Academia de Ştiinţe din Australia: Planul guvernamental nu va salva Marea Barieră de Corali
Planul de acţiune întocmit de guvernul australian pentru a proteja Marea Barieră de Corali nu este adaptat, vizează o perioadă scurtă şi nu va împiedica degradarea sa, a anunţat marţi Academia de Ştiinţe din această ţară.
Schiţa acestui plan de acţiune, dezvăluită pentru consultare luna trecută, trebuie să răspundă îngrijorărilor exprimate de Organizaţia Naţiunilor Unite referitoare la Marea Barieră de Corali, după ce UNESCO a ameninţat că o va include pe lista patrimoniului mondial în pericol de dispariţie.
Ministrul australian al Mediului, Greg Hunt, a declarat că acel plan a fost conceput cu grija de a găsi un echilibru bun între protejarea coralilor şi dezvoltarea durabilă.
Însă Academia de Ştiinţe din Australia a considerat că planul a ignorat impactul pe care îl are încălzirea globală şi nu rezolvă problemele care vizează calitatea apelor oceanice, dezvoltarea zonelor de coastă şi pescuitul.
"Ştiinţa este foarte clară: bariera s-a degradat şi starea ei se înrăutăţeşte. Planul nu o va însănătoşi, nici măcar nu o va menţine în forma ei de acum care este deja slăbită", a declarat Terry Hugues, membru al instituţiei australiene citate.
"Planul guvernamental pare, de asemenea, prea centrat pe obiectivul pe termen scurt de a răspunde îngrijorărilor exprimate de UNESCO, decât pe provocarea pe termen lung de restaurare a barierei", a adăugat el.
Potrivit acestui om de ştiinţă, deşi planul a fost conceput pentru a combate deversările de ape agricole, orice progres va fi probabil inutil în faţa amplorii fără precedent pe care au luat-o operaţiunile de dragare a fundului oceanic, dezvoltarea porturilor carbonifere şi proiectul statului australian Queensland de a-şi dubla producţia agricolă până în 2040.
Supravieţuirea Marii Bariere de Corali depinde de reducerea poluării ce provine din deversările de ape uzate şi din operaţiunile de dragare a fundului oceanic, limitarea pescuitului şi scăderea emisiilor de carbon provenite din arderea combustibililor fosili.
Schiţa planului guvernului federal australian prevede o mai bună coordonare între diferite autorităţi, iar această propunere a fost salutată de organizaţiile ecologiste.
Planul prevede, de asemenea, o interdicţie pe un deceniu pentru operaţiunile de dragare a fundului oceanic efectuate pentru crearea sau extinderea porturilor în proximitatea Marii Bariere de Corali - cu excepţia zonelor de dezvoltare portuară prioritare.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro