„Dacă nu eşti flexibil, deschis şi mai ales empatic, nu poţi identifica o soluţie juridică adecvată”

Autor: Ioana Matei Postat la 09 septembrie 2024 87 afişări

„Dacă nu eşti flexibil, deschis şi mai ales empatic, nu poţi identifica o soluţie juridică adecvată”

...a observat Laura Toncescu în cei peste 20 de ani de experienţă în domeniul serviciilor juridice, în care s-a concentrat mai ales pe sectorul serviciilor financiare. De ce sunt flexibilitatea şi, mai ales, empatia esenţiale chiar şi în acest domeniu?

În ultimii ani, şi-a axat practica pe proiecte legate de utilizarea tehnologiei în sectorul financiar. A oferit asistenţă juridică atât pentru cumpărători, cât şi pentru vânzători în tranzacţii care au fost clasate drept cele mai mari tranzacţii de pe piaţă în anii respectivi. Printre proiectele pe care le-a condus se numără prima autorizare a unui fond de investiţii ca acţionar majoritar într-o bancă din România, prima fuziune între o bancă şi o instituţie financiară nonbancară, autorizarea instituţiilor de plată, autorizarea companiilor fintech ca furnizori de împrumuturi online şi emiterea de obligaţiuni de către instituţii internaţionale.  A absolvit Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca cu o licenţă în drept în 1997, urmată de o licenţă în studii europene în 1998, şi este membră a Baroului Bucureşti.

Ce perspective aveaţi în urmă cu 20 de ani în ce priveşte evoluţia profesională?

În urmă cu mai bine de douăzeci de ani, după ce absolveai Facultatea de Drept, aşteptarea şi dorinţa generală era să urmezi o carieră clasică în domeniul juridic: de altfel, şi lumea de afaceri era mult mai modestă, pregatirea din timpul facultăţii era mai degrabă pentru astfel de cariere, iar boomul tehnologic care astăzi ne poartă spre noi orizonturi nu putea fi bănuit. Avocatura de business era un domeniu restrâns, în dezvoltare, iar imaginaţia noastră profesională nu ajungea să surprindă diversitatea actuală de subiecte. Cu toate acestea, am ales avocatura de business pentru că îmi doream în primul rând proiecte care să mă fereasca de monotonie şi care să îmi permită să evoluez şi să îmi folosesc creativitatea, în al doilea rând, să fac lucruri care contribuie cât mai rapid şi direct la dezvoltarea societăţii şi la apropierea ei de nivelul statelor din vest, iar în al treilea rând, voiam să lucrez şi să mă dezvolt într-o echipă cu oameni, ambiţii şi abilităţi similare. Pot spune că în aceste două decenii de viaţă profesională am avut sansa de a-mi îndeplini multe dintre aceste dorinţe şi vise, am reuşit multe proiecte, inclusiv de pionierat,  care sper că au adus valoare businessurilor şi comunităţii de afaceri.

Realitatea a coincis cu gândurile de atunci?

Pot spune că am văzut toate lumile posibile pe care mi le-am dorit în tot acest timp: am consiliat mari companii internaţionale, dar şi româneşti, nu doar pentru a le sprijini în modele de conformitate, ci şi în operaţiuni de achiziţie şi fuziune; nu am fost omul unei singure industrii, lucrând cu clienţi din banking, farma, IT, retail, automotive, energy etc. Fiecare domeniu are provocările sale, dar si profesionişti cu diferite viziuni, aşteptări, capricii sau aspiraţii: dacă nu eşti flexibil, deschis şi mai ales empatic, nu poţi identifica o soluţie juridică adecvată unor situaţii atât de diferite şi nevoilor unui capital uman atât de divers. Sigur că nu ştiam exact la ce să mă aştept când am început această carieră, aveam cel mult nişte aşteptări foarte generale, şi pot să spun că aceste aşteptări au fost îndeplinite: mi-am dorit să îmi îndeplinesc profesia la cel mai înalt nivel, să mă dezvolt profesional şi personal constant şi să construiesc relaţii de calitate atât cu colegii, cât şi cu clienţii mei.

În ce priveşte următorii 20 de ani, cum vă aşteptaţi să se schimbe lumea / domeniul în care activaţi / compania pe care aţi clădit-o sau în care lucraţi acum?

Când eram copil nu îmi închipuiam că ceea ce citesc în literatura lui Asimov ar putea fi, într-o zi, ceva mai mult decât o pagină de ficţiune excelentă. Lumea imaginaţiei de odinioară a devenit realitate: tehnologia evoluează mai repede decât o putem înţelege şi controla noi; cred că principalele provocări vor veni din tehnologie si în legătură cu aceasta, de capacitatea noastra de a ne adapta pe de o parte şi, respectiv, de a pune nişte limite, pe de altă parte... Suntem, în acest moment, mai multe generaţii în peisajul juridic, cu perspective foarte diferite asupra uzului noilor tehnologii în domeniul nostru: mă aştept ca împreună să putem acomoda soluţii old style, by the book, şi idei inovative, pentru a maximiza acţiunile şi intervenţiile noastre. De exemplu, există această asteptare ca în următorii 10 de ani, membrii unui departament juridic nu vor mai fi în majoritate jurişti, ceea ce este o provocare şi o oportunitate în egală măsură! Trebuie doar să fim deschişi şi să comunicam mai mult, între noi, inclusiv profesii diferite!    


Laura Toncescu, managing partner Toncescu şi Asociaţii SPRL – KPMG Legal

Număr de angajaţi: 36 de avocaţi, înscrişi la Baroul Bucureşti


BUSINESS Magazin  a lansat şi anul acesta anuarul 100 CELE MAI PUTERNICE FEMEI DIN BUSINESS, în cadrul căruia a fost inclus şi profilul Laurei Toncescu, managing partner, Toncescu şi Asociaţii SPRL – KPMG Legal.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.