Romtelecom (re)incepe razboiul preturilor
Yorgos Ioannidis a coordonat restructurarea radicala a Romtelecom din ultimii trei ani, ajunsa acum la momentul cel mai dificil: reducerea preturilor in plina criza. Cat mai poate continua razboiul preturilor din telecom?
La fel de adevarat e insa ca piata ar suporta cu greu o revenire a preturilor si ar taxa probabil furnizorii, mai ales in aceasta perioada. Asa incat razboiul preturilor din piata de telefonie fixa, cablu si internet nu se va incheia probabil decat peste trei sau patru ani, dupa cum apreciaza Dinu Malacopol, directorul executiv al competitorului Digital Cable Systems (DCS), si nu fara victime, adica fara consolidari, mai ales ca in industrie activeaza cateva sute de furnizori mici de astfel de servicii. O mutare recenta pe tabla de sah a achizitiilor a facut-o chiar DCS, incheind de curand primele etape din preluarea doi jucatori mici despre care deocamdata nu ofera alte detalii. DCS urmareste in continuare piata, "astfel incat sa putem avea o reactie prompta cand apar oportunitati. Suntem pregatiti sa actionam daca vor aparea ocazii care sa se inscrie in coordonatele planurilor noastre de afaceri". La mijloc sunt, mai exact, cateva milioane de euro disponibile pentru achizitii, atata vreme cat, din bugetul initial de 7 milioane de euro -pentru cumparaturile din acest an, au fost cheltuite doar 2-3 milioane de euro.
Si n-ar fi singura companie gata sa cumpere. Ovidiu Ghiman, directorul executiv de strategie si dezvoltare a afacerii al Romtelecom si seful furnizorului de internet, telefonie fixa si televiziune NextGen, detinut de operator, vede piata complet altfel in cativa ani, atat din punctul de vedere al serviciilor, cat si al structurii, pe masura ce o serie de companii mici vor fi inghitite de altele mai puternice.
De altfel, si NextGen se afla in spatele mai multor achizitii de companii mici din ultimul an, ca parte a strategiei de intarire a pozitiei pe piata serviciilor de internet. Ca sa nu mai vorbim de achizitia recenta a Datek de catre furnizorul alternativ de servicii telecom GTS Central Europe sau de vanzarea indirecta a Euroweb Romania catre Turk Telekom.
Pe termen mediu, razboiul dintre operatori pe tema preturilor ar putea deveni si mai strans daca dincolo de consolidari s-ar pune si problema intrarii unui nou competitor in piata. Pare poate imposibil, dar n-ar fi complet exclus, mai ales ca, dupa spusele lui Vlad Cercel, managing associate la }uca, Zbarcea si Asociatii, mai multi operatori internationali s-au aratat in prima parte a acestui an dornici sa atace piata locala, fie prin achizitii, fie prin pornirea de la zero a operatiunilor. "Pietele in care activeaza ei sunt saturate, iar Romania inca este atractiva din punctul de vedere al costurilor", spunea recent Cercel. Aparent, planurile au fost amanate pentru un moment mai fast al industriei telecom, cand situatia va fi macar cat de cat stabila, dar nu au fost abandonate.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro