ABC-ul cumpărăturilor pe timp de pandemie. Ce ne sfătuiesc experţii

Autor: Andra Stroe Postat la 01 aprilie 2020 1436 afişări

ABC-ul cumpărăturilor pe timp de pandemie. Ce ne sfătuiesc experţii

Continuăm să ne punem întrebări aproape zilnic când vine vorba de cumpărăturile alimentare în timpul pandemiei de COVID-19 – despre orice, de la importanţa dezinfectării cărucioarelor, a coşurilor şi a produselor achiziţionate, până la cel mai bun mod de a practica distanţarea socială în magazine. Reprezentanţii direcţiei de sănătate publică au sfătuit oamenii să stea acasă cât mai mult posibil şi, prin urmare, să încerce să facă cumpărături pentru alimente doar o dată pe săptămână sau mai rar, şi de preferat singuri.

Dar mai sunt câteva întrebări pe care oamenii le mai au, de pildă, dacă este mai bine să faci cumpărături individual sau online. Dacă locuieşti într-o zonă care oferă servicii de livrare, este posibil să cântăreşti dacă este mai bine să rişti ca un străin posibil infectat să-ţi aleagă mâncarea, apoi ca un alt străin posibil contaminat să ţi-o livreze, sau dacă e mai bine să mergi personal la cumpărături, şi poate să te expui unor persoane infectate sau să foloseşti coşurile de cumpărături posibil contaminate. Poate fi o dilemă.

Un răspuns ar putea fi declaraţia lui Eileen de Villa, reprezentant guvernamental al sistemului medical din Toronto, citată de CBC. „De fiecare dată când părăsim casele, creştem riscul de răspândire a virusului”. Dr. Zain Chagla, un specialist în boli infecţioase, spune, la rândul lui: „Este mai bine să evitaţi să vă aflaţi într-un mediu închis cu o mulţime de oameni, în care nu puteţi practica distanţarea socială”. Chagla subliniază că, chiar dacă faci cumpărături în persoană şi îţi alegi singur mâncare, acea mâncare a fost manevrată de nenumărate persoane înaintea ta. Dr. Vinita Dubey, un alt reprezentant al sistemului medical din Toronto, spune că atunci când ne facem cumpărăturile online ne expunem unui risc mai mic de infecţie cu COVID-19.

Cumpărăturile online ar trebui să fie doar pentru persoanele cu risc ridicat?

Pentru unii oameni, obţinerea unei livrări pentru cumpărăturile online este aproape imposibilă fără a aştepta o săptămână sau două. Chagla sugerează, în acest caz, ca persoanele sănătoase şi capabile să meargă în continuare singure la magazinul alimentar, adăugând că magazinele ar trebui să prioritizeze comenzile online pentru persoanele care nu pot ieşi sau nu ar trebui să se expună la o potenţială infecţie cu coronavirus, spun cei de la CBC.

Ce se întâmplă dacă trebuie să ne facem cumpărăturile personal?

Cel mai important, spun experţii, este să mergi singur. „Cu cât sunt mai mulţi oameni, cu atât riscul creşte”, a spus Chagla. De asemenea, el îi sfătuieşte pe consumatori să îşi facă o listă cu ceea ce au nevoie, să aibă un plan şi să se deplaseze în magazin cât mai eficient, păstrând în acelaşi timp, pe cât posibil, o distanţă de 2 metri faţă de personae, chiar dacă înseamnă să aştepte mai mult.

Este suficient să dezinfectăm mânerul căruciorului? De ce nu întregul coş?

Chagla spune că nu trebuie să ne facem griji cu privire la dezinfectarea întregului coş de cumpărături sau a căruciorului. „Este mult mai probabil ca virusul să ajungă de pe o mână, pe mânerul căruţului de cumpărături decât pe o cutie de cereale, apoi să contamineze tot căruciorul”.

Trebuie să dezinfectăm tot ce cumpărăm?

Având în vedere videoclipurile publicate pe reţelele sociale în ultima perioadă, răspunsul lui Chagla ar putea veni ca o surpriză – şi poate o uşurare. Răspunsul său este „nu”. Chagla spune că, chiar şi în cele mai experimentale studii, coronavirusul rămâne pe suprafeţe timp de două sau trei zile, vorbind de suprafeţe aflate într-un mediu cu umiditate optimă şi temperaturi optime.

El spune că este puţin probabil ca virusul să reziste pe alimente după ce a stat la frigider pentru o zi sau două: „Se reproduce în corp la temperatura acestuia, 37–38 de grade, nu la cinci grade, în frigider”. Sfatul lui? „Nu vă faceţi griji cu privire la spălarea sau dezinfectarea tuturor produselor alimentare. Spălaţi-vă sau dezinfectaţi-vă mâinile după ce aţi plătit şi înainte de a pune cumpărăturile în maşină.” Odată ce ajungeţi acasă, adaugă el, „lăsaţi cumpărăturile. Spălaţi-vă mâinile”. De asemenea, recomandă să ne spălăm pe mâini după ce pregătim masa. Dubey adaugă, la rândul său, că produse proaspete trebuie curăţate înainte de a fi consumate şi carnea crudă gătită trebuie gătită la temperatura corespunzătoare, şi spune că este „puţin probabil ca virusul COVID-19 să se răspândească într-o casă prin contaminarea de pe ambalaje”.

Există un moment mai bun din zi pentru a face cumpărături?

Multe magazine au dedicat anumite intervale orare persoanelor în vârstă sau altor persoane care ar putea prezenta un risc mai mare dacă contractează coronavirusul.

De asemenea, Chagla sfătuieşte persoanele care lucrează de acasă sau care au mai multă flexibilitate pentru a face cumpărături, să îi lase pe cei mai ocupaţi, precum angajaţii din domeniul sănătăţii, să facă cumpărături în weekend, de exemplu, când au mai mult timp.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cumparaturi,
posibilitate,
refuz

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.