Aceste trei companii din România sunt în top 1.000 al firmelor din Europa care au înregistrat cele mai mari creşteri ale cifrei de afaceri
Accesa IT Systems, Trencadis şi Tremend Software au intrat şi anul acesta în top 1.000 al firmelor din Europa care au înregistrat cele mai mari creşteri ale cifrei de afaceri în perioada 2014-2017, realizat de prestigioasa publicaţie britanică Financial Times. Ce le-a adus din nou aici?
În ultimii cinci ani, industria locală de software şi servicii de IT a crescut cu 2 miliarde de euro, iar în acest an se pregăteşte să treacă pragul de 5 miliarde de euro, evoluţie care a fost susţinută nu doar de giganţii care au angajat în România zeci de mii de ingineri de top, ci şi de companii locale, dintre care unele au reuşit nu doar să reziste competiţiei cu multinaţionalele, ci chiar să şi iasă pe pieţele externe şi să se dezvolte astfel accelerat. Unele dintre acestea au avut abilitatea nu doar de a creşte mai repede decât altele, ci şi să-şi promoveze performanţa, punând astfel din nou şi România pe harta companiilor din Europa care au înregistrat cele mai mari creşteri ale cifrei de afaceri în ultimii cinci ani.
Accesa IT Systems, Trencadis şi Tremend Software sunt cele trei firme locale de IT care au intrat şi în ediţia de anul acesta a topului celor 1.000 de companii care au avut cele mai mari creşteri din Europa între anii 2014 şi 2017. Clasamentul este realizat de Financial Times (FT), una dintre cele mai prestigioase publicaţii din lume, împreună cu portalul american Statista.com, pe baza ratei anuale medii de creştere a businessului din intervalul 2014-2017. Topul este dominat de firme de tehnologie – 149 la număr, fără a fi luate în calcul şi companiile fintech sau cele de e-commerce.
De notat este că firmele trebuie să se înscrie pentru a fi incluse în clasament, detaliu care explică şi diferenţele existente între firmele din diferitele ţări care apar în top, dar şi unele absenţe notabile (unicornul IT UiPath, de exemplu). Astfel, dacă în România doar companiile de IT au înţeles că un clasament precum cel realizat de FT poate aduce notorietate şi poate şi clienţi, sprijinind şi brandul de hub de IT al României, din ţări vecine precum Bulgaria sau Ungaria observăm în top şi companii din alte sectoare de activitate, precum retail, construcţii sau agricultură.
Ce firme din România se află însă în top? Două dintre cele trei firme româneşti – Trencadis şi Tremend – au fost prezente şi în ediţia din 2018 a topului FT, precum şi în alte clasamente realizate de compania de consultanţă în business Deloitte – Deloitte Technology Fast 500 EMEA şi Deloitte Technology Fast 50 CE. Accesa IT Systems a intrat însă pentru prima dată în clasamentul IT, anul trecut fiind prezentă compania – soră din cadrul grupului – Accesa IT Consulting. Cele trei firme locale au înregistrat, în perioada 2014-2017, rate medii de creştere ale cifrei de afaceri cuprinse între 75% şi 125%.
Compania de software Accesa IT Systems, firma locală cu cea mai bună poziţionare din clasamentul FT – locul 112 – a înregistrat în perioada 2014-2017 o rată medie de creştere de 125%, businessul ajungând la aproape 62 de milioane de lei (13,5 mil. euro) în 2017, iar profitul net la 13,7 milioane de lei (circa 3 mil. euro), potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. În ceea ce priveşte numărul mediu de angajaţi, acesta s-a situat la 336 în 2017. Compania face parte din grupul Accesa IT, controlat de antreprenorul local Iulian Iuga, care include şi companiile Accesa IT Consulting, prezentă anul trecut în top, Accesa IT Manages Services, precum şi subsidiarele din Germania.
„O asemenea creştere a fost posibilă datorită unui cumul de factori şi unor decizii asumate în anumite conjuncturi. Unul dintre factori l-a reprezentat repoziţionarea strategică în pieţele ţintă ca furnizor de servicii şi nu de resurse, repoziţionare însoţită de investiţii în dezvoltarea unui portofoliu de servicii şi în setarea unei prezenţe locale în Germania şi Elveţia. Alţi factori critici au fost existenţa unei echipe solide de leadership mapate pe un design organizaţional aplatizat şi nu ierarhic, precum şi investiţiile în dezvoltarea oamenilor, pentru că o creştere sustenabilă e posibilă doar împreună cu o creştere a maturităţii”, a declarat pentru Business MAGAZIN Iulian Iuga, managing partner în cadrul grupului Accesa IT.
Grupul, care lucrează în principal pentru clienţi externi, şi-a consolidat recent toate operaţiunile din România, Germania şi Elveţia în cadrul unei entităţi din München – Accesa IT Group GmbH, mutare care a fost completată şi de schimbări în acţionariat. Astfel, odată cu consolidarea, antreprenorul român a cumpărat pachetul de acţiuni deţinut de firma germană Alegri în cadrul Accesa şi a atras un alt acţionar minoritar, un furnizor de software şi consultanţă de IT din Germania.
Anul trecut, grupul Accesa IT şi-a menţinut un ritm de creştere alert, cifra de afaceri netă cumulată majorându-se cu 39% faţă de 2017, la 28,5 milioane euro. Majoritatea veniturilor au fost generate de serviciile tradiţionale, respectiv de implementare soluţii enterprise, inginerie software şi suport de aplicaţii.
„Dincolo de aspectele enumerate anterior, evoluţia a fost posibilă datorită relaţiilor de tip parteneriat pe care le dezvoltăm cu clienţii noştri, dar şi iniţierii unor alianţe strategice pentru a câştiga clienţi noi”, a explicat el, adăugând că cea mai rapidă creştere au avut-o serviciile digitale (automatizarea inteligentă de procese, machine learning combinat cu procesare de imagini, UX), unde sunt identificate aplicabilităţi practice pentru tehnologiile moderne în context de business ale clienţilor grupului.
Cei mai mulţi clienţi noi atraşi de Accesa IT anul trecut au provenit din industriile strategice grupului, precum producţie şi logistică, retail, bănci şi asigurări. Aceştia au solicitat diferite tipuri de proiecte ce au variat între „implementarea de infrastructuri bazate pe cloud (public sau hybrid), modernizare tehnologică a ecosistemului existent de aplicaţii, soluţii e-commerce sau de IoT pentru gestionare de echipamente sau automatizare procese interne”, a punctat Iulian Iuga.
La nivel de grup, Accesa IT a încheiat anul trecut cu o echipă de 745 de angajaţi.
Integratorul IT Trencadis din Baia Mare a urcat 19 poziţii în ediţia de anul acesta a topului FT, plasându-se pe locul 174, faţă de 193 în 2018, când a fost de astfel cea mai bine poziţionată firmă locală în clasamentul FT, dar şi din topurile Deloitte Technology Fast 500 şi Deloitte Technology Fast 50. În perioada 2014-2017, compania a înregistrat o rată medie de creştere de 104,9%, businessul ajungând la 28,7 milioane de lei (6,3 mil. euro) în 2017. Tot în 2017, Trencadis, specializată în soluţii software pentru mediul guvernamental şi de afaceri, s-a clasat pe locul 13 în clasamentul Deloitte al celor mai dinamice 50 de companii de tehnologie din Europa Centrală şi de Est, având o rată de creştere a veniturilor de 730%. A fost a patra oară când firma locală a intrat în topul realizat de Deloitte.
„2017 a reprezentat pentru Trencadis un punct de reper în evoluţia companiei noastre. Începutul de an ne-a prins în mijlocul livrării unuia dintre cele mai moderne centre de date din România. Am continuat intens prin recrutarea şi armonizarea în Trencadis a celei mai performante echipe de intregrare de sisteme din piaţă (peste 20 de persoane) şi l-am încheiat cu cea mai importantă realizare a companiei noastre dintotdeauna: implementarea RO-Alert - sistemul naţional de avertizare instantanee a populaţiei în situaţii de urgenţă, sistem dezvoltat şi livrat împreună cu partenerii noştri de la Telekom România”, a declarat pentru Business MAGAZIN Radu Negulescu, acţionarul majoritar al Trencadis. El a adăugat că 2017 a fost totodată şi rezultatul deciziilor strategice şi al investiţiilor realizate în ultimii ani.
„2017 a venit ca o confirmare a faptului că suntem pe drumul corect înspre a deveni unul dintre cei mai relevanţi integratori de sisteme IT din regiune.”
Compania Trencadis a fost înfiinţată în 2007 în Baia Mare, iar ulterior s-a extins şi în alte oraşe ale ţării, acum fiind prezentă la nivel naţional, cu operaţiuni şi în Bucureşti, Cluj-Napoca şi Oradea.
Anul trecut, Trencadis şi-a menţinut constantă însă cifra de afaceri comparativ cu 2017, aceasta fiind în acord cu strategia companiei de consolidare pe piaţă în rolul de integrator pentru sisteme IT. Trencadis oferă servicii de integrare de sisteme IT, care generează de altfel majoritatea veniturilor companiei, dar şi servicii de dezvoltare de software şi de management al infrastructurii IT. Creşterea companiei din ultimii ani a fost susţinută de diversificarea competenţelor echipei cu focus pe tehnologii de ultimă generaţie din domenii ca GIS sau cloud computing. La finalul anului trecut, echipa Trencadis număra 50 de persoane în total.
Tremend Software Consulting, companie locală specializată în dezvoltarea de soluţii software, a intrat pe locul 361 în ediţia de anul acesta a clasamentului FT, urcând 126 de poziţii comparativ cu ediţia din 2018, creşterea afacerilor din perioada 2014-2017 fiind de 75%. În 2017, furnizorul de soluţii software la comandă a înregistrat o cifră de afaceri de 6 milioane de euro, în creştere cu aproape 70% faţă de 2016.„În perioada 2014-2017 au existat mai multe direcţii de dezvoltare care au dus la creşterea afacerilor, obiectivul fiind întotdeauna să dovedim că în România se poate face business tehnologic de performanţă. Evoluţia accelerată a organizaţiei a generat nevoia extinderii echipei de ingineri software, adopţia celor mai noi tooluri şi tehnologii şi parteneriatele pe termen lung, toate acestea contribuind la creşterea companiei”, a declarat pentru Business MAGAZIN Ioan Cocan, managing partner în cadrul Tremend Software Consulting. El a înfiinţat compania în urmă cu 14 ani alături de Marius Hanganu şi Bogdan Niţulescu.
În perioada 2014-2017, Tremend a fost nominalizată de două ori, în 2016 şi 2017, şi în topul Deloitte Technology Fast 50 Central Europe, unde a avut în primul an de participare cea mai mare creştere înregistrată de o companie românească inclusă în clasament – de 400%. Totodată, compania locală a fost inclusă şi în clasamentul Inc. 5.000, care listează la rândul lui firmele europene cu cea mai rapidă creştere.
În 2017, cea mai importantă realizare a companiei Tremend a fost extinderea peste ocean, prin preluarea companiei americane 648 Group. „Achiziţia 648 Group ne oferă posibilitatea de a fi mai aproape de potenţialii noştri clienţi, de a fi în permanent contact cu piaţa şi totodată răspunde nevoii de a ne dezvolta portofoliul în afară României. 648 se ocupa cu aplicaţii mobile şi web. Deschiderea unui nou birou înseamnă acces mai facil la piaţa din SUA”, a precizat el, adăugând că tot în 2017 compania a deschis şi un nou centru în Braşov.
Anul trecut, businessul Tremend a înregistrat o creştere de 67%, cifra de afaceri netă ajungând astfel la 9,8 milioane de euro, avansul fiind generat de extinderea echipei în cele două centre de dezvoltare din Bucureşti şi Braşov şi de ritmul accelerat de adopţie a celor mai noi tehnologii. „Tehnologiile emergente, ca inteligenţa artificială, machine learning şi microserviciile, sunt abordate cu atenţie sporită, ele fiind totodată şi un instrument în strategia de creştere a competivităţii globale şi extinderii Tremend”, a menţionat Ioan Cocan. De asemenea, tot anul trecut, compania a semnat un parteneriat cu Mellanox Technologies, în urma căreia Tremend furnizează servicii de design şi verificare de microcipuri, fiind una dintre puţinele firme din România care au capacitatea de a performa în acest domeniu ultraspecializat.
„Am dezvoltat o structură prin care să răspundem nevoii de inovaţie din orice tip de companie, indiferent că vorbim despre un start-up sau unul dintre cei mai mari producatori auto din lume, cu divizii dedicate de enterprise, embedded, mobile solutions şi QA. Există o proporţie echilibrată între departamente, generată de o relativă proporţie a nevoilor pieţei.”
În afară de parteneriatul cu Mellanox Technologies, Tremend şi-a mărit portofoliul anul trecut cu 20 de clienţi noi din diferite industrii, precum financiar, maşini autonome, retail şi semiconductori. La finalul anului trecut, echipa Tremend Software număra 230 de angajaţi.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro