Start-up-ul românesc care, la doar un an după lansare, a atras o finanţare în valoare de 35 mil. dolari şi plănuieşte expansiunea internaţională

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 11 septembrie 2022 12578 afişări

La doar un an de la lansare, start-up-ul Travel Coin a atras o finanţare de 35 de milioane de dolari de la o firmă de investiţii cu operaţiuni globale şi îşi conturează deja extinderea la nivel internaţional. Cum plănuieşte compania să creeze o punte de legătură între sectorul crypto, aflat pe radarul tot mai multor investitori în ultimii ani, şi industria HoReCa, zguduită de contextul pandemic?

Axat pe tehnologia blockchain, start-up-ul Travel Coin a luat naştere în 2021, într-un moment în care rezistenţa industriei HoReCa era puternic pusă la încercare de măsurile de combatere a pandemiei. Ideea proiectului fusese anterior conturată, fondatorii fiind deja ancoraţi într-un business din domeniul ospitalităţii, neferit nici acesta de contextul epidemiologic. Totuşi, în cazul de faţă, întregul context a constituit un impuls, furnizând timpul necesar pentru ideea şi conceptul din spatele Travel Coin. „Împreună cu soţia, Ruxandra Grigore, am administrat un complex de cinci saloane de evenimente şi, fiind în acelaşi timp consultanţi în HoReCa de mai bine de 10 ani, cunoşteam foarte bine afacerile din domeniu, precum şi faptul că acestea sunt în continuă căutare de noi soluţii în vederea creşterii vânzărilor, prin menţinerea şi atragerea de noi clienţi”, spune Dan Sebastian, fondator şi CEO al Travel Coin. El susţine că orice management competitiv din respectivul domeniu trebuie să îşi îndrepte atenţia asupra fidelizării clienţilor, strategie ce presupune întoarcerea acestora cât mai des într-o locaţie. Faptul în sine reprezintă politica la zi a marilor companii care au implementat scheme de bonusare, majoritatea în puncte şi vouchere, rareori fiind întâlnite concepte „out of the box”. În acest sens, Dan Sebastian susţine că aplicaţia mobilă Travel Coin poate simplifica experienţa clientului cu privire la obţinerea de bonusuri, singurul demers necesar după instalare, care se întâmplă prin intermediul scanării unui cod qR.

Astfel, aplicaţia va detecta automat informaţiile regăsite pe bon şi, astfel, se vor cunoaşte compania parteneră,  numărul bonului, produsele consumate, valoarea acestora şi, în mod automat, numărul de tokenuri TCOIN ce urmează a fi transferate în contul din cadrul aplicaţiei. „Softul va conţine şi o hartă, cu ajutorul căreia pot fi identificate de către clientul final locaţiile noastre partenere. De asemenea, cu ajutorul aceleiaşi hărţi, clientul final poate consulta grila de bonusare acordată de către fiecare companie parteneră, acestea având libertatea stabilirii în mod individual a cuantumului bonusurilor, nivelul de bonusare nefiind similar de la o locaţie la alta”, explică CEO-ul. Bonusul primit în cripto tokeni poate fi schimbat ulterior în bani sau în alte criptomonede, iar clienţii vor putea beneficia de acesta în orice locaţie parteneră, nu doar de la un singur brand. Ne putem întreba însă de ce ar începe industria ospitalităţii să ofere bonusuri sub formă de tokenuri TCOIN şi de ce ar accepta angajaţii să fie recompensaţi în acest mod?

Dan Sebastian argumentează că un client poate reveni mai des într-o unitate care oferă bonusuri şi, în consecinţă, poate consuma mai mult. Aşadar, pragurile sistemului de fidelizare sunt concepute pentru a ajuta la creşterea vânzărilor – de exemplu, dacă un client cheltuieşte până la 200 de lei, va primi 3% cashback în TCOIN, putând ajunge la 5% în cazul unui bon mai mare de 200 de lei. Totodată, clienţii au posibilitatea de a obţine bonusuri mai mari dacă aleg să organizeze evenimente precum zile de naştere, asumându-şi automat viitoarele schimbări de valoare ale TCOIN. „Criptoactivul TCOIN va avea avantajul decuplării treptate de meandrele pieţei, valoarea acestuia fiind apreciată în mod constant prin achiziţii din piaţă continue, pentru a fi asigurat necesarul lunar al locaţiilor partenere.”

Recent, Travel Coin a beneficiat de o finanţare în valoare de 35 de milioane de euro de la GEM Digital Limited, o firmă de investiţii în active digitale cu sediul în Bahamas, locaţie aleasă, conform lui Dan Sebastian, datorită avantajelor legislative şi fiscale oferite de insula din regiunea Caraibelor. GEM (Global Emerging Markets) este un joint-venture cu operaţiuni în huburi financiare globale precum Paris şi New York şi investiţii în multe alte industrii, de la panouri solare şi centrale eoliene la automobile electrice şi acumulatori. Printre companiile în care a investit şi care nu au legătură cu domeniul crypto se numără Eurohold, grup bulgar cu prezenţă în România prin intermediul Euroins România. Compania a încheiat primul trimestru al anului curent cu venituri de 853 de milioane de euro, de patru ori mai mari decât în aceeaşi perioadă din 2021. Profitul operaţional a crescut de 10 ori la 45 de milioane de euro în primele trei luni ale anului. Reîntorcându-ne la GEM, ţinând cont de domeniul în care compania investeşte, piaţa criptoactivelor, extrem de reactivă şi volatilă, în care proiectele ajung să valoreze sute de milioane de dolari într-un timp extrem de scurt, precum şi de faptul că Travel Coin are un target global, suma investită este una ce vizează un profit cel puţin dublu pentru GEM.


Dan Sebastian, cofondator, Travel Coin: „Trebuie avut în vedere şi faptul că avem de-a face cu un domeniu tânăr, blockchainul, în cadrul căruia proiectele apar şi dispar, iar fiecare investitor este răspunzător pentru analiza făcută. Nimic nu este garantat în niciun business ori piaţă de capital şi putem lesne observa companii mici ce ajung mari, aşa cum este Netflix, dar şi companii mari ce ajung mici, aşa cum a fost Nokia.”


„Investiţia este făcută în urma analizei proiectului Travel Coin de către echipa GEM, care a concluzionat că ne aflăm pe un trend ascendent şi incipient. Investiţia reprezintă accesul la o sumă de până la 35 de milioane de dolari, pe care o putem accesa într-o perioadă de doi ani, oferind la schimb tokenuri calculate printr-o metodă stabilită prin contract şi raportare la valoarea tokenului TCOIN în momentul în care solicităm o parte din finanţare”, afirmă Dan Sebastian, adăugând că, fiind un start-up pur românesc, Travel Coin îşi doreşte să încheie primele parteneriate cu firme locale. Ulterior, compania susţine că se va concentra asupra proceselor de implementare la nivel global, începând cu Europa.

În pofida inevitabilelor corecţii periodice şi nenumăratelor proiecte crypto care apar şi dispar într-o fracţiune de secundă, pe piaţă vor rămâne strict proiectele care au o utilitate concretă şi care pot crea o punte de legătură între instrumentul digital şi viaţa de zi cu zi a utilizatorilor, consideră reprezentantul companiei. De altfel, segmentul criptomonedelor a fost acaparat anul acesta de un val de critici, ca urmare a prăbuşirii celor mai mari monede digitale şi a eşecului unora dintre cele mai mari proiecte din industrie. „Piaţa primeşte mai ales critici aduse de către investitorii de retail, iar faptul în sine demonstrează că aceştia nu au acces la o documentare financiară corectă ori, pur şi simplu, trec peste acest aspect extrem de important, cei mai mulţi investind fără o minimă informare tehnică sau de fundament.”

În aceeaşi notă, antreprenorul argumentează că legislaţia lipseşte cu desăvârşire pe piaţa internaţională a cryptoproiectelor, lipsa de reglementare nereuşind decât să protejeze insuficient investitorii şi să ducă la apariţia unor proiecte care vor apărea din pura dorinţă de a încasa profituri într-un termen scurt şi pe seama naivităţii maselor. „Trebuie avut în vedere şi faptul că avem de-a face cu un domeniu tânăr, blockchain-ul, în cadrul căruia proiectele apar şi dispar, iar fiecare investitor este răspunzător pentru analiza făcută. Nimic nu este garantat în niciun business ori piaţă de capital şi putem lesne observa companii mici ce ajung mari, aşa cum este Netflix, dar şi companii mari ce ajung mici, aşa cum a fost Nokia.” Dan Sebastian este fondator şi cofondator în diverse companii din IT, design creativ, comerţ electronic, platforme B2B, restaurante şi turism. În 2003, a înfiinţat prima lui companie, un grup de publicitate în Piteşti, urmând să creeze nouă ani mai târziu o firmă de software care dezvolta aplicaţii pentru Android şi iOS, fiind susţinut în acest sens de mai mulţi colegi, printre care şi actualul director tehnic al Travel Coin.

Dan Sebastian este fondator şi cofondator în diverse companii din IT, design creativ, comerţ electronic, platforme B2B, restaurante şi turism. În 2003, a înfiinţat prima lui companie, un grup de publicitate în Piteşti, urmând să creeze, nouă ani mai târziu, o firmă de software.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.