricole care să reducă emisiile de gaze cu efect de seră, să optimizeze utilizarea resurselor şi să contribuie la rezistenţa sistemelor agricole. Norofert a dezvoltat un laborator de cercetare şi multiplicare microorganisme pentru a susţine adopţia inputurilor ecologice în agricultură şi reducerea considerabilă a cantităţilor de pesticide care trebuie aplicate în culturi.

Descrierea inovaţiei:

Norofert, liderul producţiei româneşti de inputuri agricole, a investit într-un laborator de cercetare şi multiplicare a microorganismelor, care are capacitatea nu doar de a produce, ci şi de a comercializa microorganisme personalizate, adaptate cerinţelor specifice ale fermierilor. Obiectivul principal al acestei investiţii îl reprezintă alinierea la obiectivele de neutralitate climatică, având în vedere potenţialul enorm al utilizării microorganismelor în combaterea bolilor şi dăunătorilor, precum şi în îmbunătăţirea nutriţiei plantelor.

Această abordare inovatoare în cercetare şi multiplicare a microorganismelor vine în întâmpinarea nevoilor crescânde ale agriculturii sustenabile şi reprezintă o soluţie pentru optimizarea utilizării resurselor.

Etapa 1 a fost finalizată în noiembrie 2023, iar etapa 2 va fi lansată în noiembrie 2024. Prima etapă a proiectului marchează un pas important prin finalizarea construcţiei unui laborator de dimensiuni medii, reprezentând un spaţiu tehnologic avansat şi bine echipat. Acest laborator este dotat cu echipamente de ultimă generaţie ce permit realizarea unor cercetări complexe şi a proceselor de multiplicare a microorganismelor. Un aspect important al acestei etape îl marchează colaborarea strânsă dintre Norofert şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Bucureşti. Etapa a doua a proiectului reprezintă o extindere a funcţiunilor laboratorului către cercetarea şi dezvoltarea de noi tulpini de microorganisme dedicate agriculturii.

Valoarea totală a investiţiei va fi de aproximativ 1 milion de euro.

Elementul de noutate:

Laboratorul construit de Norofert este singurul laborator de acest tip din România, iar elementul de unicitate îl reprezintă flexibilitatea în producţia de tulpini derivate noi care să vină în întâmpinarea provocărilor aduse de schimbările climatice.

Un alt aspect semnificativ al laboratorului este adresabilitatea sa internaţională. Capacitatea de a exporta produsele pe pieţe internaţionale consolidează poziţia Norofert ca jucător global în industria agroalimentară, contribuind nu doar la creşterea economică, ci şi la consolidarea reputaţiei României în domeniul cercetării agricole. Unicitatea acestui proiect derivă nu doar din caracteristicile tehnologice avansate, ci şi din abordarea sa strategică şi inovatoare.

Efectele inovaţiei:

Scopul principal al acestui laborator este dublu: pe de o parte, Norofert urmăreşte să devină un furnizor de materie primă pentru producătorii europeni de inputuri agricole, oferind microorganisme inovatoare şi de înaltă calitate. Pe de altă parte, Norofert doreşte ca laboratorul să devină un centru important de cercetare privată în domeniul biotehnologiei, consolidându-şi poziţia ca şi actor cheie în avansarea cunoştinţelor şi tehnologiilor aplicate în agricultură. O astfel de iniţiativă sprijină creşterea numărului de fermieri interesaţi de adoptarea produselor bazate pe microorganisme, beneficiind de avantajele evidente aduse plantelor şi, în acelaşi timp, contribuind la reducerea impactului asupra mediului.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.