Ziua independentei

Postat la 09 septembrie 2008 39 afişări

Ideea de agentie mare este echivalata cu notorietatea, cu sansa de a obtine mai multe premii, dar mai ales clienti, respectiv venituri. Insa tot mai multi angajati din multinationale hotarasc sa-si deschida propriul business. Care sunt avantajele, dar si costurile unei agentii medii de publicitate?

“Cand o iei pe cont propriu, esti ca un acrobat care inainte a mers cu o plasa dedesubt. S-a si dat in stamba, a facut si circ, a si ras, a si plans, dar plasa era acolo. Si cand plasa nu mai e, iti poti permite in continuare sa faci lucrurile astea, dar o mica greseala iti poate fi fatala. Antreprenoriatul este un mers pe sarma fara plasa”, declara pentru BUSINESS Magazin Lucian Georgescu, cu ocazia despartirii dintre GAV Balkanski, agentia pe care o conduce, si reteaua germana Scholz & Friends.

 

Primii antreprenori pe piata de publicitate au aparut la noi intre anii 1990-1994. In 1990, Cristian Burci, cel care a lansat televiziunea Prima TV, deschidea Graffiti BBDO, prima agentie de creatie din tara. In anul urmator, Bogdan Enoiu infiinta Clip Advertising, brandul care datorita afilierii la reteaua McCann Erickson in 1996 a devenit astazi McCann Erickson Romania, cel mai important grup de comunicare de pe piata. In mai putin de trei ani, sotii Veronica Savanciuc si Paul Radu formau Plus Advertising (actualul grup Lowe Romania), iar in 1994, fratii Ioana si Stefan Iordache deschideau Target Advertising, ceea ce acum se numeste grupul Leo Burnett. Afacerile acestora au intrat ulterior sub umbrela grupurilor internationale din care fac parte acum. Cel de-al doilea val de antreprenori a fost in perioada anilor 2000-2002, iar acum deja se contureaza o a treia generatie, dupa ce in ultimul an mai multi creativi au parasit multinationalele pentru a fi propriii lor sefi. Pana cand brandurile lansate de ei vor confirma sau nu, raman afacerile deschise in perioada sfarsitului anilor ’90, dar mai ales in 2000-2002, businessuri care in mare parte au ramas independente. Printre aceste agentii se numara Headvertising, GMP, Next Advertising, Cap sau Propaganda. Tempo Advertising, infiintata de Dragos Grigoriu in 1996, si Mercury360, agentia infiintata in 1993 de Radu Miu si trei asociati irlandezi, se prezinta fiecare ca fiind cea mai importanta agentie independenta de pe piata.

 

Ce avantaje au insa agentiile independente comparativ cu cele multinationale? “Faci ce vrei, iti permiti sa iei proiecte de dragul proiectelor, poti sa te implici in proiecte speciale, poti sa te gandesti sa faci divizii multe si marunte”, spune Adrian Tuluca, directorul general al Propaganda, agentia care a castigat anul acesta trei premii la Effie, festivalul care premiaza eficienta in publicitate. “Poti opera in agentie modificari relativ mari si rapide in scurt timp. Ma refer la formarea unor noi divizii, a unor noi oameni, poti sa implici agentia in ce proiecte vrei tu, este mult mai buna alocarea resurselor interne”, este de parere Tuluca.

 

Afrodita Blasius, managerul Bridge Communication, agentie lansata in 2004, spune ca in companiile independente exista un spirit antreprenorial care lipseste in agentiile mari. Managerul Bridge vine ea insasi dintr-o agentie mare, McCann Erickson. “Era loc pentru o agentie care sa aiba oameni cu experienta in marketing, pentru ca din pacate pe piata romaneasca marketingul nu e o zona foarte puternica. Este anacronic, pentru ca publicitatea este parte a marketingului”, comenteaza Blasius. Pentru agentia ei, primul client - Star Foods - a insemnat primul pitch si primul premiu Effie. Insa de cele mai multe ori prima licitatie nu inseamna si primul client. “Trebuie sa te straduiesti si sa te agiti mai mult, pentru ca e deosebirea intre a fi cultivator si culegator. Noi trebuie sa prindem si vacile pe care le mulgem in fiecare zi ca sa ne dea lapte, in vreme ce o multinationala are asigurata o buna baza de plecare. Dar in ultima vreme tot mai multi clienti de retea <scapa> proiecte la agentii mici”, spune Tuluca.

 

Unul dintre cele mai cunoscute exemple ar fi Unilever, care lucreaza pentru brandurile sale cu agentii care fac parte din retele internationale precum Ogilvy & Mather (divizia de creatie a grupului Ogilvy), dar si cu nume locale, precum Punct Advertising sau Brand & Bears. “Multe agentii independente au dovedit ca pot face fata competitiei”, spune Felix Tataru, managing directorul GMP Advertising, agentie infiintata in 2000 si recunoscuta pentru campaniile electorale ale presedintelui Traian Basescu.

 

Chiar daca lucrand cu agentiile independente, clientii pot avea avantaje precum grija mai mare a agentiilor pentru detalii sau faptul ca exista mai putina birocratie, multi dintre oamenii de marketing ai companiilor potential cliente sunt inca mai greu de convins sa mizeze pe o agentie locala. Toti managerii independentelor recunosc ca acesta este principalul dezavantaj al afacerilor pe care le conduc in comparatie cu agentiile multinationale. “Sunt clienti de multinationale nemultumiti de firma cu care lucreaza, dar nu pot schimba lucrurile, pentru ca este vorba de contracte la nivel global. Pe de alta parte, sunt cazuri in care clientii au refuzat o agentie doar pentru ca era independenta. Ni s-a intamplat si noua pe vremuri”, spune Costin Popescu, managerul Cap, agentie cunoscuta mai ales pentru reclamele la brandurile Zaraza si Unirea. Pe langa faptul ca este mai dificil sa convingi clientii, pentru unele agentii este mai greu si sa atraga angajati, acestia preferand adesea multinationalele. “Este mai greu sa convingi oamenii sa se alature echipei atunci cand nu exista garantii de succes al afacerii”, afirma Irina Pencea, director client service si BTL, cofondator al Odyssey. Insa nu e numai problema micilor agentii: si managerii de agentii multinationale spun ca problema cea mai mare cu care se confrunta in aceasta perioada este retentia angajatilor, fluctuatia de personal in publicitate fiind in jurul a 25%. “Cred ca dinamica mare, cu oameni care se plimba dintr-o agentie in alta, va avea un efect destul de rau asupra pietei, cel putin asupra majoritatii celor care nu stau intr-un loc mai mult de un an, un an si jumatate”, declara managerul GMP Advertising.

 

Cum abordeaza managerii dificultatea de a face rost de angajati? Afrodita Blasius sustine ca face recrutari dese, majoritatea celor selectati fiind studenti. “Ne indreptam eforturile de recrutare mai ales in zona universitara. Cu mici exceptii, pentru cei din Bridge, prima slujba in publicitate aici a fost”, spune managerul agentiei care are numai 12 angajati.

 

Dupa cum declara managerii intervievati de BUSINESS Magazin, costurile lunare ale unei agentii cu circa 50 de angajati sunt intre 50.000 si 100.000 de euro, media fiind undeva la 70.000. Cele mai importante cheltuieli sunt cele cu salariile. De exemplu, la Propaganda acestea variaza intre 500 de euro si 3.000-4.000 de euro, insa media este undeva la o mie de euro.

 

La agentia Cap, cheltuielile totale sunt tot in jurul a 50.000 de euro, desi sunt mai putin de 20 de angajati. “Salariile sunt in zona de sus (managerul Cap se refera la topul “Salary Survey”, care face referire la salariile de anul trecut din publicitate, n.red.), pentru ca nu ai cum altfel. Veniturile pe care le poate obtine un angajat sunt foarte importante pentru el ca factor de motivare, in afara de calitatea clientilor, echipa, libertate de actiune. Mai sunt si venituri suplimentare, care reprezinta procente din profitul operational, si primele de performanta”, afirma Costin Popescu.

 

Conform studiului “Salary Survey”, realizat pe 22 de agentii de catre Uniunea Agentiilor de Publicitate din Romania (UAPR) si PricewaterhouseCoopers, salariul unui incepator in publicitate a fost in 2007 intre 800 si 1.200 de lei net, al unei persoane cu experienta a putut depasi 6.500 de lei (pentru posturi precum cel de client service director sau strategic planning director), in timp ce media salariilor pentru functia de managing director a fost de 10.500 de lei.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/media-marketing/ziua-independentei-3161328
3161328
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.