Criza financiara a transformat mare parte din bogatia de pe Wall Street in pulbere, dar un grup select de manageri de fonduri speculative a reusit sa-si pastreze darul de a transforma in aur tot ce ating. Cu adevarat, pana si regele Midas ar fi fost invidios.
James H. Simons, fost profesor de matematica care an dupa an a facut miliarde pentru fondul speculativ Renaissance Technologies, a avut anul trecut venituri de 2,5 miliarde de dolari, care i-au rasplatit abilitatea de a tranzactiona folosindu-se de modele computerizate.
John A. Paulson, care s-a imbogatit pariind impotriva pietei imobiliare, s-a situat pe locul al doilea, cu venituri de 2 miliarde.
John D. Arnold, un trader de energie cu putin trecut de 30 de ani, a fost al treilea, cu 1,5 miliarde de dolari. Si George Soros, iarasi un nume obisnuit pe lista celor care produc bani din speculatii, a obtinut 1,1 miliarde de dolari.
Potrivit unui clasament anual al celor mai bine platiti oameni din conducerea fondurilor de investitii speculative, publicat de revista Alpha a Institutional Investor, in timp ce pietele mari si economiile au luat-o la vale anul trecut, 25 de top manageri au reusit sa obtina 11,6 miliarde de dolari, pentru ca au stiut sa tranzactioneze impotriva curentului din piata.
Fireste, castigurile lor nu au ramas neatinse de tulburarile din piete. Intr-un an in care doua din trei fonduri speculative au inregistrat pierderi, platile pentru multi dintre acesti manageri au fost diminuate cu cateva milioane, iar totalul platilor a fost cam la jumatate din suma de 22,5 miliarde de dolari castigata de cei 25 de finantisti din top in 2007.
Compensatiile managerilor, care in vremurile bune iti taiau rasuflarea, raman totusi impresionante, dupa un an in care fondurile speculative (hedge funds) au pierdut in medie 18%, iar investitorii si-au retras banii in corpore.
Supravegherea guvernamentala asupra salariilor de pe Wall Street si rolul pe care tot felul de institutii de stat il joaca in pietele financiare sunt in crestere. Fondurile speculative sunt confruntate cu propuneri privind noi impozite pe castigurile pe care le obtin, iar ministrul de finante Timothy Geithner a anuntat ca va cauta noi parghii pentru a reglementa activitatea fondurilor. Unele persoane de pe lista au contrazis calculele facute de Alpha, care sunt de fapt estimari incluzand cresterea in valoare a investitiilor personale ale managerilor in propriile fonduri. Dar niciunul dintre impricinati n-a oferit valori diferite pentru bonusurile personale sau pentru bogatia in crestere din fondurile lor.
Ca sa intre in calcule, un manager de fond a trebuit sa castige anul trecut 75 de milioane de dolari, o suma sensibil mai mica fata de 360 de milioane, cat era pragul pentru primii 25 de manageri in 2007. Totusi, in plina epoca de turbulente financiare, platile insumate catre primii 25 de manageri de hedge funds sunt mai mari decat in fiecare an dinainte de 2006.
“Epoca de aur pentru fondurile speculative a trecut, dar inca este de trei ori mai profitabil sa fii acolo decat sa lucrezi intr-un fond mutual sau in multe alte locuri de pe Wall Street”, spune Robert Sloan, managing partner la S3 Partners, o firma care administreaza un fond de investitii cu grad ridicat de risc. “Dar n-ar trebui ca astfel de lucruri sa fie considerate simboluri al lacomiei. Oamenii aceia au facut bani. Asta e ceea ce trebuia sa faca.”
Intr-un interviu, John Paulson - ale carui castiguri consistente din 2008 au fost mai mici totusi decat cele 3,7 miliarde de dolari cu care Alpha l-a creditat in 2007 - spune ca a primit atat de multi bani in mare parte pentru ca este cel mai mare investitor in propriul lui fond, Paulson & Company. Fondurile de pensii, fundatiile si celelalte institutii care investesc in Paulson & Company nu sunt deranjate de feliile semnificative din profituri ce ii revin lui si echipei lui, spune managerul. “Intr-un an in care toate celelalte investitii ale lor au pierdut bani, noi suntem un fel de oaza”, spune el. “Avem investitori care au investit alaturi de Madoff si care nu stiu cum sa-mi mai multumeasca”, adauga Paulson, referindu-se la bancherul fraudulos Bernard L. Madoff.