Televiziune in stand-by
Dupa ani de zile cu cresteri de 35-40% ale investitiilor in publicitatea prin televiziune, pentru prima data analistii din agentiile de media spun ca investitiile au fost mai mici decat se asteptau pentru prima jumatate a anului.
Chiar daca investitiile in toate mediile de promovare cresc in continuare anual cu ritmuri in jur de 25-30%, principalul motor de crestere fiind televiziunea, in acest an cifrele n-au mai fost atat de mari precum in anii precedenti, fapt interpretat de agentii drept un indiciu ca piata se indreapta spre o stabilizare.
“Piata de media se stabilizeaza, dupa ce in ultimii patru ani a crescut constant cu 35-40%. Anul 2008 este primul in care ritmul nu va mai fi atat de inalt - dar evolutia pietei va fi in continuare pozitiva, cu o crestere de aproximativ 20-30% fata de anul 2007”, estimeaza Dan Balotescu, managing director la agentia Media Investment.
Fenomenul este remarcat si de Mihai Trandafir, directorul agentiei Universal McCann, care se astepta ca in primul semestru, investitiile in publicitate sa fie cu 35-40% mai mari, desi in cele din urma au fost cu putin sub 30%. “Exista o stagnare a pietei pentru domeniile auto si imobiliar, categorii influentate de cursul valutar, de evolutia dobanzilor la banci. Nu se poate spune acelasi lucru despre produsele de larg consum, dar deja efectele se vad”, spune Trandafir. Primii trei advertiseri, Procter & Gamble, Unilever si L’Oreal, si-au redus
intr-adevar investitiile in publicitate in primele cinci luni ale acestui an.
Avand in vedere ca unele categorii au stagnat, cresterea pietei a fost data de majorarile de preturi, care au fost in jur de 40%. Programele cele mai scumpe si ale caror preturi au urcat si cel mai mult sunt meciurile de fotbal si emisiunile de divertisment, acestea fiind si cele mai urmarite.
Potrivit datelor agentiei Mediaedge:cia, investitiile nete in televiziune au fost in prima jumatate a acestui an de aproximativ 175 de milioane de euro, adica in jur de 40% din totalul celor 437 de milioane de euro estimate pentru televiziune in 2008.
Din suma evaluata pentru ianuarie-iunie, primii cinci jucatori - CME (Pro TV, Acasa TV, sport.ro, PRO Cinema, MTV si PRO TV International), Intact (Antena 1, 2, si 3 si Euforia TV), Prima TV, posturile publice de televiziune si Realitatea TV au incasat aproximativ 150 de milioane de euro. In aceeasi perioada a anului trecut, piata de televiziune a insemnat in jur de 125 de milioane de euro, dintre care primii cinci jucatori au incasat in jur de 100 mil. euro.
In primul semestru, un rol important in evolutia investitiilor si a audientelor l-a avut Campionatul European de Fotbal, care a majorat bugetul TVR cu circa sapte milioane de euro, potrivit lui Bogdan Prajisteanu, directorul agentiei Mediaedge:cia. Luna trecuta, meciurile de fotbal au facut ca postul public sa se situeze pe locul al doilea dupa Pro TV la toate categoriile de public - national, urban, comercial (persoanele din mediul urban intre 18-49 de ani) - dupa ce, de la inceputul anului, audientele lunare nu au mai reusit sa claseze TVR intre primele trei canale de televiziune. Cele mai urmarite programe de televiziune in 2008 au fost cele trei meciuri ale nationalei la Campionatul European, partida Romania-Olanda fiind privita de 4,3 milioane de oameni.
Cresterea moderata fata de anii anteriori se coreleaza si cu datele de audienta in scadere. “Intreaga masa de audienta a scazut anul trecut cu 10%, iar anul acesta continua aceeasi tendinta. Posturile mari au avut scaderi si mai mari, de 15%, cu o exceptie - Acasa TV”, afirma Prajisteanu. Audienta in crestere a Acasa TV se datoreaza telenovelei “Inima de tigan”, care este pe locul al saselea in topul celor mai urmarite programe in acest an, primele cinci pozitii fiind ocupate de meciurile nationalei si de finala Euro 2008. Conform datelor Mediaedge:cia, audienta Acasa TV a crescut cu aproximativ 29%, in timp ce audienta posturilor de nisa a ramas la fel.
Pe de alta parte, Dan Balotescu spune ca audienta din timpul pauzelor publicitare a fost mai redusa cu 2% pana la 4% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Chiar daca audienta reclamelor a fost mai mica, in timpul pauzelor de publicitate nu s-a mai inregistrat insa de data aceasta fenomenul de supraincarcare, sesizabil in pauzele de publicitate foarte lungi din alte perioade. “Se observa o stagnare. In ultimii doi ani au fost cele mai drastice situatii de incarcare, au fost posturi care din februarie au fost sold-out (tot timpul de antena pentru difuzarea de spoturi a fost cumparat deja, n.r.) si au tinut-o asa tot anul. Insa situatia de acum este semnificativ alta, sunt doar putine posturi in sold-out si nu sunt dintre cele majore”, spune Mihai Trandafir.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro