TOP 10 companii antreprenoriale româneşti
Au crescut sub ochii noştri
Pentru businessul antreprenorial românesc ultimul deceniu a fost cel mai bun, au fost ani de creştere susţinută, cu cel mai mare salt pentru marile companii antreprenoriale, pentru fondatorii lor şi pentru angajaţii din aceste companii.
Primul miliard de lei ca cifră de afaceri era bifat în urmă cu opt ani de numai zece companii antreprenoriale, arată o analiză publicată în anuarul Top 1.000 cele mai mari
companii din România realizat de ZF în parteneriat cu Deloitte. Astăzi sunt cel puţin 60 de firme peste acest prag, iar dacă grupurile antreprenoriale şi-ar consolida rezultatele financiare s-ar adăuga probabil alte 20 de proiecte antreprenoriale peste acest nivel.
Se putea mai mult? Mai bine? Cu siguranţă. Dar privite în dinamică, rezultatele de astăzi ne arată că ultimul deceniu a fost cel mai benefic pentru companiile antreprenoriale.
La finalul anului trecut, omul de afaceri Dan Ostahie, cunoscut în special pentru că a fondat şi dezvoltat retailerul electro-IT Altex, liderul pieţei de profil, anunţa că ia în calcul extinderea businessului şi pe alte categorii ale comerţului.
Câteva săptămâni mai târziu, el cumpăra operaţiunile locale ale retailerului de bricolaj Brico Dépôt de la britanicii de la Kingfisher pentru 70 mil. euro.
Tranzacţiile omului de afaceri vin într-o perioadă în care businessul Altex creşte, în pofida unui comportament prudent al românilor afectaţi de inflaţia în continuare ridicată. Altex avea în 2016 o cifră de afaceri de 2,7 mld. lei, un număr mediu de 3.100 de angajaţi şi un profit net de 40 mil. Se lei, o marjă de profit de 1,5%. Opt ani mai târziu, în 2023, Altex a raportat afaceri de 7 mld. lei cu 3.700 de angajaţi şi un profit net de 146 mil. lei la finalul unui an cu investiţii importante în extindere.
Pe acelaşi model, Dedeman Bacău, cea mai mare companie antreprenorială din România după cifra de afaceri din 2023, avea în 2016 afaceri de 5 mld. lei, iar în 2023 de peste 11 mld. lei. La toate companiile mari din comerţ se vede însă şi o creştere de productivitate în condiţiile în care cifra de afaceri s-a dublat în opt ani, cu o creştere de doar 20-30% a numărului de salariaţi.
Privind însă către topul celor mai mari companii antreprenoriale o nouă tendinţă se conturează, una care arată maturizarea businessului cu capital privat românesc: firme şi grupuri antreprenoriale decid să meargă împreună în proiecte, în alianţe, în investiţii. Împreună sunt mai puternici, au altă forţă, altă putere de negociere, altă distribuţie a resurselor.
Altex şi Mobexpert, două dintre cele mai puternice branduri create de antreprenorii Dan Ostahie (Altex) şi Dan Şucu (Mobexpert), merg în asociere în parcuri de retail, cu un format nou şi inovator de magazine pentru ambele reţele.
Constructorii Concelex (Daniel Piţurlea), Construcţii Erbaşu (Cristian Erbaşu), Bog’Art (Raul Doicescu) şi CON-A (Mircea Bulboacă), firme cu afaceri cumulate de 5,2 mld. lei, s-au asociat pentru a participa împreună la licitaţiile de 6 mld. lei pentru spitalele regionale din Cluj-Napoca, Iaşi şi Craiova.
În 2010, George Copos, fondatorul grupului hotelier Ana Hotels, vorbea deschis despre incapacitatea de atunci a antreprenorilor de a se aşeza împreună, de a avea o voce comună, situaţie care le limita puterea de negociere în orice decizie luată de politic care îi afecta în mod direct. „Este şi vina noastră. Nu am reuşit să coagulăm patronate pentru a avea un reprezentant puternic”, spunea atunci Copos.
În februarie 2025, la aceeaşi masă cu preşedintele interimar Ilie Bolojan, două asociaţii puternice de antreprenori au reperezentat mediul de business: Concordia şi Romanian Business Leaders. Dan Şucu (Mobexpert), Iulian Stanciu (eMag), Mihai Marcu (MedLife), Marius Ştefan (Autonom), Dragoş Petrescu (City Grill), Sergiu Neguţ (Fintech OS) au cerut stabilitatea la întâlnirea cu preşedintele interimar, stabilitate pentru a-şi vedea de business.
O voce unitară, cu sute de mii de locuri de muncă în spate, cu reprezentativitate la nivel de business devine mult mai puternică şi mai ales mult mai argumentată.
Altfel, privind strict către topul celor mai mari companii antreprenoriale, la vârf cel puţin nu sunt schimbări semnificative: Dedeman, Altex, Digi sau Oscar Downstream au fost prezenţe constante în top în toţi aceşti ani.
Capitalul privat românesc devine mult mai puternic şi mult mai pregătit să iasă pe pieţele externe, iar 2024 a fost anul în care ZF a numărat cele mai multe tranzacţii făcute de români în afara graniţelor. Este abia începutul!
DEDEMAN
Este liderul pieţei de bricolaj din România, un domeniu în care a continuat să crească în vremuri în care alţi jucători şi-au închis businessurile. Cu o reţea de peste 60 de magazine distribuite în toată ţara şi cu sediul central la Bacău, unde a fost fondată compania deţinută de fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, Dedeman a „instaurat” în retailul de bricolaj un model care nu a putut fi replicat de niciun alt antreprenor român nu doar în acest domeniu, ci nici măcar în comerţul alimentar.
OSCAR DOWNSTREAM
7,3 mld. leia fost cifra de afaceri în 2023
Alin Niculae a dezvoltat de la zero cea mai mare companie petrolieră din România care nu face parte dintr-un grup internaţional. Afacerea OSCAR Downstream a apărut pe piaţă la începutul anilor 2000, fiind înfiinţată de antreprenorul care văzuse potenţial în vânzările en-gros de carburanţi pentru companii. Apoi, odată ce afacerea a crescut, el a început să parieze şi pe imobiliare, fiind astăzi unul dintre cei mai importanţi investitori din real estate din Bucureşti. Cu o prezenţă în business de peste 20 de ani, OSCAR Downstream a devenit cel mai mare jucător independent de pe piaţa petrolieră locală, focusul companiei fiind segmentul B2B. Compania are mari depozite de stocare, dar şi o reţea de benzinării dedicate atât segmentului de clienţi B2B, cât şi clienţilor B2C.
ALTEX ROMâNIA
7 mld. lei a fost cifra de afaceri a Altex în 2023
Este liderul detaşat al pieţei de retail de electro-IT. În cinci ani compania şi-a dublat businessul, crescând mai alert decât piaţa în ansamblul său. Avansul a fost susţinut atât de contextul economic şi social - pandemie, inflaţie -, cât şi de investiţiile pe care grupul a continuat să le realizeze an de an. Afacerea Altex a apărut în anii ’90, după ce antreprenorul Dan Ostahie a plecat într-o călătorie în Elveţia, unde a semnat un parteneriat cu o firmă specializată în buy-back de televizoare. Astfel, el a început să importe produse second-hand pe care să le vândă în consignaţiile de la acea vreme, care aveau în ofertă şi haine şi bunuri de uz casnic. După un an de business, antreprenorul a deschis primul magazin doar de bunuri electro-IT.
FILDAS TRADING
6,9 mld. lei a fost cifra de afaceri a Fildas în 2023
Este cel mai mare distribuitor de medicamente din România, cu o reţea de depozite la nivel naţional, în cele mai mari oraşe ale ţării. Compania a apărut în anul 1991, la iniţiativa antreprenoarei Anca Vlad, care a văzut oportunitate în zona farmaceutică. Ulterior, distribuitorului i s-a alăturat în acelaşi grup şi reţeaua de farmacii Catena, iar împreună reprezintă cel mai puternic grup farmaceutic local. Fildas s-a impus în ultimii ani pe piaţa distribuţiei de medicamente, un domeniu care a trecut prin falimente răsunătoare în urmă cu un deceniu, dar care în ultimii ani a atras inclusiv grupuri internaţionale.
DIGI
5,1 mld. lei a fost cifra de afaceri în 2023
Este o companie activă pe piaţa serviciilor de televiziune şi de internet din România, furnizând totodată şi servicii de telefonie fixă şi mobilă. Fondat acum circa trei decenii de către antreprneorul Zoltan Teszari, businessul este controlat în continuare tot de el, deşi între timp a fost listat şi la Bursa de Valori Bucureşti. Compania, ce are în continuare cea mai mare parte a activităţii sale în România, s-a extins însă şi pe alte pieţe.
SPEDITION UMB
3,1 mld. lei a fost cifra de afaceri din 2023
Este nu doar cel mai mare business al antreprenorului Dorinel Umbrărescu, ci şi cea mai mare companie de construcţii din România după cifra de afaceri din 2023. În topul companiilor antreprenoriale, Umbrărescu mai este prezent şi cu businessurile Tehnostrade şi SA&PE Construct, firme prin care derulează unele dintre cele mai mari proiecte de infrastructură din România. În acest moment, cel mai amplu proiect în care sunt implicate companiile lui Dorinel Umbrărescu este autostrada Moldovei, unde este responsabil de toate tronsoanele dintre Buzău şi Paşcani.
TINMAR ENERGY
3,1 mld. lei a fost cifra de afaceri a Tinmar Energy în 2023
Este cea mai cunoscută firmă din imperiul pe care Augustin Oancea l-a construit în domeniul energetic, acolo unde a devenit cel mai mare furnizor independent de energie electrică. După un 2022 de infarct, în care Tinmar Energy a ajuns la un business de 9,1 mld. lei şi un profit net de 523 de milioane de lei, într-o piaţă a energiei marcată de scumpiri istorice, anul trecut Tinmar Energy a ajuns la un business de 3,1 miliarde de lei, scăderea fiind cel mai probabil explicată prin reducerea substanţială a preţului energiei. “Eu sunt inginer ca pregătire academică, dar specializarea mea este comerţul. Am început să fac comerţ din timpul facultăţii, prima afacere fiind cu încălţăminte şi obiecte vestimentare. Aveam magazine pe toată Valea Prahovei”, spunea Augustin Oancea în primul şi singurul său interviu acordat ZF în toamna anului 2016.
UiPath
2,8 mld. lei a fost cifra de afaceri a UiPath în România în 2023
Este primul unicorn românesc, adică prima firmă locală de IT care a primit o evaluare de 1 miliard de dolari. Compania producătoare de software de automatizare a fost fondată în România de Daniel Dines şi Marius Tîrcă, iar în urmă cu patru ani, după mai multe runde de finanţare succesive primite de la fonduri de investiţii globale, a început tranzacţionarea pe Wall Street. UiPath este astfel prima companie din România care s-a listat pe cea mai puternică piaţă de capital din lume, cea din New York. Activitatea de bază a UiPath constă în automatizarea sarcinilor repetitive din cadrul organizaţiilor. Compania a crescut rapid, de la afaceri de circa 1 milion de dolari în 2012-2013, la peste 1,3 miliarde de dolari la nivel global, deci de 1.000 de ori în aproximativ 10 ani.
O firmă, două firme, un grup
Top 10 cele mai mari firme antreprenoriale ne aduce în faţa unei realităţi care în ultimii ani a adus în discuţie forţa şi importanţa grupurilor antreprenoriale. În top 10 din 2023, Dorinel Umbrărescu, antreprenor cunoscut în special pentru construcţia autostrăzii Moldovei, are 3 firme diferite, 3 „certificate de naştere” şi 3 rezultate financiare (cifră de afaceri) care permit fiecărei companii să se afle între primele 20.
La fel s-a întâmplat în ultimii ani cu Iulian Stanciu – cu NOD şi Flanco - între cele mai mari.
Dar exemplele sunt mult mai numeroase. Cum şi unde „situezi” aceste grupuri în orice clasament cât timp rezultatele lor financiare nu sunt consolidate? Pentru a avea criterii unice şi clare în realizarea top 1.000 ZF a decis să utilieze topul furnizat de Registrul Comerţului în funcţie de fiecare CUI în parte.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro