Saraca tara a omului bogat

Postat la 03 decembrie 2007 142 afişări

Povestea lui Rockefeller sau a lui Vanderbilt se scrie din nou, dar nu in SUA, unde imperiile sunt deja adjudecate, ci in India, fosta patrie a lui Gandhi.

India de astazi apartine altcuiva. Un nou imperiu s-a ridicat acolo, unul modern, de business, ce i-a luat prin surprindere chiar si pe actualii "guvernatori" ai Mumbaiului, miliardarii Lakshmi Mittal sau Ratan Tata. India este, astazi, taramul lui Mukesh Ambani. Cand vine vorba despre acest om, totul este la superlativ. El l-a devansat pe Mittal in clasamentul celor mai bogati indieni si a fost, pentru cateva ore, cel mai bogat om al lumii. Se va muta curand in cea mai scumpa casa privata din lume, construieste in acelasi timp si cea mai mare rafinarie petroliera din lume si incearca sa refaca, pas cu pas, structura industriei indiene de retail printr-un proiect foarte asemanator cu cel reusit de Wal-Mart in SUA.

In schimb, ramane un tip timid si retras, un hindus traditionalist si un vegetarian convins, care se fereste sa bea chiar si un pahar de alcool. Este inca un pretendent cu sanse reale pentru "titlul" de Howard Hughes al zilelor noastre.

Ambani (50 de ani) este presedintele, executivul si actionarul majoritar al Reliance Industries, un fel de General Electric al Indiei, cea mai mare companie privata a tarii, cu afaceri in rafinarea petrolului, retail, petrochimie si biotehnologie. Cele 46 de procente pe care le detine in compania fondata de tatal sau ii aduceau o avere estimata de Forbes, in martie 2007, la peste 20 de miliarde de dolari. In acelasi top Forbes, cel din martie, indianul era pe locul 14 intre cei mai bogati oameni ai planetei si al doilea indian, dupa Lakshmi Mittal, dar, la ultima "numaratoare", in octombrie anul acesta, pe fondul cresterii accentuate a actiunilor Reliance, el s-a vazut catapultat la cota de 55 de milioane de dolari, depa?sindu-l pe magnatul otelier Mittal si apropiin?du-se la doua locuri de pozitia de cel mai bogat om din lume. De fapt, publicatiile indiene de profil l-au si anuntat de Ambani drept "bogatasul lumii", cu o avere de peste 63 de miliarde de dolari, dar surse din interiorul Reliance Industries s-au grabit sa declare calculele presei indiene eronate.

Cea mai scumpa resedinta din lume

Daca nu a vrut, deocamdata, sa fie cel mai bogat om din lume, macar sa locuiasca in cea mai scumpa casa din lume.

Altamount Road sau "aleea bogatilor" din Mumbai (fost Bombay) este un drum serpuit ce urca pe un deal abrupt ce-si ridica rezidentii mult deasupra smogului si haosului orasului. Este adresa elitelor indiene. Acolo au rezidenta principala Ratan Tata, presedintele si fondatorul grupului Tata, sau Naresh Goyal, seful Jet Airways, si multi alti antreprenori indieni de calibru. Dar chiar si asa, constructia lui Ambani iese impozanta din multime.

Desi acum este doar un schelet de beton si otel, atunci cand va fi gata, cladirea, al carei pret de constructie este estimat la un miliard de dolari, va fi una dintre cele mai mari resedinte private din lume si principala resedinta a celui mai bogat rezident al Indiei. Inspirata de a treia minune a lumii, Gradinile suspendate din Babylon, constructia va fi printre cele mai inalte din capitala Indiei, cu o inaltime echivalenta a 60 de etaje. In fapt, sunt "numai" 27 de etaje locuibile, fiecare cu un tavan foarte inalt, de muzeu.

Cateva planuri ale Antilia, asa cum se va numi turnul sau de sticla, dezvaluie o serie de caracteristici ale viitoarei resedinte: Ambani si familia sa isi vor parca masinile pe sase etaje (este loc pentru 168 de automobile) si le vor intretine intr-un atelier situat in incinta cladirii, la nivelele inferioare. Ei pot invita nu mai putin de 50 de musafiri in cochetul si luxosul cinematograf al casei, numai potrivit pentru filmele indiene, marea pasiune a lui Ambani. Bineinteles, exista un centru de spa, o sala de sport sau o piscina cu vedere spre Marea Arabica, dar aici nu este nimic nemaivazut. Pe acoperis vor fi trei heliporturi, iar cateva etaje ale cladirii desenate de arhitectii de la Perkins & Will din Chicago vor fi destinate strict gradinilor si teraselor deschise. Stafful ce se va ingriji de buna desfasurare a lucrurilor va numara peste 600 de angajati personali ai familiei, exact ca intr-un mare hotel al lumii.

India este a lor

Pana la finele lucrarilor, in septembrie 2008, inaltul cerului de deasupra Mumbaiului va fi ultima reduta a Indiei necucerita de Ambani. El s-a autoproclamat deja primul capitalist al Indiei, incurajat de cifrele companiei pe care o conduce. Grupul Reliance reprezinta 3% din economia de 4,1 trilioane de dolari a Indiei, cu o cifra de afaceri anuala de peste 27 de miliarde de dolari, foarte apropiata de cea a Tata Group, companie mult mai cunoscuta in lume. Familia Ambani controleaza 46% din Reliance, iar pachete de actiuni, mai mici sau mai importante, detin unul din patru investitori indieni. Vizavi de acest lucru, Shobhaa De, un celebru nuvelist si observator al culturii indiene, spune ca Ambani conduce, practic, India. El nu este departe de adevar.

In noua Indie de astazi, unde lumea a facut un adevarat cult pentru extravaganta, lux si succes, mai ales in ostentativa capitala Mumbai, Ambani pare un erou de tipul celor de la Bollywood, perfect pentru a juca pe scena mondiala rolul prosperitatii Indiei actuale. Ambani este ca o statuie hindusa ce reprezinta increderea in sine, la care indienii aspira si privesc cu mult respect. El este recunoscut pentru determinarea cu care isi dezvolta compania, fara sa priveasca inapoi, dar si pentru luxul extrem in care traieste, un mod de viata ce intra intr-un conflict strident cu cea mai mare parte a tarii. India de astazi traverseaza o extraordinara perioada de crestere economica si de oportunitati, dar este un taram al extremelor si al contrastelor. Din pacate, peste 85% din indieni trebuie sa traiasca cu doar 15% din produsul intern al Indiei, iar deductia este cat se poate simpla: restul de 85% din PIB-ul tarii este impartit de 15 procente din populatie.

India are 36 de miliardari in topul Forbes al celor mai bogati oameni din lume si, probabil, Mukesh Ambani va deveni foarte curand cel mai bogat om din acest top, devansandu-l pe mexicanul Carlos Slim Helu, fondatorul retailerului Inditex.

India, (fosta) tara a lui Gandhi

"Avem oameni care traiesc cu 2 dolari pe zi. Nu putem continua sa avem insule de bogatie inconjurate de oceane de saracie." Asa isi termina Ambani discursul de la o ceremonie organizata de Consiliul de Afaceri al SUA-India, in Washington. Insa nu este tocmai omul potrivit pentru o asemenea cuvantare, de vreme ce stilul sau de viata este mai mult decat exclusivist si extravagant. Ambani este unul dintre foarte putinii miliardari ai lumi ce nu conduce nicio societate caritabila, el spunand in mai multe randuri ca isi ajuta tara prin dezvoltarea gigantei sale companii.

Dar India are nevoie de mult mai mult: 35% dintre indieni traiesc cu 3 dolari pe zi; numai 61% din populatie stie sa citeasca; 17.000 de indieni s-au sinucis, in 2003, din cauza conditiilor de viata, potrivit unui raport guvernamental.

Dar acesta este un subiect pe care Ambani prefera sa nu il deschida.

Un pion pe harta lumii

In schimb, povestea familiei lor este un subiect pe care adora sa-l promoveze. Tatal sau, Dhirubhai, s-a nascut intr-o familie saraca din Gujarat, transformandu-se dintr-un simplu negutator de stofe intr-un adevarat mogul al industriei grele indiene. Povestea sa a facut si subiectul unui film de la Bollywood, "Guru", insa personajul sau este desenat nu tocmai magulitor, sub chipul unui outsider, un antreprenor innascut, dar si un mercenar nemilos, expert in manipularea politicienilor.

Mukesh a fost trimis de tatal sau la Stanford Business School, in SUA, iar mana de manager si-a facut-o la conducerea unei fabrici de poliester pe care a fondat-o singur. De asemenea, a supervizat unul dintre cele mai ambitioase proiecte ale Indiei moderne, constructia rafinariei Reliance din Jamnagar, Gujarat, in 1999. Acum el conduce toate operatiunile Reliance, o companie ce exemplifica perfect atmosfera electrizanta din India: este o graba nebuna a marilor companii de a patrunde pe noi segmente de business si absolut toata industria se transforma si se dezvolta, in premiera, chiar mai departe de granitele tarii.

Dintre toate, misiunea la care s-a "inhamat" Ambani este, de departe, cea mai ambitioasa. El vrea sa dubleze capacitatea rafinariei din Jamnagar, proiect ce va prinde chip in cea mai mare rafinarie petroliera din lume. Peste 80.000 de oameni lucreaza la fata locului pentru a intampina termenul lucrarii, martie 2008. Chevron, partenerul Reliance pentru acest proiect, a investit 300 de milioane de dolari pentru un pachet de 5% din Reliance Petroleum, una dintre cele patru companii ce formeaza holdingul Reliance, cu optiunea de a-si mari participatia la un maxim de 29 de procente pana in 2009.

Desi mai mult de jumatate din necesarul de petrol al Statelor Unite este importat, SUA nu au construit o rafinarie noua din 1976, din simplul motiv ca nimeni nu vrea sa locuiasca langa una. In plus, muncitorii indieni sunt platiti cu 5 dolari pe ora, iar costul total va reprezenta doar o fractie dintr-o eventuala lucrare de asemenea anvergura in SUA. Pe langa asta, lucrarea propriu-zisa are un termen de finalizare de doar trei ani (a inceput in 2005), perioada in care in SUA nu ar fi fost obtinute nici macar aprobarile pentru modificarea unei mici rafinarii. Cea a lui Ambani se intinde pe 3.000 de hectare, inconjurate de alte 1.600 de hectare de padure unde, spun oficialii companiei, exista si fauna. Nici apa folosita de rafinarie nu va fi revarsata in ocean, ci tratata chimic si folosita pentru irigarea culturilor agricole, deci proiectul pare foarte avantajos pentru indieni.

Cea mai bogata familie din lume (87 de MILIARDE de dolari)

Intre cei doi mostenitori ai tronului Reliance se poarta, de mai bine de trei ani, o lupta surda, dar fraticida. Anil Ambani, fratele lui Mukesh, este singurul om care poate sa-i tina piept in India. Acesta are o avere de peste 32 de miliarde de dolari (locul 6 in top, trei pozitii in spatele fratelui sau) si conduce jumatate din grupul mostenit de la tatal sau.

Cumulate, averile celor doi insumeaza aproape 90 de miliarde de dolari, transformand Reliance in cea mai mare afacere de familie din lume.

Grupul Ambani

Mukesh Ambani conduce doar jumatate din afacerile Reliance, afacerile fiind impartite cu fratele sau, Anil. Partea sa ? Reliance Industries, Reliance Petroleum si Reliance Industrial Infrastructure ? reprezinta 3% din economia de 4,1 trilioane de dolari a Indiei (in crestere cu 9%), cu o cifra de afaceri anuala de peste 27 de miliarde de dolari.

Anil Ambani conduce Reliance Capital, Reliance Communications si Reliance Energy, companii ce aduc circa 2% din economia indiana.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Saraca,
tara,
a,
omului,
bogat
/lideri/saraca-tara-a-omului-bogat-4074004
4074004
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.