IIF: Investitiile straine directe in Europa emergenta vor depasi anul acesta 88 mld. dolari
Fluxurile de capital catre tarile Europei emergente vor ajunge anul acesta la 179,4 miliarde de dolari in 2010, in crestere de la 43,5 miliarde anul trecut, urmand ca in 2011, volumul sa creasca la 212 miliarde, estimeaza Institutul International de Finante (IIF), in ultimul sau raport, publicat in aceasta saptamana. "Europa emergenta" cuprinde, in calculul IIF, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Rusia, Turcia si Ucraina.
Investitiile straine directe vor ajunge anul acesta la 88,3 miliarde de dolari (65 mld. euro), finantarile acordate de banci se vor situa la 17,8 miliarde de dolari, cele din partea institutiilor financiare internationale la 17,1 miliarde, iar investitiile de portofoliu vor atinge 18 miliarde.
Pentru Europa emergenta, "veriga slaba ramane Ucraina", apreciaza IIF, care nu va reusi sa atraga suficiente finantari externe, avand in vedere dependenta de bancile rusesti, grevate de cresterea creditelor neperformante. Problemele Greciei ar putea sa fi antrenat efecte mai curand pozitive decat negative pentru tari ca Polonia, Ungaria si Romania, care au deja programe de creditare cu FMI, sau pentru Cehia, Turcia si Bulgaria, unde nivelurile datoriei externe si ale deficitului bugetar sunt sub control. Guvernele din Europa Centrala, Rusia si Turcia vor putea emite obligatiuni in valuta, profitand de conditiile mai favorabile de pe piata, iar veniturile din privatizare vor creste "intrucatva" fluxurile de capital in Polonia si Turcia. Investitiile de portofoliu vor creste numai in Rusia, Turcia si Polonia, singurele tari din zona cu piete de capital suficient de mari.
Cresterea economica a Europei emergente ar urma sa fie anul acesta de 4,1% si anul viitor de 3,2%, fata de o scadere estimata la 5,8% anul trecut.
Pentru ansamblul economiilor emergente (Asia, Europa, America Latina, Africa si Orientul Mijlociu), IIF prevede o crestere economica de 6,3% pentru 2010, comparativ cu o crestere estimata la 1,4% in 2009. In schimb, economiile mature (SUA, zona euro si Japonia) ar urma sa atinga doar o crestere de 2,5%, raportat la un declin de 3,5% estimat pentru 2009.
Fluxurile de capital privat catre pietele emergente vor ajunge anul acesta la 709 miliarde de dolari, respectiv la 746 miliarde in 2011. Estimarea din aprilie a IIF este in usoara scadere fata de cea din raportul din ianuarie, care avea in vedere fluxuri de 722 de miliarde de dolari in 2010. Anul trecut, volumul fluxurilor de capital privat spre pietele emergente a fost de circa 352 de miliarde de dolari, cu mult sub valoarea din 2008 (591 de miliarde).
IIF apreciaza ca pe parcursul lui 2010, cel mai bine se vor comporta economiile emergente din Asia, in special China, unde cererea interna de finantare este in crettere si exista si suficiente surse locale pentru a o satisface, inclusiv din partea bancilor locale. In schimb, pentru alte regiuni, intre care si Europa emergenta, redresarea ceva mai lenta a fluxurilor de capital, determinata de intarzierea redresarii in economiile mature, va continua sa puna probleme.
Din totalul fluxurilor de capital catre pietele emergente, investitiile directe vor reprezenta anul acesta 435 de miliarde, iar investitiile de portofoliu - 94 de miliarde. Bancile vor furniza doar aproape 50 de miliarde. Finantarile acordate de creditorii bilaterali ar urma sa reprezinte 26,5 miliarde de dolari, iar cele provenind de la institutiile financiare internationale - 28,7 miliarde.
Institutul International de Finante, infiintat in 1983, este principala asociatie internationala a institutiilor financiare, cu circa 380 de membri din peste 70 de tari.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro