19.000 de sancţiuni aplicate şoferilor într-o săptămână. Sfatul Poliţiei: atenţie la polei!
Poliţiştii au constatat 425 de infracţiuni şi au aplicat peste 19.000 de sancţiuni contravenţionale, în ultima săptămână, în urma acţiunilor desfăşurate pentru prevenirea accidentelor rutiere.
În perioada 22-28 noiembrie, Poliţia Română a acţionat pentru prevenirea accidentelor rutiere, pe sectoarele de drumuri naţionale şi pe cele cunoscute ca având valori ridicate de trafic.
La acţiunile organizate au participat 2.177 de poliţişti, dintre care 1.343 de la rutieră. în urma activităţilor efectuate, au fost constatate 425 de infracţiuni, dintre care 359 la regimul circulaţiei, şi au fost aplicate 19.219 sancţiuni contravenţionale.
Dintre sancţiunile aplicate, 5.272 au fost pentru indisciplina pietonilor, 720 pentru neacordarea priorităţii de trecere şi 13.227 pentru viteză neregulamentară.
Ca măsură complementară, poliţiştii au reţinut 1.868 de permise de conducere şi au retras 787 de certificate de înmatriculare.
Pentru un trafic rutier sigur în condiţii de iarnă şi prevenirea evenimentelor nedorite în trafic, Poliţia Română recomandă participanţilor la trafic să respecte cu stricteţe regulile de circulaţie şi indicaţiile poliţiştilor rutieri.
Legislaţia rutieră în vigoare prevede că pentru deplasarea autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei este obligatorie folosirea anvelopelor de iarnă.
De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.
Când partea carosabilă este acoperită cu zăpadă sau polei, conducătorii auto au obligaţia să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara acestora.
Informaţi-vă asupra condiţiilor de deplasare pe traseul ales, precum şi despre condiţiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitată.
Daţi dovadă de mult discernământ referitor la oportunitatea plecării dumneavoastră.
Verificaţi farurile, nivelul uleiului, combustibilul, antigelul, lichidul de parbriz şi instalaţia de încălzire.
Verificaţi dacă dispozitivele de iluminare şi semnalizare, ştergătoarele de parbriz şi instalaţiile de climatizare funcţionează corespunzător. Curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie - climatizare.
Utilizaţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă în cazul apariţiei acestui fenomen.
Păstraţi o distanţă mai mare faţă de autovehiculele care circulă în faţă.
Evitaţi acţionarea bruscă a mecanismului de direcţie şi a sistemului de frânare al autovehiculului.
De asemenea, este bine vă aveţi la dumneavoastră o lopată, perie/mătură, racletă, sac cu sare/nisip şi lanţuri.
Asiguraţi-vă rezerve de combustibil, apă, hrană, haine groase, pături, medicamente, un telefon mobil pe care să-l folosiţi în caz de urgenţă sau de deszăpezirii, apelând cu mult calm numărul de urgenţă 112, precum şi un încărcător/baterie de rezervă.
Pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, cauciucurile trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile "MĂS", "M.S.", "MS" sau "M&S", fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripţia "all seasons".
Poliţia precizează că în legislaţie nu se face referire la o dată calendaristică de la care este obligatorie utilizarea anvelopelor de iarnă, ci se prevede faptul că acestea sunt obligatorii atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro