Craciun fericit!

Cum este să treci peste noapte de la „eu nu vin la interviu fără 1.000-1.500 de euro pe lună” la salariul minim pe economie

Autor: Cristian Hostiuc Postat la 10 iunie 2024 90321 afişări

Cum este să treci peste noapte de la „eu nu vin la interviu fără 1.000-1.500 de euro pe lună” la salariul minim pe economie

Cei mai afectaţi de criza care se instalează în industria de IT din România, ca o reacţie la ceea ce se întâmplă pe piaţa vestică, sunt juniorii, adică cei care sunt la început de carieră şi încă nu prea ştiu multe lucruri şi cei care sunt prea experimentaţi şi care au salarii mari şi care acum pot fi înlocuiţi cu IT-işti de acelaşi nivel, dar cu salarii mai reduse. Cel puţin aşa spune Adrian Dinu, CEO şi fondator al companiei româneşti Creasoft, un dezvoltator de software care monitorizează electronic resursa umană din companii. Juniorii şi ceea ce fac ei pot fi înlocuiţi cu ajutorul AI - inteligenţa artificială, care câştigă teren.

Până acum un an companiile recrutau pe oricine, iar aici intrau şi juniorii, bifându-se în acest fel poziţiile din organigramă, deşi cunoştinţele lor erau mai reduse faţă de cerinţele postului. Tot se va găsi cineva din echipă să-i înveţe ce să facă, spuneau cei de la HR, care făceau angajări pe bandă rulantă. Dacă până acum un an niciun CV nu stătea pe birou mai mult de 24 de ore fără să fie procesat şi stabilit un interviu cu candidatul, chiar dacă de cele mai multe ori cei de la HR erau siguri că acesta nu vine la interviu, acum CV-urile încep să se adune pe biroul celor de la HR şi nu le mai procesează nimeni. Poziţiile libere s-au închis, iar acum cuvântul de ordine este reducerea organigramelor.

Juniorii nu-şi mai găsesc locul. Criza a ajuns chiar şi pe piaţa de internship, unde companiile nu mai au locuri disponibile. Au trecut vremurile când un junior nu se ridica din pat şi nu venea la un interviu dacă nu auzea că salariul de început era de 1.000-1.500 de euro net. Acum s-ar putea să accepte chiar şi salariul minim pe economie doar să intre undeva şi să capete experienţă, spune Adrian Dinu. La polul opus, cei care au multă experienţă şi care bineînţeles aveau salarii mari încep să experimenteze varianta în care li se propune reducerea salariilor dacă mai vor să lucreze acolo. Acum un an, când pe piaţă a început să se instaleze criza, toată lumea credea că îşi poate găsi imediat o altă poziţie la o altă companie fără probleme. Dar nu mai este aşa, şi când stai pe bară, fără să mai sune telefonul câteva luni, începi să se te gândeşti că poate e mai bine să accepţi o reducere a salariului de la 8.000 de euro la 6.000 de euro, a spus Adrian Dinu de la Creasoft la ZF Live.

Pentru companii această restructurare face parte din viaţă, iar Adrian Dinu a explicat cum gândesc multinaţionalele. Dacă dau afară 20 de seniori pe care îî plătesc acum cu 8.000 de euro şi iau alţi 20 de acelaşi nivel, dar la 6.000 de euro, fac o reducere salarială de 40.000 de euro pe lună, adică jumătate de milion de euro pe an, care contează. „Piaţa de IT s-a mai reglat şi nu se mai acceptă orice tarif, oricât de bun ai fi”, a menţionat Adrian Dinu. Piaţa de IT din România este în cea mai mare parte de lohn, adică trăieşte din comenzi externe. Dacă o companie, dacă o multinaţională pierde un contract, acesta nu poate fi acoperit imediat. În aceste condiţii IT-iştii nu mai au de lucru. Sunt prea puţine companii care au un produs sau un serviciu propriu cu care pot să facă faţă vremurilor mai vitrege. Companiile româneşti care reuşesc să stea în picioare au şansa acum să recruteze IT-işti mai buni, care înainte nici nu voiau să se angajeze la o firmă românească, pe salarii chiar mai mici. Pe piaţa românească lucrează în acest moment în jur de 142.000 de persoane în sectorul IT.

Anul trecut cele mai mari companii au operat reduceri ale numărului de angajaţi. Conform unei analize ZF pe baza datelor din platforma Bridge to Information, în 2023, 8 din 10 cele mai mari companii din industria de IT locală, toate multinaţionale, au încheiat anul cu mai puţini angajaţi, rezultatul cumulat indicând un minus de 2000 de angajaţi. Cel mai mare anagajator este Endava România cu 4.372 de angajaţi, minus 216 angajaţi faţă de 2022, urmează Amazon Development Center România cu 3.370 de angajaţi, minus 464 de angajaţi şi IBM România cu 3.073 de anagajaţi, minus 104. Ericsson Telecommunications România, al patrulea angajator din IT, a încheiat anul 2023 cu 2.019 angajaţi, în scădere cu 584. Întrebarea este dacă această criză este de moment sau este începutul unei schimbări mai ample aduse de inteligenţa artificială, care începe să înlocuiască resursa umană. Adrian Dinu crede că este mai degrabă a doua variantă, iar ce s-a întâmplat în confecţii, unde acum 10 ani eram principalul jucător din zona de lohn, se va întâmpla şi pe piaţa de IT.   

(cristian.hostiuc@zf.ro)

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.