Criza reduce consumul de spirtoase cu 20%
Piata bauturilor spirtoase a scazut in primele 10 luni ale anului cu circa 20%, comparative cu perioada similara a anului trecut, ceea ce a dus la falimentul a zeci de fabrici mici si mijlocii din industria de profil, potrivit Garant, asociatia producatorilor de alcool.
"In acest an, zeci de producatori mici si mijlocii de spirtoase au intrat in faliment si si-au inchis fabricile", a declarat Romulus Dascalu, presedintele Garant.
Dascalu avertizeaza ca daca nivelul taxelor va creste, se va dezvolta si mai mult piata neagra, iar romanii se vor indrepta catre autoconsum. Potrivit asociatiei Garant, circa 45% din piata bauturilor spirtoase este reprezentata de comertul la negru, iar productia de tuica, palinca si rachiu este in proportie de 90%-95% nemonitorizata si nedeclarata.
Daca anul acesta producatorii nu au majorat semnificati preturile, la anul se va simti o modificare semnificativa din cauza cresterii accizei, pe fondul devalorizarii monedei nationale in raport cu euro.
"Acciza este de 750 euro pe hectolitrul de alcool pur, iar anul acesta cotatia in euro la care se calculeaza acciza a crescut cu peste 14% in raport cu leul. Din acest motiv, spirtoasele mai slabe precum lichior, bitter sau martini se vor scumpi cu 4-6%, iar cele tari, ca whiskey sau vodka vor inregistra cresteri de preturi de 6-8%", a declarat presedintele Garant.
Piata produselor spirtoase este estimata la 600 milioane euro in 2008, iar principalii producatori din piata sunt Prodal '94, Alexandrion, Scandic Distilleries si Euroavipo. Piata bauturilor alcoolice de import este dominata de companiile Sollers PPD, Pernod Ricard, BDG si Cristalex.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro