O viziune mai bună pentru umanitatea noastră comună. Ce nu învăţăm în şcolile de afaceri
Cum ar trebui să gândim despre viitor? Şi ce responsabilitate purtăm ca lideri pentru a construi o lume mai bună? Lumea în care trăim se află într-o fază de transformare - cu multiple crize - economice, culturale, geopolitice, ecologice, de sănătate mintală. Da, am realizat progrese materiale şi tehnologice uimitoare - şi avem multe motive să ne bucurăm. Dar chiar acum, suntem într-un punct de cotitură. Generaţia Z se confruntă cu probleme de bunăstare mentală şi emoţională, având niveluri mai mari de depresie decât oricare altă generaţie. Mulţi sunt dezamăgiţi de „starea lumii” (de exemplu, criza climatică). Nu cred că şcolile şi comunităţile lor i-au pregătit corespunzător pentru viitor. Ei caută un nou scop. Încrederea se prăbuşeşte în întreaga lume în guvernele noastre, mass-media, educaţie şi structurile sociale. Mizele nu au fost niciodată mai mari. Suntem pregătiţi să gestionăm această „metacriză”? Ca lideri, sarcina noastră este să construim un mâine mai bun. Să cultivăm „spiritul” progresului şi speranţei. Aş spune că liderii, la orice nivel, ar trebui să se vadă pe ei înşişi ca administratori ai civilizaţiei noastre umane. Ei trebuie să vadă mai mult decât alţii şi să vadă înainte de alţii. Avem nevoie de o conversaţie diferită – despre umanitate şi viaţă, într-un mod mai profund, mai plin de însemnătate.
1. Avem nevoie de o poveste mai bună
Povestea este un cadru extrem de puternic pentru a înţelege cine suntem - de unde venim şi încotro ne îndreptăm. Ea dezvăluie cine putem fi la cea mai înaltă potenţă - luptele noastre, mântuirea şi creşterea noastră. Ea îşi înalţă spiritul. Povestea este teatrul sufletelor noastre. Ne energizează şi ne uneşte social şi psihologic. Acest aspect este foarte diferit de analiza tehnică sau declaraţiile de strategie predate în şcolile de afaceri. Trebuie să construim o poveste mai bună, ancorată în speranţă şi optimism, nu în cinism, disperare sau indiferenţă. Misiunea ta ar trebui să fie de a face imposibilul posibil. De a găsi ceva pentru care ai muri şi pentru care ai trăi. Apoi, ai nevoie de o busolă morală pentru a avansa. Care sunt valorile tale cel mai adânc înrădăcinate? Ce înseamnă autenticitatea în viaţa ta? La ce preţ eşti dispus să plăteşti pentru a face alegerile corecte? Cum îşi serveşte proiectul umanitatea? Leadershipul este o poveste de speranţă, sacrificii şi aventură. Există posibilităţi şi oportunităţi nesfârşite, însă realizarea unei acţiuni mari şi curajoase necesită muncă grea, riscuri, obstacole, reporniri... Dar, aşa cum spunea Nietzsche, „Dacă ai un motiv, poţi suporta orice mod”.
2. Istoria este un învăţător pentru viitor
Pentru a redescoperi fundaţiile viitorului nostru, ar trebui să învăţăm din trecut. Aşa cum sugerează istoricul Yuval Harari, „Unii oameni cred că, dacă studiezi istoria, ştii cum să eviţi greşelile pe care alţii le-au făcut în trecut. Cred că aceasta este o greşeală. Istoria nu este doar studiul trecutului, ci mai degrabă studiul schimbării”. Pentru a merge înainte, trebuie să apreciem înţelepciunea eternă. Ideile lui Aristotel, Platon, Marcus Aurelius, istoria civilizaţiilor vestice şi estice, ascensiunea şi căderea marilor imperii, modul în care religiile şi mişcările sociale au modelat credinţele, eroismul şi devastarea războiului, naşterea culturilor şi naţiunilor - şi cum toate acestea au modelat viaţa noastră actuală. Învaţă povestea omenirii şi vei dobândi umilinţă şi îţi vei lărgi orizonturile. Ca lider, aminteşte-ţi că „toate ideile cresc din alte idei”. În cuvintele lui Steve Jobs, „Totul se reduce la încercarea de a te expune la cele mai bune lucruri pe care oamenii le-au făcut şi a încerca să aduci acele lucruri în ceea ce faci”.
3. Înţelege natura umană
Poate cea mai mare lecţie dintre toate este să înţelegem natura umană. Aceasta ar putea schimba cursul vieţii noastre în multe feluri, de la relaţiile noastre de zi cu zi până la avansarea celor mai îndrăzneţe viziuni. Oamenii sunt complicaţi, subtili. Strălucitori şi imperfecţi în acelaşi timp. Ca lider, studiul naturii umane este cea mai importantă sarcină a vieţii tale. Oamenii sunt fundamental buni, dar trebuie să înţelegem că toţi avem o latură întunecată. Încercăm să fim raţionali, dar suntem dominaţi de emoţii, prejudecăţi şi impuls. Virtuţile conştientizării de sine, empatiei şi controlului emoţional nu vin uşor. La un nivel mai profund, iată-l pe Aleksandr Soljeniţîn, în „Arhipelagul Gulag”: „Linia dintre bine şi rău nu trece prin state, nici între clase, nici între partide politice - ci direct prin fiecare inimă umană - şi prin toate inimile umane”. Acest lucru ar trebui să evidenţieze sentimentul nostru de empatie adevărată - mai ales necesar în lumea polarizată de astăzi. Ar trebui să fim conştienţi cine suntem şi ce putem deveni.
4. Adevăratul motivator uman
Oamenii au nevoie să creadă, să aparţină, să devină. De fapt, suntem cei mai inspiraţi şi motivaţi atunci când facem lucruri fără nicio recompensă externă. Mai degrabă, atunci când facem lucruri care contează şi fac parte dintr-o cauză mai mare decât noi înşine. Când facem cu bunăvoie un sacrificiu pentru ceea ce credem că este corect. Când ne ridicăm pe noi înşine şi pe alţii la noi înălţimi. Succesul are semnificaţie şi rezonanţă atunci când este susţinut de graţie, recunoştinţă şi generozitate. Pentru un lider, modul în care obţine succesul contează. Pentru că acest lucru creează încredere, sângele vieţii oricărei relaţii şi oricărui efort uman. Este ceea ce au nevoie organizaţiile şi societăţile sănătoase mai mult astăzi. Măreţia nu va fi niciodată „incentivată” prin stimulente materiale, poate fi alimentată doar de forţe motivaţionale intrinseci naturii umane - scop, libertate, creştere, conexiune umană.
„Încearcă să nu devii un om de succes, ci mai degrabă încearcă să devii un om de valoare. Este considerat un om de succes în prezent cel care obţine mai mult din viaţă decât pune în ea. Dar un om de valoare va oferi mai mult decât primeşte.” - Albert Einstein
5. Încrederea în destinul nostru comun
Încrederea în umanitatea comună înseamnă să urmărim unitatea, conexiunea şi simplitatea noastră de bază ca oameni. Aceasta este o poveste mai bună şi asta va conta mai mult ca niciodată. Trebuie să găsim o nouă „sinteză”, să învăţăm cum să comunicăm ideile noastre, să gestionăm dezacordurile şi să construim punţi. Nu este vorba despre cât de isteţi suntem ca indivizi, ci despre cât de mult poate crea creierul nostru colectiv. Totuşi, această poveste comună ar trebui să se bazeze pe valorile umane şi idealuri de libertate, toleranţă, demnitate şi respect pentru viaţa umană în sine. Această viziune nu este „neutrală” sau automată. Trebuie să facem alegerile corecte care să avanseze civilizaţia umană. „Sfârşitul istoriei” a fost o ipoteză falsă. Proiectul uman este în desfăşurare, este fragil şi magnific, şi trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru el, apoi să dăm torţa generaţiilor viitoare.
6. Apelul la acţiune
Şi poţi privi acest lucru ca pe o aventură importantă. Când alţii văd lipsuri, tu vei vedea „abundenţă”. Când vorbesc despre succes, tu vei vorbi despre „responsabilitate”. Când se tem de limitare, tu vei vedea posibilitatea. Când întreabă ce nu este pentru „mine”, tu vei redirecţiona atenţia la „cum putem face o diferenţă pentru alţii”. Veţi putea vedea lumea din multiple perspective. Într-o lume facilitată de instrumente tehnologice şi de inteligenţă artificială puternice, vei aduce creativitatea şi frumuseţea unică a atingerii umane. Acest lucru va necesita o putere enormă şi curaj personal, este un contract şi o angajare întâi cu tine însuţi. Dar, ca un adevărat credincrios, vei deveni magnetic, alţii vor crede şi vor urma calea. Ca lideri, putem fi autorii acestei poveşti mai bune. Victor Frankl, psiholog şi supravieţuitor al Holocaustului, a sugerat: „Cu cât uiţi mai mult de tine însuţi în iubire sau în muncă în numele unei cauze de slujit sau a unei persoane de iubit, cu atât vei deveni mai fericit”.
7. Jocul interior este jocul suprem
La sfârşit, trebuie să răspunzi la întrebarea: Cine eşti ca lider? Este timpul să creezi o poveste mai bună. Încurajează-i pe ceilalţi să se ridice şi să conducă cu curaj şi o angajare profundă faţă de ceilalţi. Trăim un moment de civilizaţie. Avem nevoie de o nouă poveste care să fie originală, împuternicitoare şi plină de inspiraţie. Trebuie să ne jucăm cu toţii rolul nostru aici, lideri, CEO, antreprenori, educatori, mentori. Suntem căpitanii navelor noastre.
Harry Meintassis, FONDATOR şi MANA GING PARTNER, MEINTASSIS PARTNERS
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro