O întrebare la care aş fi foarte curios să aflu răspunsul: Câte acţiuni la UiPath au angajaţii din România?

Autor: Cristian Hostiuc Postat la 08 februarie 2021 567 afişări

O întrebare la care aş fi foarte curios să aflu răspunsul: Câte acţiuni la UiPath au angajaţii din România?

Luni, 1 februarie, la ora 22.00 în România, la prânz la New York, UiPath Inc. a anunţat că a încheiat o nouă rundă de finanţare, prin care a atras de la investitori încă 750 de milioane de dolari, la o evaluare a companiei de nu mai puţin de 35 de miliarde de dolari.

Pentru cei care nu ştiu, UiPath este lider global în RPA - Robotic Process Automation, respectiv automatizarea proceselor repetitive. O aplicaţie a lor, care costă 4.000 de dolari pe an, poate înlocui munca a 5 angajaţi, care introduceau şi verificau facturi într-un sistem.

Chiar dacă UiPath este acum o companie americană, povestea începe la Bucureşti şi putem menţiona că UiPath este cel mai valoros start-up din IT pornit din România.

Valoarea la care a ajuns UiPah este incredibilă, având în vedere că în 2017 această companie fusese evaluată la 120 de milioane de dolari, când a atras 30 de milioane de dolari de la investitori.

Multe întrebări se pun şi se vor pune în jurul UiPath, la unele avem răspunsuri, la altele nu.

Întrebarea mea, la care aş fi foarte interesat să obţin un răspuns, este câte acţiuni deţin angajaţii din România la UiPath şi, bineînţeles, câte acţiuni deţin cei cinci fondatori ai UiPath - Daniel Dines - CEO, Marius Tîrcă - directorul de tehnologie şi încă trei, mai puţin cunoscuţi, Andra Ciorici - director de produs, Lavinia Cojocaru - Lead Software Developer şi Adrian Dorache - dezvoltator de soft.

Cea mai recentă informaţie pe tema aceasta, conform revistei Forbes America, era că Daniel Dines avea 20% din UiPath atunci când compania fusese evaluată la 7 miliarde de dolari. Între timp compania a mai strâns bani şi probabil că pachetul de acţiuni deţinut de Daniel Dines s-a mai diluat. Dar valoarea companiei a crescut de 6 ori.

Într-o prezentare făcută de Daniel Dines la o conferinţă, el a spus că toţi angajaţii care intră în UiPath primesc acţiuni, indiferent de poziţie.

UiPath, care nu mai este demult o companie românească, ci una globală, majoritatea angajaţilor fiind la New York sau în India, a preluat modelul american, şi mai mult ca sigur îi va face pe mulţi angajaţi să devină milionari în lei, în dolari şi în euro în momentul în care se va lista la Bursa de la New York.

Conform informaţiilor care se vehiculează în piaţă, o parte din angajaţii din România, de la Bucureşti, şi-au mai vândut din acţiuni pe piaţa gri, odată ce valoarea companiei a explodat.

Conform estimărilor mele, angajaţii de la Bucureşti, mai puţin fondatorii, ar putea deţine între 0,5-1% din UiPath. Fondatorii ar putea deţine mai mult.

În condiţiile în care UiPath se va lista la Bursă la minimum 35 de miliarde de dolari, angajaţii din România ar putea avea între 175-350 de milioane de euro, o sumă incredibilă.

Ar fi pentru prima dată când un start-up din România ar produce milionari pe modelul american.

Este celebră povestea secretarei lui Bill Gates care, la începuturile companiei,  a primit acţiuni în contul unei părţi din salariu, iar peste ani acţiunile respective au valorat câteva milioane de dolari.

Acei bani, că vor fi 100 de milioane de dolari sau 350 de milioane de dolari pentru angajaţii din România, ar putea produce o emulaţie extraordinară pe piaţa de IT, dacă măcar o parte dintre ei ar fi reinvestiţi în start-up-uri.

Pe modelul UiPath, fiecare ar vrea să dea o nouă lovitură, să descopere o nouă companie valoroasă, care ar putea să devină unicorn peste ani.

Va fi foarte greu de replicat modelul UiPath, pentru că ideile globale şi mai ales execuţia lor este extrem de dificilă.

Alţi bani ar putea să intre în real-estate pentru că mulţi angajaţi vor dori să trăiască în locuinţe mai frumoase şi mai mari. În San Francisco, după ce companiile din tehnologie au produs milionari în fiecare minut din rândul angajaţilor, piaţa imobiliară a explodat. Încă nu suntem la acest nivel, dar nu se ştie niciodată.

Când UiPath va depune documentele extinse pentru listarea la Bursa de la New York, atunci vom afla câte acţiuni deţine Daniel Dines, Marius Tîrcă şi poate ceilalţi fondatori. Poate agregat vom afla şi câte acţiuni deţin angajaţii companiei, în special cei din România.

În mod cert, Daniel Dines este miliardar în dolari.

Dacă UiPath se va lista tehnic şi la Bursa de la Bucureşti, teama unui broker este că piaţa nu este atât de lichidă să poată cumpăra o parte din acţiunile angajaţilor, pe care aceştia vor dori să le vândă. Dar până la urmă, ţinta este ca UiPath să se listeze şi la Bursa de la Bucureşti, ca un reper, model şi exemplu pentru o companie care a pornit din România, dintr-un apartament din Delea Veche şi a ajuns o companie globală listată la Bursa de la New York.


(cristian.hostiuc@zf.ro)

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.