Bijut(i)erii de familie

Postat la 03 decembrie 2007 427 afişări

Primul magazin privat cu bijuterii de lux din Romania a fost deschis in 1991. Micri Gold, firma care a introdus acest concept pe piata romaneasca, detine in prezent doua magazine in Bucuresti, il pregateste pe cel de-al treilea si mediteaza la concept boutique-uri pentru brandurile pe care le importa.

Din 25 octombrie, bulevardul Nicolae Balcescu din Bucuresti gazduieste un magazin in care bijuteriile Bvlgari si Chopard sunt expuse in cadrul a doua concept cornere dedicate in exclusivitate celor doua branduri. "Proiectul Nicolae Balcescu 22 reprezinta rezultatul unei colaborari de aproape 15 ani dintre Micri Gold si creatorii de bijuterii cu renume international si deschide calea unor viitoare concept boutique-uri dedicate brandurilor exclusiviste", declara Andreea Ionita, actualul administrator al companiei Micri Gold.
In varsta de 28 de ani, Andreea Ionita a preluat conducerea firmei de la tatal sau in urma cu trei ani. Intrebat care este implicarea sa in companie ca urmare a acestei schimbari, Cristian Ionita raspunde cu un zambet: "Tata".
Dupa mai mult de 13 ani la carma afacerii cu bijuterii, fondatorul Micri Gold a cedat pozitia de manager, in 2004, celei mai mari dintre fiicele sale si s-a rezumat la statutul de actionar majoritar. Inca de la inceput, afacerea Micri Gold a fost gandita si construita ca o afacere de familie. In Germania, unde a locuit pana in 2004, Andreea Ionita a studiat si a lucrat in domeniu in cadrul celei mai mari retele de magazine de bijuterii de pe piata high-end germana.


O chestiune de sentiment
Businessul dezvoltat de familia Ionita in ultimii 17 ani reflecta un cult al bijuteriilor si o pasiune transmisa din generatie in generatie.


Bunicul Andreei Ionita a fost un impatimit al bijuteriilor si ceasurilor. Cristian Ionita poarta si acum pe deget inelul pe care l-au purtat si tatal sau, si tatal tatalui sau. Fiica sa, Andreea, recunoaste ca nu se tine minte altfel decat cu cercei, iar bratara primita la botez si inelul dat de parinti cu ocazia majoratului le-a pastrat pana in ziua de astazi. Intr-o familie cu astfel de preocupari devine ingrat rolul logodnicului de a cumpara inelul potrivit pentru una dintre domnisoarele Ionita. Prin urmare, sotul Andreei a recurs la alegerea inelului de logodna impreuna cu viitoarea sa sotie, iar locatia aleasa a fost, evident, unul dintre magazinele Micri Gold. Deformare profesionala, membrilor familiei Ionita li s-a modificat simtul valorii si nu mai percep un obiect de lux ca fiind scump, ci de calitate. Mai mult, acestia prefera in general sa lase bijuteriile acolo unde le e locul, in magazin.


Business nemtesc cu radacini romanesti
Cristian Ionita a emigrat impreuna cu familia in Germania, unde si-a consolidat si finalizat studiile in domeniul bijuteriilor si a pus bazele unui business.
"Nici eu si nici tatal meu nu am fost vreodata angajati. La inceput, cumparam bijuterii ieftine, dar foarte vechi si de calitate apreciabila, din balciurile nemtesti si le vindeam anticariatelor la pret dublu", isi aminteste domnul Ionita. Cu timpul, banii s-au adunat, a reusit sa obtina un credit si sa deschida un magazin de bijuterii in Germania. A fost greu? Cu siguranta, dar ar fi fost aproape imposibil daca nu s-ar fi bucurat de sprijinul furnizorilor. "E un lucru extraordinar sa ridici receptorul, sa suni la oricare dintre companiile de renume mondial cu care lucrezi, sa comanzi produse in valoare de 100.000-200.000 (marci ? n.r.) si sa ti se raspunda 'OK, platesti cand poti'. Daca ar fi trebuit sa achit pe loc contravaloarea colectiilor fiecarui furnizor, ar fi fost deosebit de greu, pentru ca vorbim de zeci de milioane de marci."
Cu ocazia unei vizite in Romania la inceputul anului 1990, Cristian Ionita a descoperit aici o piata care nu cunostea conceptul de magazin de bijuterii de lux si avea un potential de dezvoltare enorm. Ceea ce a urmat, o perioada de informare si sondare a pietei intre anii 1990 si 1992, a culminat cu deschiderea, in 1991, a primului magazin Micri Gold, pe Calea Victoriei din Bucuresti.


La coada la bijuterii
Deschiderea magazinului Micri Gold a avut impact asupra consumatorului roman de dupa revolutie. "Oamenii veneau din curiozitate, atrasi fie de posibilitatea vizionarii, fie de ideea achizitionarii unor bijuterii straine. Din cauza ca pe atunci era foarte greu sa gasesti un spatiu comercial, magazinul nostru era o locatie de doi pe trei, in total sase metri patrati, in care incapeau cu greu doi clienti si vanzatorii. La venirea unui al treilea client, aerul devenea irespirabil", povesteste fondatorul Micri Gold. In momentul in care un ziar national i-a criticat pe reprezentantii companiei pentru faptul ca "nu dadeau voie clientilor sa intre in magazin " - "pe buna dreptate", din moment ce nu ar fi incaput toti in el, cum apreciaza domnul Ionita - managerul a luat decizia cautarii unui spatiu mai generos. Doi-trei ani mai tarziu a fost deschis al doilea magazin Micri Gold pe bulevardul Nicolae Balcescu numarul 26, eveniment care a dat frau liber dezvoltarii companiei si contactarii partenerilor internationali. Intre timp, magazinul din Calea Victoriei a fost inchis si un altul a fost deschis: Nicolae Balcescu numarul 22.
Primul brand exclusivist pe care compania l-a adus pe piata a fost Bvlgari, urmat, un an sau doi mai tarziu, de Chopard. Ca recunoastere a colaborarii indelungate cu cele doua branduri, fondatorii Micri Gold au inaugurat doua concept cornere in cadrul magazinului de la numarul 22, cu intentia ca in viitor alte concept-cornere si chiar concept boutique-uri sa fie lansate.


Educarea pietei
Cand te lansezi intr-un business cu bijuterii, iti trebuie pasiune pentru arta, un simt estetic care sa il completeze pe cel antreprenorial si intelegere a preferintelor clientului. Cand tara in care te lansezi nu a cunoscut termenul de bijuterii exclusiviste pana in momentul respectiv, doza de energie si intelegere necesare se dubleaza, iar eforturile depuse se concentreaza pe "educarea" pietei. Aceasta este provocarea careia trebuie sa-i raspunda actualul administrator al afacerii Micri Gold, Andreea Ionita. Tot referitor la conjunctura, Cristian Ionita afirma ca cele mai dificile aspecte ale muncii sale, care au caracterizat si caracterizeaza inca mediul din Romania, sunt legate de instabilitatea pietei si de cultivarea perceptiilor legate de tranzactiile cu bijuterii.
"Piata din Romania a fost si, pe alocuri, este inca haotica. Pe langa instabilitatea legislativa, considerata atat din punct de vedere comercial, cat si fiscal, care face aproape imposibile realizarea si urmarirea unui plan de afaceri, ne confruntam cu probleme legate de raportul pe care trebuie sa il stabilim intre noi si client, pentru a-l putea deservi cat mai bine pe acesta din urma", apreciaza Cristian Ionita, referindu-se la rolul companiei de intermediar intre furnizorii si cumparatorii de accesorii de lux. "Productia unui obiect de lux poate dura trei-patru luni, astfel incat punerea lui la dispozitia clientului se face intr-o perioada cel putin egala cu acest interval." Dificultatile apar in momentul in care clientul nu este corect informat cu privire la acest interval de timp. Pentru a aduce politica furnizorilor si cerintele clientilor la un punct comun si cu satisfactie maxima, fondatorul Micri Gold insista asupra pregatirii riguroase in domeniu a oricarui potential angajat.
Din acest punct de vedere, actionarul majoritar al companiei apreciaza ca nu e suficient sa stii sa cumperi ieftin si sa vinzi scump pentru a fi un bun comerciant cu bijuterii. Sunt necesare anumite cunostinte care tin de specificul businessului si care se pot dobandi numai in scoli de specialitate. In astfel de scoli au studiat toti membrii "familiei Micri Gold ", incepand cu domnul Ionita insusi si continuand cu fiicele sale si ceilalti membri ai personalului.


Un inel de 70.000 de euro
"Daca in momentul lansarii eram ca o masa cu patru picioare - eu, sotia mea si cele doua fiice -, acum Micri Gold e ca o masa cu vreo 18 picioare", afirma Cristian Ionita. "Tinerii care s-au angajat la noi acum 17 ani si-au intemeiat familii sub ochii nostri, astfel incat acum familia Micri Gold are membri noi, cu care nu avem neaparat legaturi de rudenie, dar pe care ii simtim la fel de aproape."
In familia Ionita, bijuteriile au valoare sentimentala. Mai mult, reprezentantii acesteia afirma ca obiectivele de business se axeaza pe satisfactia clientilor si cresterea calitatii ca premise ale dezvoltarii companiei si nu pe fixarea din start a unor targeturi de vanzari. In 2006, compania Micri Gold - distribuitor exclusiv al brandurilor Bvlgari, Chopard, Damiani, Chimento, Gianni Lazzaro, deGrisogono, Claudio Fiorentino, Dubey & Schaldenbrand, Perrelet si Christian Dior - a avut o cifra de afaceri de circa 1,6 milioane de euro.
?Fiind distribuitor unic, conceptul de concurenta directa a Micri Gold nu exista", spune Andreea Ionita. Aceasta pentru ca "celelalte companii care comercializeaza bijuterii si accesorii de lux difera de noi fie prin segmentul de clienti vizati, fie prin destinatia diferita, mai casual, a accesoriilor comercializate ". Printre clientii Micri Gold se numara oameni de afaceri cunoscuti, personalitati din sport, politica si showbiz. Cel mai bine vandute accesorii sunt bijuteriile, urmate de ceasuri, iar numarul de modele vandute lunar variaza de la un sezon la altul si atinge valori maxime in apropierea sarbatorilor. Totusi, ultimii doi ani au fost caracterizati de o nivelare a graficului vanzarilor lunare, ca o consecinta a maturizarii comportamentului de cumparare in Romania. Cea mai scumpa bijuterie vanduta a fost un inel in valoare de 70.000 de euro, dar recordul va fi doborat atunci cand se va vinde un alt inel, din magazinul recent redeschis pe Nicolae Balcescu 22, care valoreaza 80.000 de euro.
Ce face o bijuterie sa fie exclusivista? In primul rand, materialul folosit, apoi designul si manopera, iar in cele din urma seriile foarte mici in care se comercializeaza. Cel mai exclusivist brand de la Micri Gold este deGrisogono, ale carui bijuterii sunt lucrate manual si distribuite in numar de 50-100 de unitati la nivel mondial.


Nu este magazin. Este "boutique"
Pentru anul 2008, compania a pus deja la punct planurile pentru cel de-al treilea magazin Micri Gold din Bucuresti, care va fi situat in complexul comercial din Baneasa. Mai mult, daca inaugurarea casei de bijuterii Micri Gold este o idee avuta in vedere pe termen lung, sansele unei colectii Micri Gold in urmatorii ani sunt promitatoare. "Casa Micri Gold? Ne-am gandit la aceasta varianta si ne jucam cu ideea unei colectii Micri Gold in viitorul nu foarte indepartat", declara Andreea Ionita. Productia proprie reprezinta o viziune pe termen lung, deoarece resursele materiale, umane si, mai ales, tehnologice din Romania sunt inca insuficiente pentru acest obiectiv. "Teoretic, lucrul este posibil, dar cu sprijinul expertilor internationali in familiarizarea personalului din tara cu procedurile, aparatura si tehnica aplicata de marii creatori din lume. Pentru colectia Micri Gold, insa, productia nu trebuie sa aiba loc obligatoriu in Romania, ci pe baza unei colaborari: ideea si designul Micri Gold sa fie aplicate de un producator international."
Cu toate acestea, planurile actualului administrator al companiei se concentreaza asupra unui interval mai apropiat de timp: "Obiectivul meu la venirea in Romania a fost deschiderea magazinului din Nicolae Balcescu 22. De acum incolo, intentionez sa vorbim nu neaparat de magazinul Micri Gold, ci de boutique-ul Micri Gold. Urmarim extinderea concept-cornerelor si poate in viitor vom vorbi chiar de concept-boutique-uri Bvlgari sau Chopard", explica Andreea Ionita.


Sarbatori in vitrina
"Unul dintre cele mai dificile aspecte ale businessului cu bijuterii este faptul ca lumea asociaza stralucirea pietrelor pretioase pe care le comercializam cu bogatia noastra", afirma domnul Ionita. Marja bruta a profitului este de circa 30%, de aici urmand a se scadea diversele discounturi aplicate, adauga el.
In plus, "nu ne aducem aminte ultima oara cand am lucrat dupa un program normal sau cand am avut concediu de sarbatori. Inchidem magazinele pe 24 decembrie seara, cand ultimul client intarziat si-a achizitionat cadoul dorit, povestea repetandu-se pe 31 decembrie".
Pe de alta parte insa, o afacere de familie are avantajele sale: toate momentele memorabile din punct de vedere profesional au fost traite impreuna, comunicarea este mai rapida, mai directa si mai clara, iar sustinerea si increderea sunt mai puternice.
Reversul medaliei consta in faptul ca uneori munca tinde sa acapareze viata privata, iar a fi inconjurat in permanenta de membrii familiei poate deveni obositor. "Din acest punct de vedere, noi am avut norocul de a fi parinti tineri, iar diferenta de varsta dintre fiicele noastre si noi s-a estompat, astfel incat ne comportam ca si cum am avea aceeasi varsta", declara tatal.
La sfarsitul zilei, insa, fiecare are preocuparile si hobby-urile sale. Cand nu se ocupa de businessurile adiacente Micri Gold, pe care le-a fondat in domeniul constructiilor metalice, Cristian Ionita joaca golf cu mare placere sau se dedica muzicii si vietii artistice. Andreea Ionita adora sa calatoreasca si, desi a vizitat aproape toate continentele lumii, nu a avut ocazia sa vada Romania asa cum considera ca ar fi trebuit in cei trei ani de cand s-a intors acasa. "Nu trebuie sa pleci foarte departe ca sa spui ca ai calatorit. Unul dintre obiectivele noastre de familie pe care nu am reusit inca sa il realizam este sa facem un tur al Romaniei", declara administratorul Micri Gold.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Bijut(i)erii,
de,
familie
/lideri/bijut-i-erii-de-familie-4074003
4074003
comments powered by Disqus
0 seconds of 1 minute, 7 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:07
01:07
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Impactul real al tarifelor preşedintelui Trump: La ce preţ ar putea ajunge un iPhone dacă tarifele rămân în picioare? Costurile urcă de până la 10 ori