Incepe campania electorala in SUA. Cum strang americanii cureaua?

Autor: Mihai Mitrica Postat la 22 aprilie 2011 62 afişări

Blocarea functionarii sectorului public a fost evitata in ultimul moment in Congresul SUA printr-un compromis pe marginea taierilor de cheltuieli pentru anul in curs. Batalia fiscala dintre republicani si democrati a traversat insa doar un armistitiu: Statele Unite au intrat deja in campania electorala pentru prezidentialele din 2012, iar taberele combatante se regrupeaza pentru un nou atac.

Discursul de acum cateva zile prin care Barack Obama si-a anuntat planul de pune sub control cresterea datoriei publice, care pana la sfarsitul primaverii este asteptata sa ajunga deja la limita de 14.300 miliarde de dolari aprobata de Congres in februarie, a fost doar o incercare de a linisti un pic apele in plin razboi dintre republicani si democrati pe marginea filozofiei bugetare care ar trebui sa fie aplicata in America, razboi ce se va transa electoral in toamna anului viitor. Putine zile trecusera de la evitarea in ultimul moment a unui blocaj general al functionarii sectorului public, printr-un compromis intre cele doua partide in privinta reducerii deficitului bugetar. Republicanii au propus o strategie de a reduce deficitul bugetar cu 4.400 de miliarde de dolari in 10 ani, in vreme ce presedintele Obama a anuntat ca scopul sau este sa puna bazele unei reduceri cu 4.000 de miliarde de dolari in urmatorii 12 ani: daca pentru republicani solutia este sa scada cheltuielile cu asistenta medicala si sociala si sa fie extinse reducerile de impozite, in special pentru corporatii si pentru cei cu venituri mari, Obama a cerut suprataxarea bogatilor (scopul fiind stoarcerea a inca 1.000 de miliarde de dolari) si reducerea cheltuielilor cu apararea, atacand astfel bazinul electoral al conservatorilor.

Filozofiile bugetare care se infrunta acum la Washington sunt insa deocamdata destul de vagi incat sa mai suporte destule ajustari, intrucat niciuna dintre parti nu a prezentat mai mult decat un document de principii, iar nu un document tehnic; chiar si pragul de 4.000 de miliarde de dolari care ar trebui economisiti are o relevanta simbolica, in linie cu recomandarile facute la sfarsitul anului trecut de o comisie bipartizana care cerea ca deficitul SUA sa fie redus cu 3.900 de miliarde de dolari pana in 2020 (bugetul federal este in acest an de 3.700 de miliarde de dolari, deci in urmatorii noua ani ar trebui sa se cheltuiasca doar pentru opt). Dar asta nu inseamna ca ele nu pot sta la baza unui casus belli in perioada imediat urmatoare, cand democratii trebuie sa gaseasca intelegere la republicani - care, din toamna trecuta, controleaza Camera Reprezentantilor - pentru a aproba, pe de o parte, cresterea pragului de indatorare publica si, mai tarziu, bugetul pentru 2012. Ce le lipseste SUA pentru a reduce deficitul?

Deocamdata, economistii au catalogat solutiile ambelor parti ca avand un grad ridicat de lirism si mai putina rigoare economica decat ar fi fost de asteptat. Ideea cresterii taxelor pentru cei bogati, atat de draga electoratului lui Obama pentru ca ar insemna anularea unor privilegii introduse de predecesorul sau George W. Bush, s-ar lovi, de pilda, de o constanta statistica exprimata in legea lui Hauser. Kurt Hauser este presedintele Institutului Hoover de la Universitatea Stanford si el a descoperit ca, de la al Doilea Razboi Mondial incoace, veniturile federale ca procentaj din PIB au ramas in apropierea nivelului de 19,5%, indiferent daca impozitele erau foarte sus sau foarte jos. Singurele epoci cand ponderea veniturilor in PIB a crescut la 20% a fost in anii de crestere economica, fara a avea legatura cu nivelul impozitelor, deci solutia logica ar fi stimularea economiei pentru ca acei 19,5% sa se aplice la o baza mai mare. Pe de alta parte, argumentul lui Paul Ryan, republicanul presedinte al Comisiei de buget din Camera Reprezentantilor, ca reducerea impozitelor pentru corporatii si cei bogati, coroborata cu taierea cheltuielilor sociale si pentru asistenta medicala, ar stimula economia si astfel ar scadea deficitul este contrazis de expertii bipartizani de la Tax Policy Center, care au sustinut ca rezultatul n-ar fi injumatatirea deficitului pana in 2020, cum spune Ryan, ci cresterea lui la un nivel si mai inalt decat daca politica fiscala ar ramane acum complet neschimbata.

Actorii politici au gasit in practica resurse belicoase suficiente ca sa-si sustina insa propunerile. Guvernul federal a fost la un pas sa intre in colaps fiscal la 8 aprilie, dupa ce republicanii i-au tinut in sah pe democrati cu privire la aprobarea bugetului pentru urmatoarea jumatate de an. Cu cateva minute inainte de expirarea termenului limita si numai dupa ce au obtinut o reducere de 38,5 miliarde de dolari din bugetul ramas pentru acest an, republicanii si-au dat votul, dar inflexibilitatea lor nu poate prevesti nimic bun pentru urmatoarea perioada.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
arta,
curea,
Obama,
congresul
/special/incepe-campania-electorala-in-sua-cum-strang-americanii-cureaua-8161367
8161367
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.