Mihai Stănescu, senior management advisor, executive coach şi non-executive board member, RoCoach: Când femeile conduc, lucrurile chiar funcţionează

Autor: Mihai Stănescu Postat la 10 aprilie 2025 609 afişări

Mihai Stănescu, senior management advisor, executive coach şi non-executive board member, RoCoach: Când femeile conduc, lucrurile chiar funcţionează

Într-o lume în care schimbarea este noua constantă, poate că tocmai femeile sunt cel mai bine echipate să gestioneze complexitatea. Timp de decenii, au fost nevoite să-şi adapteze paşii într-un ecosistem profesional gândit şi reglat după repere masculine. Au învăţat să se descurce în teritorii în care nu li s-au dat nici hartă, nici busolă. Dar ce-ar fi dacă, în loc să le cerem să se adapteze la un model depăşit, am recunoaşte că tocmai ele sunt mai pregătite pentru viitor? De la pubertate şi până la maturitatea deplină, femeile trăiesc într-un flux constant de transformare - biologică, emoţională, socială. Această familiaritate profundă cu schimbarea le-a făcut experte în ajustare, rezilienţă şi reconfigurare. Într-o economie volatilă, astfel de trăsături nu sunt doar valoroase, sunt esenţiale. Femeile ştiu cum e să te reinventezi. Să te ridici după eşec. Să creezi context acolo unde nu există structură. Într-o lume aflată într-o continuă mişcare, această adaptabilitate nu mai este un avantaj. Este o formă de leadership în sine. Iar într-o perioadă în care multe companii încă se bat cu buzduganul diversităţii fără să-l folosească strategic, cifrele demolează mitul că „egalitatea de gen” ar fi doar o obligaţie de PR.

Realitatea e simplă şi dureros de clară: femeile în funcţii de conducere aduc profit, stabilitate şi inovaţie, atât în mediul privat, cât şi în cel public.

Şi nu o spun eu. O spun unele dintre cele mai respectate instituţii de cercetare din lume, cu date care ar trebui să stea pe whiteboardul oricărui CEO sau ministru. Studiul „Women in the Workplace” (2015), realizat de McKinsey & Company, arată că firmele cu o reprezentare mai mare a femeilor în poziţii cheie sunt cu 21% mai profitabile şi cu 27% mai predispuse să fie lideri în industrie. Concluzii similare reies şi din studiul „Gender 3000” (2016), realizat de Credit Suisse, care a analizat peste 3.000 de companii globale. Acesta arată că organizaţiile cu cel puţin o femeie în consiliul de administraţie au înregistrat un randament al capitalului propriu cu 3,7% mai mare.

Iar în sectorul public, datele sunt poate şi mai convingătoare: un metastudiu realizat de Westminster Foundation şi King’s College (2019), bazat pe analiza a peste 500 de cercetări, arată că prezenţa femeilor în funcţii politice duce la politici mai incluzive, investiţii mai mari în educaţie şi sănătate, precum şi la o guvernare mai responsabilă. Potrivit World Economic Forum, o creştere de 10% a reprezentării femeilor în parlament generează un avans economic de 0,7% din PIB. De ce? Pentru că femeile tind să prioritizeze politici echitabile, sustenabile şi ancorate în realitate. Nu e magie. E competenţă. Viziune. Inteligenţă emoţională. Exact ceea ce lipseşte adesea în echipele dominate exclusiv de bărbaţi. Una dintre cele mai mari erori ale sistemului patriarhal a fost să privească femeile ca fiind complementare, şi nu lideri de sine stătători, cu drepturi şi competenţe egale. Prea des, li s-a rezervat rolul de sprijin, nu de decizie. Dar acest mit este fals şi profund păgubos. 

În realitate, femeile conduc eficient, echilibrat şi empatic. Adesea, sunt chiar mai bune decât bărbaţii în gestionarea conflictelor, în cultivarea unei culturi organizaţionale sănătoase şi în construirea unui climat de încredere. Mai mult, ele sunt în general mai dispuse să adopte politici care urmăresc binele colectiv, nu doar interese punctuale. Iar asta le face lideri autentici, capabili să răspundă provocărilor economice şi sociale cu o responsabilitate reală. Experienţa lor cu tranziţiile şi schimbările le oferă un avantaj important, devenind lideri mai flexibili, mai empatici şi mai rezilienţi. În loc să ne gândim la femei ca fiind „prea sensibile” sau „prea vulnerabile”, este timpul să le vedem ca pe cei mai buni lideri pentru o lume în continuă transformare. Leadershipul de mâine va fi definit de capacitatea de a înţelege, de a se adapta şi de a acţiona rapid 

într-un peisaj în schimbare. Iar femeile au fost antrenate pentru acest rol, dincolo de orice îndoială.

Ţara noastră are un potenţial enorm. Dar are şi o problemă clară: prea puţine femei în funcţii de conducere. În boarduri. În politică. În guvern. Iar acest dezechilibru ne costă scump prin pierderi de inovaţie, performanţă şi creştere economică. Dacă vrei un business sau o ţară care funcţionează cu adevărat, pune femei în poziţii de decizie. Nu pentru imagine. Pentru rezultate.

Într-un experiment de imaginaţie realistă, dacă aş fi în poziţia de a reconstrui leadershipul acestei ţări din dărâmăturile prezente, le-aş suna pe doamnele acestei ţări. Direct Doamnele care efectiv ţin businessuri mari în spate, cu sau fără recunoaştere: pe Mihaela, pe Mădălina, pe Dana şi pe Gabi de la bancă, pe Anca, Ioana, Adriana şi pe Simona din pharma, pe Liudmila din telecomunicaţii, pe Nicoleta şi pe Daciana din FMCG, pe Cristina din automotive, pe Ramona şi Aneta din consultanţă, pe Corina din energie, pe Carmen şi Oana de la ONG, şi lista sigur nu se termină aici.   

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinie,
Mihai Stanescu,
RoCoach,
management,
femei
0 seconds of 1 minute, 7 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:07
01:07
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Impactul real al tarifelor preşedintelui Trump: La ce preţ ar putea ajunge un iPhone dacă tarifele rămân în picioare? Costurile urcă de până la 10 ori