Romtelecom (re)incepe razboiul preturilor
Yorgos Ioannidis a coordonat restructurarea radicala a Romtelecom din ultimii trei ani, ajunsa acum la momentul cel mai dificil: reducerea preturilor in plina criza. Cat mai poate continua razboiul preturilor din telecom?
De aceeasi problema s-au lovit insa mai toti operatorii de telefonie fixa, televiziune si internet. UPC, spre exemplu, a incercat mai multe modele pana a ajuns la formatul actual, de concept store unde isi expune toate serviciile si le permite consumatorilor sa le incerce, format aflat inca la inceput. Doar 6 dintre cele 115 puncte de plata ale UPC au fost transformate dupa noul concept, insa alte 30 au fost si ele moderinizate. Iar RCS&RDS opereaza aceleasi casierii amplasate pe o suprafata mica, in multe cazuri la parter de bloc. "Probabil majoritatea abonatilor rezidentiali ajung in prezent in magazinele operatorilor triple-play tot doar pentru plata facturilor", apreciaza Adrian Sarbu.
La Romtelecom, deja s-a trecut la etapa urmatoare, odata cu intrarea in scena a Deutsche Telekom, proprietarul a 25% din operatorul OTE, care detine Cosmote si pachetul majoritar din Romtelecom. Nu este totusi vorba despre inchideri de magazine, cel putin nu deocamdata, ci despre adaptarea lor la conceptul nemtesc, cateva dintre spatii fiind deja transformate.
In cazul Deutsche Telekom, se ridica totusi problema unei retele supradimensionate, dat fiind ca prin participatiile detinute, reteaua de retail a Romtelecom, Cosmote (si implicit Zapp, prin achizitia din 2009) si Germanos depaseste 350 de magazine, cu mult peste necesitatile unui operator.
Aceasta inseamna ca la un moment dat se va pune problema inchiderii de magazine, odata ce "exista posibilitatea sa fie adoptat un concept de magazin comun, prin care Romtelecom si Cosmote sa imsarta acelasi spatiu comercial", dupa cum spune Ionita, mai ales ca deja exista magazine Romtelecom in care a fost amplasata o "insula" Cosmote si invers si ca nemtii ar putea lua in calcul un soi de integrare al operatiunilor locale.
Integrarea respectiva tot se va intampla mai devreme sau mai tarziu, judecand dupa aprecierea lui Yorgos Ioannidis ca in termen de zece ani nu vor mai exista furnizori triple-play (daca furnizorii de telefonie fixa, televiziune si internet vor avea in oferta si servicii mobile sau daca operatorii mobili vor intra si pe segmentul televiziunii, intr-o forma sau alta). In ce priveste Romtelecom si Cosmote, care au deja oferte comune, integrand toate cele patru servicii, "inca nu s-a stabilit care licente vor fi folosite mai mult", adauga Ioannidis.
Pana una-alta, compania lucreaza la extinderea retelei de comunicatii mobile, dupa ce a castigat licenta pentru utilizarea frecventelor de comunicatii mobile de 410-415 si 420-425 Mhz, ca parte a unui plan de investitii de aproximativ 150 de milioane de euro pe an, cifra care va ramane constanta. Acoperirea in teritoriu a crescut la sfarsitul anului trecut pana la 21,6%, de la 6,8% la jumatatea lui 2009, dar aproximativ 46% din populatie este acoperita de aceasta retea, in crestere cu aproape 14 procente. RCS&RDS investeste mai greu, evident si la alte costuri: extinderea retelei 3G a ajuns la 26% la jumatatea anului trecut si la 27,8% in decembrie.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro