Mario Vlaviano, dezvoltator software: Tehnologia poate contribui la dezvoltarea economică a oraşelor mici

Autor: Mario Vlaviano Postat la 30 septembrie 2024 173 afişări

Mario Vlaviano, dezvoltator software: Tehnologia poate contribui la dezvoltarea economică a oraşelor mici

Creşterea pieţei IT din România înregistrează o stagnare în 2024, am ajuns într-un punct stabil, la un nivel comparabil cu restul ţărilor europene. Cu toate acestea, veniturile încasate nu sunt direct proporţionale cu numărul de angajaţi, iar acesta este efectul unei abordări posibil greşite din partea antreprenorilor de a exporta munca inginerilor români. Este momentul să ne oprim din outsourcingul ieftin şi să începem să folosim software-ul şi „la noi în ţară”. Motivul pentru care firmele din România preferă să externalizeze este viteza cu care vin rezultatele financiare, pe când cele din produse dezvoltate pentru afaceri locale durează.

 

Cum putem folosi IT-ul „la noi în ţară”?

Un prim pas ar fi să nu mai căutăm platforme online pe care să ne vindem skillurile şi timpul, ci să ne căutăm clienţii în proximitatea noastră pentru că nevoi există peste tot. Prin IT, digitalizând şi promovând, putem ajuta businessurile locale să devină adevărate branduri recunoscute la nivel naţional sau chiar mondial, să se dezvolte la nivel de structură, să devină sustenabile. Exemplele pot pleca de la cafeneaua din colţ până la fabrica de corpuri de iluminat din oraş.

 

Cum mi-am ajutat eu comunitatea prin programare?

Am dezvoltat o aplicaţie de turism care facilitează călătoriile de tip city break prin promovarea afacerilor şi evenimentelor locale. Scopul principal al proiectului este să aducă în atenţia publicului oraşele mici, mai puţin cunoscute drept destinaţii turistice. Prima implementare a avut loc în Brăila, oraşul meu natal, în colaborare cu primăria municipiului şi Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati”, în noiembrie 2023. Visit Brăila aduce la un loc atracţiile turistice, unităţile de cazare, restaurantele, cafenelele şi cele mai importante evenimente din oraş. Astfel, am reuşit să conectez sectorul public de cel privat prin integrarea a peste 80% din operatorii HoReCa din oraş şi am creat un nou canal de promovare cu un public bine targetat, cetăţeni şi turişti, pentru evenimentele organizate de antreprenorii din zonă şi nu numai.

Prin intermediul acestei platforme, autorităţile locale pun la dispoziţia antreprenorilor un loc gratuit în care să îşi promoveze afacerea. Investiţia în această aplicaţie este acoperită de creşterea adusă la bugetul local determinată de numărul mai mare de turişti ce trec graniţa judeţului, mănâncă, se cazează şi iau parte la evenimente.

 

Ce poate face tehnologia pentru tinerii din oraşele mici? Cum influenţează economia educaţia?

Creează oportunităţi. Dar aceste oportunităţi nu apar de nicăieri, ci sunt rezultatul timpului investit de specialişti ce îşi asumă o investiţie fără să se gândească la profitul pe termen scurt. Am să mai vin aici cu câteva exemple personale prin care am contribuit la educaţia tinerilor din oraşul meu. Deşi Brăila nu este un centru universitar şi nici nu este cunoscut pentru vreun colegiu naţional de informatică, am decis sa fiu eu cel care creează oportunităţi noi de învăţare pentru ceilalţi.

În 2022 am fondat primul curs de dezvoltare de aplicaţii de mobil făcut vreodată în Brăila. S-a bazat pe învăţarea unui framework cu care poţi crea aplicaţii pentru Android şi iOS. Scopul principal a fost stimularea interesului pentru programare, mai mult decât învăţarea propriu-zisă a unui limbaj sau utilizarea unor instrumente.

De asemenea, am cofondat alături de Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” hackathonul BrăilaTechSprint, un maraton de programare de 24 h dedicat elevilor de liceu din regiunea de sud-est a ţării ce se întrec în proiecte dezvoltate pe loc, după o temă propusă. Ne aflăm deja la a doua a ediţie a concursului, urmărind să punem Brăila pe harta concursurilor de talie naţională.

 

De la telemuncă la prosperitate locală

Un avantaj major pe care îl are industria IT faţă de celelalte este flexibilitatea programului şi spaţiului de lucru, ceea ce elimină necesitatea migraţiei spre alte zone cu scopul găsirii unui loc de muncă. Astfel, având IT-işti formaţi aici, în oraşul lor, şi o preferinţă crescută din partea angajatorilor pentru munca remote, şansele ca banii produşi să fie cheltuiţi tot aici cresc exponenţial, iar dacă vorbim despre înfiinţarea unei firme care să creeze alte câteva locuri de muncă, atunci impactul pentru bunăstarea generală este chiar unul considerabil. Aşadar…

Pentru a folosi tehnologia în avantajul comunităţii trebuie să existe implicare din partea ambelor părţi: autorităţi şi cetăţeni. Pe de-o parte cetăţenii trebuie sa vină cu iniţiative de noi proiecte, iar de cealaltă parte autorităţile locale trebuie să aibă deschiderea de a le susţine pentru a fructifica specificul zonei.   

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.