Retrospectiva anului economic 2012, IT&C - Anul eMag, al licitaţiei telecom şi gadgeturilor

Autor: Adrian Seceleanu Postat la 18 decembrie 2012 74 afişări

Pe o piaţă dominată de scăderi sau stagnări ale afacerilor, săracă în tranzacţii şi cu puţine segmente în expansiune, trei sunt evenimentele / tendinţele care au ţinut capul de afiş al industriei: explozia vânzărilor de gadgeturi (smartphone-uri şi tablete), vânzarea pachetului majoritar de acţiuni al eMag - cel mai mare retailer IT&C online - şi licitaţia organizată de stat pentru licenţele de comunicaţii mobile valabile până în 2029.

Achiziţia a 70% din eMag de către Naspers pentru 83 mil. dolari, prin care retailerul online a fost evaluat la aproximativ 119 mil. dolari, este cea mai mare tranzacţie în care a fost implicat un jucător din industria online locală. eMag a fost evaluată astfel cu un spectaculos multiplu de peste 70 al profitului net din 2011 (1,674 mil. dolari, conform datelor de la Ministerul de Finanţe).

La data vânzării către Naspers, eMag era controlată de Iulian Stanciu, Radu Apostolescu (singurul fondator care a rămas în companie) şi Sebastian Ghiţă, ultimul ieşind prin această tranzacţie din eMag. Ulterior tranzacţiei cu Naspers, Iulian Stanciu a devenit şi acţionar unic al retailerului electroIT Flanco şi al celui mai mare distribuitor IT&C de pe piaţă, Network One Distribution prin preluarea acţiunilor deţinute de Sebastian Ghiţă.

Cel mai important eveniment de pe piaţa de comunicaţii - prin miza pe termen lung şi sumele mari vehiculate - a fost licitaţia prin care statul român a vândut pentru 682 mil. euro licenţe de comunicaţii valabile până în 2029, inclusiv pentru tehnologia 4G. Lansată cu mari aşteptări, licitaţia nu a atras totuşi niciun jucător nou pe piaţa locală de comunicaţii, iar suma totală a fost sub estimări, nefiind vândute toate licenţele.

Licenţele, cumpărate de Orange, Vodafone, Cosmote, RCS&RDS şi 2K Telecom, nu vor schimba raportul de forţe de pe piaţă; procesul nu a scos la iveală planuri majore - cum ar fi o abordare agresivă a RCS&RDS sau o competiţie dură pe frecvenţe.

Dacă piaţa de software sau cea de laptopuri vor înregistra cel mai probabil o stagnare în 2012, vânzările de tablete şi smartphone-uri par a fi pregătite să bată un record; dar şi gradul de dotare era foarte redus, iar pe piaţă au apărut şi produse cu preţuri pornind de la câteva zeci de euro. Piaţa de tablete este aşteptată să crească de patru ori în acest an - la 160.000 de unităţi, iar cea de smartphone-uri cu aproximativ 70%, la peste un milion de unităţi.

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/it/retrospectiva-anului-economic-2012-it-c-anul-emag-al-licitatiei-telecom-si-gadgeturilor-10398787
10398787
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.