Sfarsitul tehnologiei? Credeti sau nu ca s-au atins limitele inovatiei?
Legea lui Moore va mai fi valabila probabil doar un deceniu, semn ca progresul tehnologic exponential din alti ani nu mai poate tine pasul multa vreme. Creativitatea si inovatia devin de asemenea din ce în ce mai putin vizibile în lumea tehnologiei, explicând astfel absenta unei noi revolutii tehnologice semnificative. Consumatorii cauta mai degraba simplitate si cheltuie mai putin, lucru care îi determina si pe producatori sa încetineasca investitiile în cercetare si dezvoltare si sa se orienteze mai mult spre profitabilitate. Se apropie tehnologia, asa cum o stim astazi, de limite?
Din perspectiva consumatorilor, puterea de calcul este deja de cativa ani mai mult decat suficienta raportat la necesitatile pe care le au si la modul cum folosesc computerul. Poti sa lucrezi pe un computer cu un procesor Pentium D lansat in 2005 de Intel (cum este cel de pe care este scris acest articol) la fel de bine ca pe un Core i7, scos tot de Intel pe piata anul trecut. Diferenta dintre ele din punct de vedere tehnic este de necontestat, dar raportat la aplicatiile uzuale si modul cum este folosit computerul zi de zi, pentru internet si continut multimedia, diferenta nu mai pare chiar atat de mare.
DE LA HARD LA SOFT
Din punctul de vedere al aplicatiilor software, lucrurile stau insa cu totul altfel. O aplicatie software lansata in urma cu nici zece ani va parea depasita nu numai din punctul de vedere al aspectului grafic, dar mai ales al functionalitatilor. De altfel, o buna parte din progresul tehnologic al ultimilor ani se datoreaza mai degraba imbunatatirii algoritmilor software decat a componentelor hardware. Sa luam sistemul de operare Windows 7 drept exemplu. Fata de predecesorul Vista sau chiar XP, care este deja pe piata de zece ani, diferenta din punct de vedere grafic nu e foarte mare, dar fata de Windows 3.1 sau versiunile 95 si 98, distanta este ca de la cer la pamant.
"Parerea mea este ca tehnologia va continua sa evolueze atat din punct de vedere hardware, cat si software", spune Tudor Galos, business group lead in cadrul Microsoft Romania, punct de vedere sustinut de mai toti managerii cu care BUSINESS Magazin a discutat pentru acest articol. Galos da drept exemplu aparitia si dezvoltarea din ultimii ani a pietei de dispozitive mobile si ultramobile care a atras dupa sine crearea unei noi nise in industria software.
Peformantele tehnice ale acestor dispozitive sunt insa mai slabe, progresul venind mai degraba din arhitectura hardware incorporata in carcase din ce in ce mai mici, iar aplicatiile software totusi mai putin complexe. Si totodata mai putin costisitoare, pentru ca modelul gratuit impus de internet si mai ales de Google, care ofera oricui acces la aplicatii software online, poate fi considerat responsabil de simplificarea industriei software si de interesul consumatorilor, dar mai ales al companiilor, pentru solutii mai ieftine. "Prin toate tehnologiile actuale, aplicatiile software ofera reducere a costurilor, eficientizare si folosire mai buna a infrastructurii existente. Nu degeaba slagarele zilei in software sunt centrele de date, virtualizarea si aplicatiile in cloud", crede Radu Crahmaliuc, directorul regional al Softline Romania.
ÎNAPOI LA PAC MAN
Aplicatiile software simplificate sunt insa doar una dintre explicatiile pentru care evolutia hardware a incetinit. Pana nu demult, industria care dicta cel mai mult specificatiile tehnice ale componentelor hardware a fost cea a jocurilor. Domeniul pare sa urmeze acum o curba descendenta. Si nu producatorii sunt in mod neaparat responsabili pentru aceasta situatie, ci consumatorii care nu mai sunt parca la fel de incantati ca pe vremuri de jocuri de strategie care sa le ocupe cateva ore din zi pentru cel putin o luna.
De la productii emblema precum World of Warcraft, Starcraft sau Half Life s-a ajuns la jocuri precum Angry Birds, FarmVille sau altele asemenea, preferate de consumatori pe telefoanele mobile sau pe Facebook. Jocurile au incetat practic sa mai revolutioneze, conceptele noi s-au imputinat, performantele tehnice n-au mai fost chiar atat de relevante, iar consumatorii care alte dati nu se puteau dezlipi de computer pana nu depaseau un nivel al jocului petrec acum cate zece minute in fiecare zi aruncand cu pasari nervoase dupa porci sau plantand legume virtuale.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro