Dilemele anului 2013: ce se va întâmpla în IT&C?
Din punctul de vedere al industriei IT&C anul 2013 este marcat de mai multe semne de întrebare, iar de răspunsuri va depinde în mare măsură şi felul în care vor evolua diferitele segmente de piaţă.
VOR APĂREA NOI PROIECTE ÎN IT&C?
Una dintre întrebări este dacă odată cu instalarea unui nou cabinet susţinut de o majoritate zdrobitoare în Parlament se vor demara mari proiecte de informatizare - prin care să se rezolve probleme de eficienţă ale administraţiei şi prin care să profite de zecile de mii de români angajaţi în această industrie. Va fi capabil noul guvern să pună în acelaşi timp şi o ordine în achiziţiile de acest tip - impunând un "director IT" pentru România la Palatul Victoria, aşa cum au propus în van politicienilor în ultimii ani reprezentanţi ai industriei? Proiectele IT nu au lipsit nici în ultimii patru ani, însă valurile de schimbări politice au dinamitat coerenţa implementărilor sau au dus la anularea a numeroase licitaţii.
Tot statul va avea un cuvânt de spus în ceea ce poate fi una dintre cele mai mari fuziuni din lumea corporatistă din România - cea dintre Cosmote şi Romtelecom, care ar crea un jucător cu afaceri anuale de peste un miliard de euro. Statul, care are 46% din acţiunile Romtelecom şi 14% din cele ale Cosmote, trebuie să ajungă la un acord cu grecii de la OTE şi germanii de la Deutsche Telekom. Fuziunea ar crea o companie gigant, care ar deveni liderul pieţei ca venituri, înaintea Orange şi Vodafone.
NOI OPERATORI?
Mai există alte două teme vor fi în prim plan pe piaţa de comunicaţii: care va fi ritmul de scădere a tarifelor de interconectare pentru operatorii de telefonie mobilă (o miză de peste 200 de milioane de euro pentru Cosmote, Orange şi Vodafone) şi în ce măsură competiţia va creşte prin apariţia unor operatori virtuali de telefonie mobilă. UPC România, o companie fondată de un antreprenor local (Enigma Systems) şi mai mulţi jucători din retail au asemenea planuri de a lansa un operator virtual de telefonie mobilă, potrivit datelor de pe piaţă.
De asemenea, este de urmărit şi în ce măsură explozia vânzărilor de tablete şi smartphone-uri va continua, şi dacă acest val de gadgeturi va atrage după sine şi o cerere proporţională pentru servicii de internet mobil, inclusiv prin tehnologia 4G. Toţi operatorii mobili mizează pe serviciile de internet mobil, însă momentan tot vocea rămâne principala sursă de venituri.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro