Din condei s-a scris povestea. Cum a reuşit un cuplu să fabrice într-un mic atelier stilouri vândute oamenilor din mai multe ţări, chiar şi de peste ocean

Autor: Miruna Diaconu Postat la 15 ianuarie 2022 1142 afişări

Într-un mic atelier din Miercurea-Ciuc, Attila şi Iren Both, realizează stilouri făcute manual din bucăţi de lemn sosite din aproape toate colţurile lumii. Totul a început în 2017, când Attila Both a realizat primul său stilou din lemn pe care i l-a dăruit soţiei. De atunci au luat naştere stilourile Penna, care nu aştern pe hârtie doar cuvinte în română, ci ajung şi la oameni din Ungaria, Austria, Serbia, Elveţia, Franţa, Germania, America şi Canada.

Într-o lume în care totul merge în direcţia digitalizării, iar scrisul de mână devine o „rara avis”, doi antreprenori din Miercurea-Ciuc au decis să fie contra curentului. Cu o bucată de lemn, multă acurateţe şi mână de tâmplar, stilourile Penna sunt realizate manual de către Attila Both, un tâmplar cu o experienţă de peste 30 de ani. Primul stilou din lemn creat de Attila Both a fost realizat în 2017.

„Chiar şi tatăl meu şi bunicul meu au fost tâmplari. Întotdeauna am lucrat cu lemnul. Sunt în acest domeniu încă din 1991, când am împlinit 20 ani. Am confecţionat mobilier, scări chiar şi casa noastră din lemn a fost construită de mine. Aş spune că am o relaţie veche şi specială cu lemnul ca material, iar între timp am realizat că mă entuziasmează proiectele mai mici cu multe detalii delicate. În plus, întotdeauna am avut ideea să fac un stilou din lemn, numai că mereu am avut alte priorităţi. Până în 2017, când s-a născut primul stilou pe care l-am dat soţiei mele. Ea îl păstrează de atunci, iar primul stilou vândut a fost la începutul anului 2018”, povesteşte Attila Both.

Ideea de a realiza stilouri din lemn a venit foarte uşor, însă munca ce a urmat a însemnat un întreg proces lung şi anevoios care a avut mai multe etape, de la proiectare, testare, până la achiziţii şi producţie. Testare, testare şi iar testare, acest a fost lait-motivul poveştii aflate la început de drum. Micul business de familie este împărţit între partea creativă şi cea financiară, el cu unealta, ea cu cifrele şi, în final, stilourile Penna  ajung atât în ţară, cât şi peste graniţă. Pe lângă acest business, Iren Both este contabilă la o companie din Miercurea-Ciuc, pe când Attila Both se mai ocupă şi de alte proiecte de tâmplărie, însă businessul Penna este principala sa activitate. „Eu mă ocup cu partea de vânzări şi cu financiar, iar soţul meu, Attila se ocupă integral cu producţie, cu proiectare şi dezvoltare, dar şi cu achiziţii. Are mii de idei noi în fiecare zi. Ce crezi, aş putea face un stilou din boabe de cafea? Ori din tutun? – mă întreabă. Iar eu, de fiecare dată sunt sigură că poate face orice, pentru că nu iese din atelierul lui până nu realizează stiloul pe care îl are în minte. Şi rezultatele – stilourile magnifice vorbesc de la sine”, spune Iren Both.


Attila Both, Penna: „Maşinile şi uneltele de mare precizie, dar şi mâinile mele de tâmplar sunt garanţia că blocul de lemn ales ajunge la o formă finală perfectă. Şi se mai întâmplă că apare o eroare sau că nu sunt total satisfăcut şi atunci  iau totul de la capăt. Pentru că noi nu expediem niciun stilou cu care nu suntem mulţumiţi 100%.”


Toate stilourile sunt realizate în atelierul Penna Manufaktura, cum îl numesc cei doi, unde fiecărui instrument de scris i se acordă atenţie individual. Cu toate că în final stiloul care iese din mâinile lui Attila Both este o mică sculptură, atent finisată, la care se adaugă mici detalii din metal, crearea acestuia este chiar dificilă. „Producţia este foarte dificilă. Fiecare stilou este unic. Cumpărătorul are posibilitatea de a alege atât modelul stiloului, cât şi lemnul exotic care va fi utilizat la creaţie, iar abia apoi începe producţia. Stilourile au diferite forme şi profiluri, aşa că nu utilizez niciun şablon. Maşinile şi uneltele de mare precizie, dar şi mâinile mele de tâmplar sunt garanţia că blocul de lemn ales ajunge la o formă finală perfectă. Şi se mai întâmplă că apare o eroare sau că nu sunt total satisfăcut şi atunci  iau totul de la capăt. Pentru că noi nu expediem niciun stilou cu care nu suntem mulţumiţi 100%. După selectarea şi prelucrarea lemnului urmează asamblarea finală, un proces foarte delicat în cadrul căruia lemnul exotic se întâlneşte cu metalele preţioase ale stiloului. O atenţie deosebită este acordată potrivirii exacte, alinierii ireproşabile, tuturor detaliilor care determină nu numai un aspect magnific, dar şi o funcţionalitate excelentă. Ultimul pas la producţie este finisarea. Aici culorile lemnului prind viaţă, primesc suprafeţe perfect catifelate şi vibrante. Iar timpul de producţie variază, pornind de la 5-6 ore până la chiar două zile la anumite stilouri ediţii limitate”, explică Attila Both.

Investiţia în atelier i-a ajuns pe cei doi antreprenori la circa 15.000 euro, însă cea mai mare alocare nu a fost cea de bani, ci a timpului acordat prelucrării stilourilor. Lemnul folosit provine din multe zone ale lumii, din Australia şi până în America, iar peniţele sunt realizate din oţel, cu vârfuri de iridiu şi elementele metalice sunt placate cu rodiu, titan sau aur, care completează foarte bine lemnul lucrat. „În ciuda faptului că producem stilouri şi pixuri cu funcţionalitate excepţională şi cu confort de scris ridicat, chiar am avut un cumpărător mai în vârstă care a spus că stiloul cumpărat este atât de frumos, încât nu-l va folosi niciodată pentru scris. Degeaba i-am spus că aceste stilouri sunt fabricate ca să reziste în timp”, îşi aminteşte Iren Both. Stilourile pot fi cumpărate direct din magazinul online Penna, însă clienţii îşi pot alege singuri tipul de stilou, în funcţie de preferinţele personale. Iren Both spune că au în portofoliu peste 30 de tipuri de lemn exotic, dar de anul trecut au introdus şi stilouri care au corpuri create prin utilizarea răşinii epoxidice în combinaţie cu diferite alte materiale ca boabele de cafea, tutun, fibră de carbon sau chiar kevlar.

Pe lângă propriul magazin online, stilourile Penna pot fi găsite şi în magazine din Sibiu şi Odorheiu Secuiesc, însă cei doi antreprenori doresc să îşi listeze produsele şi într-un magazin din Cluj-Napoca, iar pe viitor să participe la un târg artizanal din Bucureşti. Însă stilourile Penna nu rămân doar în interiorul graniţelor. „Avem un reprezentant în Danemarca şi chiar avem cumpărători care vin la atelierul nostru pentru că vor să vadă stilourile  şi vor să se întâlnească cu meşterul. Trimitem oriunde pe teritoriul României, oferind livrare gratuită cumpărătorilor, dar primim comenzi şi din alte ţări. Suntem foarte mândri că nu numai din ţările apropiate, precum Ungaria, Austria, Serbia, se cumpără stilourile şi pixurile Penna, dar avem stilouri vândute chiar şi în Elveţia, Franţa, Germania, America şi Canada”, adaugă Iren Both. Pandemia a afectat chiar şi businessul de producţie de stilouri, însă anul trecut au avut vânzări de 50.000 lei, iar pentru anul acesta, cei doi antreprenori îşi doresc dublarea veniturilor. Cu toate că pandemia şi-a pus puternic amprenta asupra businessului, antreprenorii nu s-au lăsat descurajaţi şi îşi fac planuri de viitor. „Îmi place foarte mult să experimentez cu materiale noi. Astfel, colecţiile noastre se dezvoltă încontinuu. Aşa au născut anul acesta colecţiile Fantasy – stilouri cu texturi vibrante executate din materiale mai extreme – şi Opulent cu stilouri mai minimaliste, cu forme şi culori mai solide. Eu cred că în această experimentare şi creaţie nu prea sunt limite, dar cert este că în 2022 vom avea încă o colecţie nouă – „modernistă”, şi surpriza mare va fi o gamă nouă de produse: ochelari de soare Penna, fabricate manual din lemne exotice. Avem deja o colecţie întreagă de ochelari, aşteptăm primăvara pentru lansare”, spune Attila Both.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.