Investitorii imobiliari merg in paduri
Terenurile agricole si padurile se afla in topul investiilor din 2009, potrivit unui studiu al companiei de consultanta si brokeraj in real-estate Regatta.
Cererile pentru terenuri agricole si forestiere au inregistrat un trend ascendent incepand cu a doua jumatate a anului trecut, desi acest segment a fost relativ putin exploatat pe piata tranzactiilor imobiliare in ultimii 5 ani, arata studiul Regatta. Prin urmare, cele mai multe investitii inregistrate la nivel national, incepand cu jumatatea anului 2008 si pana in prezent, au fost inregistrate in sectorul terenurilor agricole si forestiere. Preturile pentru aceste tipuri de investitii au avut o evolutie ascendenta incepand din 2004, pana in ultimul trimestru din 2008.
Astfel, daca media preturilor de vanzare pentru terenurile agricole era de 200 euro / hectar in 2004, la sfarsitul lui 2008 pretul pentru un hectar ajunsese la peste 2.700 euro. Cele mai cautate terenuri, care au inregistrat preturi de vanzare peste aceste valori, au fost cele cu o calitate superioara a solului, impartite in parcele unificate si compacte, cu suprafete de peste 150-200 hectare. In cazul terenurilor forestiere evolutia a fost aproape similara, insa suprafetele tranzactionate sunt mult mai mari, iar pretul mediu de vanzare este cu 20%-25% mai ridicat decat in cazul terenurilor agricole. Datele companiei sustin ca aceste segmente imobiliare sunt cel mai putin afectate de situatia economica dificila ce caracterizeaza in prezent piata. In ultimele 6 luni, cele doua sectoare au inregistrat scaderi de doar 10%, iar interesul pentru achizitionarea lor a ramas constant, spre deosebire de alte segmente imobiliare care au inregistrat scaderi de preturi de pana la 40%, iar numarul doritorilor pentru acestea s-a diminuat chiar si cu 50%.
”Situatia economica incerta determina din ce in ce mai multi investitori sa isi indrepte fluxurile financiare catre business-uri si proprietati ce genereaza venituri sigure, fie ca provin din satisfacerea nevoilor de baza (productia si distributia de alimente), fie din energie si servicii pentru sanatate. Intr-o perioada in care unul din principalele deficite ale Romaniei este lipsa de produse agricole si se preconizeaza ca acest deficit se va accentua in urmatorii ani, investitorii se concentreaza pe aceste segmente, pentru ca le pot asigura o siguranta financiara si un profit, chiar si in vreme de criza”, este de parere Alexandru Nitescu, managerul departamentului de Proiecte si Investitii al companiei Regatta. Acesta sustine in plus ca va concentra activitatile firmei mai mult pe acest tip de investitii. “Ne-am implicat inca de acum trei ani in astfel de tranzactii, iar portofoliul nostru se extinde tot mai mult pe acest segment de piata, inregistrand foarte multe solicitari pentru achizitiile de terenuri agricole si paduri”, a mai adaugat reprezentantul Regatta.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro