Seful Romtelecom pleaca din Romania. Ce urmeaza?

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 05 iulie 2011 71 afişări

Yorgos Ioannidis, cel care a condus in ultimii patru ani si jumatate cel mai mare operator de telefonie fixa, cablu si internet din Romania, coboara de la carma Romtelecom si se intoarce in Grecia.

"Dupa cum stiti, plec de la Romtelecom si din Romania la finalul acestei saptamani, dupa mai bine de patru ani", scria Yorgos Ioannidis la inceputul saptamanii trecute intr-un mail adresat jurnalistilor acreditati la biroul de presa al operatorului de telefonie fixa, cablu si internet. Intr-adevar, anuntul n-a mai fost nicio surpriza, pentru ca despre plecarea executivului de la 1 iulie se specula deja in industria de telecomunicatii de cateva luni, iar o astfel de miscare era de asteptat in contextul in care in ultima vreme a fost pusa in discutie o unire a fortelor Romtelecom si Cosmote pe piata locala, avand in vedere actionariatul comun.

Ioannidis a venit la conducerea Romtelecom in 2007, intr-o perioada in care operatorul se confrunta cu un declin puternic chiar si de 200.000 intr-un trimestru al numarului de clienti de telefonie fixa, principala sursa de venituri pentru companie. A trebuit sa rastoarne situatia si totodata sa reorganizeze compania pe fondul problemelor anterioare, dar si al competitiei din ce in ce mai stranse cu principalul competitor, RCS&RDS, care a initiat un adevarat razboi al preturilor pe piata.

BMTV: Yorgos Ioannidis despre perioada sa la Vodafone si cum a ajuns la OTE

Dupa aproape patru ani si jumatate de mandat se poate spune ca grecul si-a indeplinit o buna parte dintre obiective, in special cu privire la serviciile de televiziune prin satelit si internet, insa, intr-un context economic dificil, nu a reusit sa stopeze scaderea veniturilor companiei - incasarile din telefonia fixa au scazut cu aproape 40% fata de 2007, iar numarul de clienti s-a diminuat cu aproximativ 20%.

Yorgos Ioannidis si-a pus insa amprenta in mai toate colturile Romtelecom, de la echipa de management noua (ca urmare a demisiei a cinci executivi) si pana la oferta comerciala, orientarea pe servicii de internet, intensificarea prezentei in zona de business sau dezvoltarea unor initiative noi pe zona de divertisment si in cea de relatii cu clientii.

Acum, in perspectiva unei integrari a Romtelecom cu Cosmote, miscare prin care s-ar forma cel mai mare operator de telecomunicatii din piata locala, cu afaceri de 1,2 miliarde de euro si 11,34 milioane de clienti pentru serviciile de telefonie mobila si fixa, televiziune si internet mobil si fix, lucrurile ar putea arata cu totul altfel. Posibilitatea unei asemenea integrari de operatiuni se discuta de mai multa vreme, dar un plan concret nu s-a conturat pana acum.

Viitorul celor doua companii s-a discutat la finalul saptamanii trecute intr-o intalnire a oficialilor grupului elen OTE, care detine participatii in cadrul celor doua companii, si statul roman, care are in continuare actiuni la Romtelecom, pachet care este insa la vanzare. Prezenti la discutii au fost Michael Tsamaz, presedintele si directorul executiv al OTE, Stefanos Theocharopoulos, seful Cosmote, alaturi de Catalin Dima, fostul director executiv juridic al Romtelecom care detine in prezent propria casa de avocatura, si Roland Mahler din partea Deutsche Telecom.

Dupa mai bine de cinci ore de discutii purtate la sediul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, Stefanos Theocharopoulos a fost numit noul sef al Romtelecom, iar primul plan stabilit pentru companie este listarea la bursa, in termen de un an. Grecul in varsta de 43 de ani a preluat conducerea Cosmote in 2008 si a integrat in ultimii ani sub aceasta umbrela si operatiunile Zapp si Germanos. Acum, Theocharopoulos devine cel mai puternic executiv din telecom.

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/telecom/seful-romtelecom-pleaca-din-romania-ce-urmeaza-8437184
8437184
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.