Se adună norii unei crize financiare de proporţii? Warren Buffet, legendarul investitor american, a apăsat butonul de panică şi a început să adune un munte de bani într-un ritm nemaivăzut de la ultimul episod în care economia lumii s-a prăbuşit violent
Warren Buffet a început să pună deoparte un munte de bani, aproape 325 mld. dolari, ceea ce a pus pe jar atât analiştii economici, investitorii cât şi pe cei mai înfocaţi adepţi ai acestuia. Ceea ce a tras semnalul de alarmă nu a fost atât suma, cât viteza cu care s-a mişcat Oracolul din Omaha, care i-a făcut mulţi să se întrebe dacă nu cumva şeful Berkshire Hathaway se pregăteşte de un colaps economic ca în 2008, scrie The Wall Street Journal.
Pentru a înţelege amploarea, cu banii strânşi investiorul ar putea cumpăra 25 dintre cele mai mari companii din SUA şi tot i-ar mai rămâne bani.
Un alt semnal la fel de îngrijorător l-a dat o mişcare făcută de Buffet acum câteva luni: el a decis să vândă acţiunile pe care le deţinea la Apple şi Bank of America, iar pentru prima dată în şase ani el s-a oprit din a mai cumpăra acţiunile propriei sale companii.
„Buffet a început să devină din ce în ce mai conştient că bursele se mişcă acum către teritorii extreme, zona unde pot avea loc accidente şi eşecuri”, a spus spune Adam J. Mead, manager de avere din New Hampshire, care este autorul cărţii The Complete Financial History of Berkshire Hathaway
Experţii spun că cele mai recente mutări ale lui Buffet, se pot încadra în două scenarii principale: Fie Buffet se teme de prăbuşirea bursei sau de o criză economică, iar în acest context se refugiază în cash, fie caut să facă o achiziţie majoră care să dea peste cap piaţa, însă nu a găsit ceva care să merite banii încă.
Cu toate acestea, există şanse mari ca primul scenariu să devină realitate. Acţiunile cotate listate pe bursele americane au atins maxime după maxime şi se îndreaptă către un teritoriu extrem. Există totodată suspiciuni că acţiunile din sectorul tehnologic fac parte dintr-o nouă bulă şi nimeni nu ştie care va fi impactul atunci când şi dacă aceasta va exploda.
Buffett a subliniat importanţa numerarului atunci când acţiunile sunt scumpe, creşterea economică globală este slabă , iar conflictele fac ravagii peste hotare, în timpul adunării acţionarilor din această lună.
Prin urmare, atunci când cel mai urmărit investitor din lume decide să stea deoparte de piaţa bursieră, merită să ne întrebăm: Ştie Warren Buffet ceva ce noi nu ştim?
Răspunsul la această întrebare este mai greu de dat. Analiştii atrag atenţia că orice scenariu e posibil şi nu se grăbesc să încline către unul sau altul. În final, ei recomandă ca prudenţa să fie cuvântul de ordine atât pe burse cât şi în alte domenii, pentru a evita accidentele majore.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro