Ce a fost gratis s-a vandut bine
Doar o treime dintre companiile din Romania folosesc aplicatii software prin care sa-si gestioneze activitatea. Restul nu o fac, nu pentru ca n-ar avea nevoie, ci pentru ca investitia de cel putin cateva zeci de mii de euro necesara e prea mare. Asa se face ca mai nou au aparut solutii nu mai ieftine, ci de-a dreptul gratuite.
Pentru un mic producator de mobila pe comanda, spre exemplu, pierderile de material sunt de cele mai multe ori inevitabile. Necesarul de pal melaminat este de obicei calculat pentru fiecare comanda si surplusul e rareori folosit ulterior. In cazul unui magazin de cartier, pierderile sunt de alta natura: aprovizionarea se face de-abia cand produsele au ramas prea putine pentru a acoperi cererea sau chiar au disparut de tot din raft, astfel ca timpul necesar comerciantului pentru a reface stocul se traduce in pierderi de vanzari.
Ambele exemple indica firme care ar putea gestiona activitatea prin intermediul unor aplicatii software pentru planificarea resurselor (ERP - enterprise resource planning), in care sa fie agregate si sintetizate informatiile esentiale specifice afacerii. Astfel de aplicatii permit ca timpul necesar aprovizionarii sa se diminueze chiar si de trei ori, iar pierderile pe linia de productie sa se poata reduce in unele cazuri la jumatate.
Numai ca investitia pentru asa ceva porneste de la cel putin cateva zeci de mii de euro (costuri cu licentele si instalarea) si poate ajunge, in functie de complexitate, la sute de mii de euro. Asa se explica de ce doar mai putin de o treime dintre companiile din Romania folosesc in prezent solutii ERP - in general din randul multinationalelor si al companiilor mari.
"Nevoia companiilor mai mici de a folosi asemenea solutii nu s-a dovedit in general suficient de stringenta. Si mai ales acum, in contextul crizei, putine firme isi mai permit sa faca investitii majore in sisteme software pentru gestionarea activitatii", observa Mihai-Daniel Popa, business development manager al Tech Team Akela Romania, divizia locala a companiei americane de solutii software si outsourcing IT Tech Team. "Potentialul este insa urias, daca abordarea este potrivita", continua Popa, facand referire la golul din piata existent in special in zona intreprinderilor mici si mijlocii.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro