Leszek Balcerowicz: Esticii nu cred in socialism

Postat la 06 aprilie 2010 19 afişări

In Romania si Bulgaria, ca si in Polonia, oamenii sunt mai atasati de principiile pietei libere decat in Grecia, afirma economistul polonez Leszek Balcerowicz, lasand de inteles ca elenii ar trebui sa ia exemplu de la est-europeni spre a iesi din actuala criza fiscala cu costuri sociale minime.

"In Europa Centrala si de Est exista mai putini oameni care cred in socialism, comparativ cu anumite tari din Europa Occidentala", a spus economistul, intr-un interviu pentru Central Europe Digest in cursul caruia a fost intrebat de impactul crizei din Grecia asupra altor tari candidate la zona euro.

In opinia lui Balcerowicz, sectorul public in Bulgaria sau Romania nu este supradimensionat, ca in Grecia, iar angajatii din sectorul public nu beneficiaza de privilegiile extinse ale omologilor lor eleni. Aceasta este o deosebire importanta intre Grecia si tarile din Est considerate printre cele mai expuse la riscurile ce decurg din criza elena.

Fost ministru de finante si guvernator al bancii centrale poloneze, considerat arhitectul iesirii din tranzitie a tarii sale prin mijlocirea "terapiei de soc", Balcerowicz crede in continuare in sansele zonei euro de a exista ca proiect viabil si de a ramane atractiva pentru tarile candidate. "Daca anumite tari ale zonei euro au fost indisciplinate fiscal, aceasta nu schimba valoarea zonei euro in sine. Pentru tari ca Polonia, Ungaria sau Romania, comertul lor se face in principal cu tari ca Germania, Franta, Italia, Spania sau Olanda. A adopta aceeasi moneda ca si principalii lor parteneri comerciali ar oferi un impuls economiilor lor, prin cresterea concurentei si o transparenta mai mare. Asa incat ceea ce s-a intamplat in Grecia nu submineaza ideea de la baza zonei euro, ci subliniaza importanta disciplinei fiscale", declara economistul.

Leszek Balcerowicz considera ca sunt doua concluzii care trebuie desprinse din criza greceasca: prima, ca Pactul de Stabilitate si Crestere in zona euro, care fixeaza criteriile de performanta economica si fiscala pentru tarile membre, trebuie aplicat si poate chiar intarit; a doua, ca atata vreme cat tarile zonei euro nu se mai pot folosi de politica monetara proprie spre a absorbi socurile externe, ele trebuie sa aiba la dispozitie alte mecanisme care sa compenseze pentru pierderea accesului la politica monetara. "Cel mai important dintre aceste mecanisme este flexibilitatea economiei - piete libere si in special piata muncii", spune el. "O conditie pentru functionarea corecta a zonei euro este deci aplicarea unor reforme care sa echilibreze diferitele rigiditati din interiorul pietelor, astfel incat economia sa faca fata mai bine socurilor."

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/leszek-balcerowicz-esticii-nu-cred-in-socialism-5822894
5822894
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.