Povestea unui cuplu de români care au creat un produs unic. Ideea pentru acesta a venit în momentul în care cei doi au devenit părinţi
Ca nou părinte, ai multe întrebări şi multe griji cu privire la evoluţia dezvoltării şi a stării de sănătate a bebeluşului, iar tehnologia poate veni în ajutor pentru a simplifica şi eficientiza o serie de aspecte care ţin de îngrijirea copilului – de la informaţii şi monitorizarea creşterii, la telemedicină şi marketplace. Aceasta a fost ideea unui start-up local, care a creat o aplicaţie mobilă ce reuneşte într-un singur loc toate informaţiile, serviciile şi produsele de care au nevoie proaspeţii părinţi. Aplicaţia, numită Wonder Baby, a fost lansată către publicul larg în toamna anului trecut, concentrarea fiind în prima fază pe piaţa din România.
Aplicaţia este unică în piaţă, Practic suntem un integrator şi oferim servicii complete părinţilor, plecând de la partea de urmărire şi dezvoltare şi până la partea de telemedicină, jurnal medical, reminder de medicamente ale copilului, lucruri care nu există în acest moment nicăieri în piaţă înglobate într-o singură aplicaţie. În momentul de faţă avem undeva în jur de 15.000 de utilizatori activi şi creştem. Ne propunem până la sfârşitul anului să ajungem la minimum 50.000 de utilizatori activi“, a spus Bogdan Manole, cofondator al Wonder Baby, în cadrul emisiunii ZF IT Generation.
El împreună cu Teodora Şaguna au pus bazele aplicaţiei Wonder Baby încă de acum trei ani, ideea dezvoltării unei astfel de soluţii venind în urma propriilor experienţe avute ca proaspeţi părinţi. „Motivaţia din spate a fost oarecum similară în cazul amândurora, noi fiind la rândul nostru părinţi şi crescând copilaşi de vârste relativ apropiate şi mici. Părinţii copiilor mici se confrună în general cu aceleaşi provocări - simţim foarte multă nevoie de control, de monitorizare, de adaptare la tot ce înseamnă creşterea copilului şi de siguranţă că evoluţia este în parametri normali. Şi atunci, plecând din această nevoie cu care ne-am confruntat noi în experienţa noastră de părinţi, am ajuns la acest produs, la Wonder Baby, care a pornit iniţial fix cu acest obiectiv: de a ajuta tinerii părinţi să aibă o monitorizare şi un control mult mai bun în primii ani de viaţă ai bebeluşului asupra creşterii, dezvoltării motrice şi emoţionale a copilului“, a explicat Teodora Şaguna, cofondatoare a Wonder Baby, cum a pornit proiectul.
Aplicaţia mobilă Wonder Baby are în prezent patru componente principale – modulul de monitorizare şi urmărirea evoluţiei copilului, modulul de telemedicină, o componentă de blog şi articole şi un marketplace. „Componenta de monitorizare şi tracking a fost gândită plecând de la nevoile de bază ale părintelui în raport cu un bebeluşul, nou-născutul. Mai concret, monitorizarea somnului, a meselor - indiferent că vorbim de primele şase luni în care copilaşul este hrănit doar cu lapte sau ulterior când se intră în etapa de diversificare -, a greutăţii, a evoluţiei circumferinţei craniului şi a temperaturii. Acestea sunt reperele din experienţa noastră, componentele principale pe care un părinte le monitorizează în relaţie cu copilaşul său în primul an, primii doi ani de viaţă”, a detaliat ea, adăugând că astfel monitorizarea acestor parametri poate fi făcută mult mai uşor cu ajutorul aplicaţiei decât prin metoda clasică de a-i nota pe o hârtie pe care o poţi rătăci la un moment dat. „Părintele este invitat să-şi introducă datele copilului din punctul de vedere al datelor pe care le-a înregistrat la naştere şi apoi ulterior zilnic poate măsura toţi aceşti indicatori despre care vorbeam. Acesta este un parcurs foarte natural pentru o proaspătă mămică, în ideea în care le notezi de principiu într-un carneţel. Asta a fost experienţa mea, de exemplu, cu fetiţa mea, care acum are cinci ani. În primele şase luni obiceiul era să notez zilnic pe un carneţel cât mănâncă, cât doarme, cât a luat în greutate şi aşa mai departe. Iar la un moment dat, evident că pierzi şirul acestor foi, notiţe.”
Datele despre evoluţia copilului pot fi introduse manual în aplicaţie sau pot fi transmise automat în aplicaţie dacă părinţii folosesc dispozitive smart de măsurare. „Noi am încercat să uşurăm munca mămicilor, adăugând dispozitive inteligente în aplicaţie, cum ar fi cântarul şi termometrul, care îţi fac input automat de date în app, astfel încât tu doar să-ţi faci efectiv partea de cântărire a bebeluşului pe care o faci oricum, iar datele se transpun automat în aplicaţie”, a completat Bogdan Manole. Prin intermediul Wonder Baby, părinţii au centralizate toate aceste date despre copiii lor, având la dispoziţie un dashboard şi o serie de grafice pentru a vedea efectiv evoluţia de la o perioadă la alta. „Noi am corelat toată partea de monitorizare cu graficele certificate de OMS astfel încât să îţi dea şi o indicaţie vizavi de parametri la care se situează copilaşul, evident cu recomandarea de a te sfătui mereu cu medicul pediatru al copilului”, a punctat Teodora Şaguna.
În plus, pe lângă partea de monitorizare, în aplicaţia Wonder Baby se regăsesc o serie de informaţii relevante pentru părinţi la secţiunea de blog, unde sunt listate articole create împreună cu suportul unor medici pediatri. “În funcţie de vârsta pe care o are copilul în momentul introducerii în aplicaţie, părintele primeşte articole strict pe subiectele de interes - cât ar trebui să mănânce copilul la vârsta de 3 luni, spre exemplu.” Totodată, echipa Wonder Baby a dezvoltat şi un modul de telemedicină în aplicaţie pentru a veni în ajutorul părinţilor atunci când apare o problemă medicală în momente mai puţin oportune pentru a contacta un medic pediatru, precum şi pentru a avea tot istoricul medical al copilului în format digital. „Pe partea de telemedicină, avem un modul complet, în care avem un istoric medical al copilului, jurnal de vaccinare, reminder de medicamentaţie, secţiune de analize unde se pot încărca analizele momentan manual, dar după integrarea cu diverşi furnizori din piaţă se va realiza în mod automat. Iar apoi avem practic modulul de telemedicină care oferă în acest moment oricărui părinte disponibilitatea unui doctor 24 de ore din 24, 7 zile din 7. După cum ni s-a întâmplat în calitate de părinţi, cei mici se îmbolnăvesc fie sămbătă-seară, fie duminică dimineaţă, când nu prea ştii ce să faci. Noi venim şi acoperim nevoia aceasta, având în spate un partener solid în piaţă, cu experienţă, al cărui nume nu îl putem dezvălui momentan, care oferă aceste servicii pentru noi”, a explicat Bogdan Manole.
Componenta de telemedicină din Wonder Baby se adresează atât cabinetelor, clinicilor de pediatrie, cât şi direct medicilor pediatri. „Modulul de telemedicină vine ca un serviciu suport pentru toţi pediatrii din ţara aceasta. Practic fiecare pediatru, fiecare cabinet de pediatrie îşi poate face un cont şi în acest fel doctorii pot elimina acele discuţii care sunt între 5 şi 7 pe zi pe WhatsApp, care nu sunt remunerate. Aici însă îşi pot seta singuri tariful şi banii se duc direct în contul lor la sfârşitul consultului. Iar pe lângă asta, unui doctor îi va fi mult mai uşor să ia o decizie, pentru că în momentul în care primeşte un apel de telemedicină, are acces la istoricul medical al copilului, este în cunoştinţă de cauză. Iar la sfârşit generează un raport medical şi o reţetă, lucruri care ajută părintele ca în momentul să acţioneze”, a precizat el. A patra componentă a aplicaţiei Wonder Baby este cea de marketplace, unde părinţii pot găsi în acest moment o serie de dispozitive smart, gama de produse urmând a fi însă mult mai diversificată în viitor. „Acest modul vine ca un ajutor real pentru tinerii părinţi. În marketplace, ce nu va fi operat de noi, va fi operat de către un partener, părintele poate găsi la preţuri optime toate produsele de care are nevoie pentru îngrijirea copilului, plecând de la scutece, la lapte praf, comprese şi orice altceva îşi mai doreşte.
Toate într-un singur loc, într-o singură aplicaţie. Practic, unde monitorizezi copilul, poţi contacta şi medicul şi găseşti şi toate produsele de care ai nevoie pentru îngrijirea copilului. Astfel, aplicaţia a fost gândită ca un ecosistem complet în care părintele să aibă la îndemână tot ceea ce are nevoie pentru a îndeplini nevoile copiilor. Urmează să introducem inclusiv partea de lecţii de kinetoterapie, dansuri, cursuri de înot ş.a.m.d. Vom dezvolta o reţea naţională în sensul acesta”, a menţionat Bogdan Manole. Până în prezent, investiţia în dezvoltarea proiectului Wonder Baby se ridică la circa 300.000 de euro, bani proveniţi din fonduri proprii ale fondatorilor. Momentan, start-up-ul se autosusţine în continuare, însă pentru o scalare mai rapidă, echipa Wonder Baby ia în calcul şi accesarea unei finanţări. Modelul de business al aplicaţiei presupune perceperea unor comisioane în zona de telemedicină şi marketplace, unde din tariful plătit de părinţi pentru serviciile medicale sau din preţul plătit pentru produse cumpărate din marketplace o parte va merge către Wonder Baby. Momentan, concentrarea echipei Wonder Baby este pe dezvoltarea businessului pe piaţa din România, însă ulterior, odată ce aplicaţia va câştiga tracţiune pe plan local, start-up-ul se va extinde şi în afara graniţelor. ■
„Părintele este invitat să-şi introducă datele copilului din punctul de vedere al datelor pe care le-a înregistrat la naştere şi apoi ulterior zilnic poate măsura toţi aceşti indicatori despre care vorbeam. Acesta este un parcurs foarte natural pentru o proaspătă mămică, în ideea în care le notezi de principiu într-un carneţel. Asta a fost experienţa mea, de exemplu, cu fetiţa mea, care acum are cinci ani. În primele şase luni obiceiul era să notez zilnic pe un carneţel cât mănâncă, cât doarme, cât a luat în greutate şi aşa mai departe. Iar la un moment dat, evident că pierzi şirul acestor foi, notiţe.”
Teodora Şaguna, cofondatoare a Wonder Baby
Rubrica „Start-up Pitch”
1. Teodora Şaguna şi Bogdan Manole, fondatori ai Wonder Baby
Ce fac? Dezvoltă o aplicaţie mobilă ce funcţionează asemenea unui asistent digital pentru proaspeţii părinţi, ajutându-i să monitorizeze evoluţia şi starea de sănătate a copiilor lor în primii ani de viaţă,
2. Florentin Bota, cofondator şi CTO al t@book
Ce face? Dezvoltă o aplicaţie mobilă prin care încurajează cititul. Aplicaţia t@book a fost lansată în versiunea beta în ianuarie anul acesta, iar în luna iunie va avea loc lansarea oficială. Prima investiţie externă în proiectul t@book a venit din partea companiei Consilo Web din Sibiu şi s-a situat la 200.000 euro.
„Acum suntem în discuţii cu un alt investitor pentru încă o serie de investiţii, de circa 250.000 de euro. După aceea, noi urmărim să trecem la următoarea rundă de finanţare. Suntem deja în discuţii cu VC-uri din Statele Unite, iar banii de care avem nevoie şi pe care urmărim să-i atragem se ridică la 2 milioane de euro. Sperăm să putem atrage această sumă la începutul anului viitor.“
Rubrica „Start-up Update”
. Radu Puchiu, cofondator al Tinia - dezvoltă „un nou sistem de operare pentru resursele energetice distribuite“
Ce e nou? Start-up-ul local a anunţat la Washington, în cadrul evenimentului Romanian Start-up Day organizat de acceleratorul InnovX-BCR împreună cu Ambasada României în SUA, că a semnat un parteneriat cu o firmă americană condusă de români pentru a dezvolta în România o fabrică de panouri solare, un proiect cu o valoare estimată de 60 mil. euro, sumă pentru care antreprenorii caută finanţare.
„Am anunţat un parteneriat între Tinia, compania pe care o reprezentăm, şi Specmat, care este o companie americană condusă de nişte români foarte pasionaţi şi specialişti pe domeniul lor, parteneriat prin care practic punem cap la cap nişte eforturi noi pe zona de transformare sau eficientizare a pieţei de producţie de energie solară. Specmat deţine un patent şi o tehnologie care eficientizează foarte mult celulele soare şi producţia acestor celule solare.“
2. Andrei Creţu, cofondator şi CEO al Pluria - platformă prin care angajaţii companiilor au acces la spaţii de lucru flexibile, adaptate noului mod de lucru hibrid.
Ce e nou? Start-up-ul şi-a propus să îşi tripleze businessul în următoarele 12 luni, ţinta fiind de a ajunge la venituri recurente anuale de 1,5 milioane de euro. În prezent, Pluria are peste 150 de clienţi, în special companii de tehnologie, iar obiectivul este de a atrage încă 100 de clienţi în portofoliu, pe măsură ce start-up-ul se va extinde şi îşi va consolida poziţia în cele două regiuni geografice ţintă: America Latină şi Europa de Est. Creşterea va fi susţinută de finanţarea de 2 milioane de euro obţinută recent de la Eleven Ventures, unul din cele mai importante fonduri de investiţii din Europa de Est.
Urmăreşte de luni până vineri emisiunea pe www.zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar de la ora 19.00 sau accesează platforma www.zf.ro/zf-it-generation
ZF IT Generation, emisiune lansată de ZF în noiembrie 2019 şi realizată în prezent împreună cu BCR Innovx, are ca ţintă descoperirea start-up-urilor hi-tech cu idei de produse sau servicii care vor duce la dezvoltarea unei noi generaţii de milionari din IT ai României. După mai bine de 370 de ediţii, emisiunea are un nou format în care adăugăm o serie de rubrici pentru a aduce plus valoare în ecosistemul local de start-up-uri tech – Start-up Pitch, Start-up Update, Start-up Boost, Start-up Star, Investor Watch, Sfatul expertului şi What’s Hot.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro