Niste impozite fantoma
Cum facturile pentru salvarea sectorului financiar incep sa se indrepte spre scadenta, guvernele occidentale se zbat sa ambaleze in cuvinte cat mai frumoase cresterile de impozite sau introducerea unora noi.
Franta, promitand sa imbunatateasca protectia mediului, planuieste introducerea unui impozit pe emisiile de dioxid de carbon. In Finlanda, unde guvernul spune ca vrea sa amelioreze calitatea alimentatiei, s-au reintrodus taxele pe dulciuri si sucuri. La fel, Danemarca a adaugat tutunul si unele mancaruri grase pe lista produselor impozitabile.
Marea Britanie abordeaza un alt plan, gandindu-se la o asa-numita taxa pe cal, impusa detinatorilor de animale, inclusiv de cai, indiferent de scopul pentru care acestia sunt crescuti (cai de povara, de curse sau de agrement).
Toate aceste impozite ar putea fi prezentate ca avand justificari virtuoase, dar ele mai au ceva in comun: ajuta la astuparea gaurilor bugetare adancite de recesiune, de pachetele de salvare financiara a bancilor si de miliardele cheltuite pentru relansarea economiei.
Intr-un moment cand liderii politici din Europa si Statele Unite se declara impotriva unor impozite suplimentare pentru clasa de mijloc, taxele sus-amintite au si avantajul de a creste veniturile fara sa atraga prea mult atentia asupra inaspririi conditiilor fiscale.
Ca urmare, spun analistii, contribuabilii din California si pana in Copenhaga ar trebui sa se pregateasca pentru mai multe "impozite fantoma" - taxe indirecte, precum cele aplicate pe vanzari, sau micro-taxele percepute pentru servicii oferite gratis in trecut, cum este inregistrarea unui animal de companie.
Asemenea taxe ar putea avea multiple beneficii pentru colectorii de impozite. Pe de o parte, ele sunt mai putin volatile si mai putin dependente de ciclurile economice decat impozitele aplicate companiilor sau cele pe venit. Pe de alta parte, ele sunt mai putin predispuse sa fie evitate si sunt mai ieftin de colectat. In fine, spun analistii, ele sunt in general si mai usor de introdus.
"Politica intra aici in joc", afirma Stephen Matthews, expert in impozite la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica. Cresterea taxelor pe venit este mai mult "o solutie cand toate celelalte au esuat".
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro