Adio incandescentelor! Cum se vor schimba la fata becurile pana in 2015

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 27 mai 2011 98 afişări

Pana in 2015, jumatate din becurile folosite in lume vor fi LED. Desi mai scumpe decat cele cu incandescenta, diminueaza consumul de energie cu cel putin 40%, argument care atrage in principal consumatorii din piete in curs de dezvoltare, printre care si Romania.

Peste 16.000 de becuri ilumineaza in fiecare seara orasul Brasov, aproape de doua ori mai multe decat erau in urma cu nici cinci ani. Consumul de energie electrica s-a diminuat insa, cu aproximativ 45%, ca urmare a procesului de reabilitare si modernizare a sistemului de iluminat stradal incheiat anul acesta, dupa cum spune Daniel Musat, directorul general al diviziei de solutii de iluminat profesionale din cadrul Philips Romania.

Au fost astfel plasati senzori care monitorizeaza intensitatea traficului pe unele bulevarde sau anumite conditii meteorologice, precum ceata sau ploi torentiale, becurile incandescente au fost inlocuite cu altele mai performante si mai eficiente din punct de vedere energetic, iar intreg sistemul de iluminat este coordonat de la distanta, din spatele unui panou de comanda. Si nu e singurul oras unde compania a derulat asemenea proiecte, pe lista fiind incluse Iasi sau Constanta, o serie de alte orase in care urmeaza sa fie implementate sisteme inteligente de iluminat, dar si doar anumite componente din iluminatul unui oras, cum ar fi punerea in lumina a monumentelor istorice sau a obiectivelor importante.

"Dezvoltarea tehnologiei LED a deschis nenumarate oportunitati in zona solutiilor de iluminat si a dus totodata si la o diminuare a costurilor", spunea saptamana trecuta in cadrul expozitiei Lighting Fair, desfasurata anul acesta in orasul american Philadelphia, Zia Eftekhar, directorul executiv al Philips Lighting pentru America de Nord. Becurile LED nu sunt nici pe departe o tehnologie noua, dar incep de-abia acum sa fie integrate in iluminatul stradal sau interior, avand un consum cu cel putin 40% mai redus fata de un bec obisnuit, dar si o durata de viata mai mare, de pana la 50.000 de ore. "Tehnologia LED va insemna in jur de 50% din industria mondiala a solutiilor de iluminat pana in 2015, cota putand ajunge chiar si la 75% peste alti cini ani", apreciaza Marc de Jong, directorul general al diviziei de solutii de iluminat profesionale din cadrul Philips Lighting. Acum, in SUA este vorba de o cota mai mica de 10 procente din piata, in timp ce in Europa nivelul de penetrare este de 15%.

Pe de-o parte, disparitia becurilor cu incandescenta, initiativa pusa deja de mai multa vreme in discutie de organizatii si autoritati locale pe fondul ineficientei energetice si chiar aplicata in UE, spre exemplu, unde anumite becuri incandescente sunt deja interzise, va avea un rol important in nivelul de penetrare al becurilor LED, mai ales in segmentul rezidential foarte sensibil la factorul pret. Iluminatul interior si exterior reprezinta 20% din consumul mondial de energie electrica, procent care ar putea fi astfel diminuat, luand in calcul consumul mai scazut de energie al becurilor de acest tip. Iar economiile in termeni financiari sunt destul de consistente. In Brazilia, spre exemplu, costul pentru iluminat ar putea fi redus cu aproximativ doua miliarde de dolari pe an, iar tari in special din estul Europei ar putea plati o factura anuala pentru energie cu cateva sute de milioane de dolari mai mica. "In total, costurile in lume ar putea ajunge cu 250 de miliarde de dolari mai mici la nivelul unui an intreg", a mai spus Marc de Jong.

Loc de crestere este destul pe piata. Dincolo de iluminatul stradal, unde decizia de modernizare a sistemului apartine autoritatilor locale si depinde de disponibilitatea investitiilor, cladirile rezidentiale si de birouri lasa destul loc de crestere producatorilor de astfel de solutii. Dupa estimarile lui Jong, doar o cladire dintr-o suta are un sistem inteligent de control al energiei electrice sau tine cont de consumul de energie si de frecventa cu care trebuie inlocuite becurile. "Iar mediul privat va adopta noile tehnologii din industrie mai repede decat mediul public", comenteaza managerul, justificand astfel si interesul crescut a peste 475 de producatori de solutii de iluminat din lume sa participe la expozitii precum Lighting Fair, care atrag anual in jur de 20.000 de vizitatori.

Pentru consumatorii rezidentiali insa, investitia in becuri LED pare mai putin justificata, mai ales in piete in curs de dezvoltare. "E greu sa convingi un consumator sa plateasca de cateva ori mai mult pentru un bec, urmand sa vada rezultatele de-abia peste un an, cand becul nu trebuie schimbat, iar factura de energie este mai mica", sustine Ed Crawford, directorul general al diviziei de sisteme de iluminat din cadrul Philips Lighting. Un bec cu incandescenta este intr-adevar ieftin, insa cel mai probabil se arde in decursul unui an de folosinta. In schimb, un bec LED spre exemplu, costa in jur de 30-40 de euro, dar nu trebuie inlocuit mai devreme de doi-trei ani, putand ajunge la o durata de viata chiar mai mare de zece ani, diferenta care se simte in final in buzunar. "Tocmai de asta, primii care vor incepe sa cumpere mai multe becuri fluorescente sau LED decat cu incandescenta vor fi chiar consumatorii din pietele emergente", crede Zia Eftekhar. Sunt practic tari unde, mai ales in contextul problemelor economice din ultimii ani, reducerea cheltuielilor este o prioritate din ce in ce mai mare. Categorie din care face parte inclusiv Romania.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IT&C,
lumini,
becuri
/business-hi-tech/it/adio-incandescentelor-cum-se-vor-schimba-la-fata-becurile-pana-in-2015-8276523
8276523
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.