Managerii romani: companiile noastre vor merge mai prost decat economia

Postat la 28 septembrie 2009 16 afişări

Companiile romanesti sunt printre cele mai optimiste in regiune cand vine vorba despre perspectivele generale ale economiei nationale in urmatoarele sase luni, si printre cele mai pesimiste cand vorbesc despre propria lor evolutie.

Rezultatele studiului Deloitte Sentiment Index, ce masoara nivelul de incredere al companiilor din Europa Centrala in economia tarii lor, par sa spuna ca executivii romani au incredere in toate celelalte companii (implicit si in economia nationala), mai putin in perspectivele propriei companii in urmatoarele sase luni. Or, altfel spus, chiar daca nu au in plan noi investitii sau noi strategii de dezvoltare, ci mai degraba restructurari si reorganizari ale afacerilor, mul]i sefi de companii asteapta cumva redresarea economiei nationale.

Romania se claseaza pe locul doi in ce priveste increderea firmelor in relansarea economiei, cu 38,5% de voturi de incredere, depasita doar nivelul de incredere din Polonia, unde 51,2% dintre firme asteapta revenirea economiei. Insa in ce priveste perspectivele financiare ale companiilor lor, executivii sau directorii financiari chestionati isi mai pierd din entuziasm: doar o sesime (15,4%) dintre ei asteapta o imbunatatire aici, fata de liderul Polonia, cu 76,7%.

Analiza este realizata pe baza opiniilor si previziunilor directorilor executivi si financiari (CXOs) ai celor mai mari companii din sase state central-europene, respectiv Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Croatia si Romania.

"Firmele romanesti isi continua strategia de crestere a afacerilor, insa cu o atentie sporita asupra costurilor (de exemplu, majoritatea respondentilor cred in relansarea economiei si pregatesc noi produse si servicii, anticipand totodata o reducere a cheltuielilor de capital si noi reduceri de personal). Pe de alta parte, oamenii de afaceri preconizeaza o noua inasprire a reglementarilor in urmatorul an, si lansează un avertisment asupra accesarii dificile a fondurilor europene", spune George Mucibabici, presedintele Deloitte Romania.

Concluziile studiului pentru Romania:

- conform unei majoritati de 65,4%, in Romania nu exista intarzieri semnificative de plata a datoriilor, iar din acest punct de vedere, companiile locale se situeaza pe locul doi in regiune, dupa cele din Polonia, unde procentul este de 79,1% ;

- majoritatea respondentilor romani isi manifesta intentia de a lansa produse si servicii noi in urmatoarele 12 luni (61,5% dintre raspunsuri, al doilea procent dupa Polonia, cu 62,8%) ;

- 60% dintre respondentii romani se asteapta la o inasprire a reglementarilor in urmatoarele 12 luni ;

- o majoritate de 69,2% considera ca fondurile europene sunt foarte greu de accesat.

In ce priveste Europa Centrala, aproape trei sferturi dintre companii considera ca economia fie se va inrautati, fie va ramane la fel anul urmator, dar oamenii de afaceri sunt optimisti in privinta perspectivelor pe care le au companiile lor, doar 15% dintre respondenti exprimand asteptari negative pe viitor (exact invers fata de rezultatele obtinute de la mediul de afaceri din Romania). Dintre cele sase tari incluse in studiu, Polonia are cel mai optist mediu de business, polonezii avand cea mai mare incredere atat in economie cat si in companiile lor.

Sefii companiilor din Romania sunt singurii care se arata pesimisti in ce priveste evolutia firmelor lor in urmatoarele sase luni (23,1% voturi pesimiste, fata de 15,4% voturi optimiste). Nici macar companiile din Croatia, ai caror CEO sau CFO au fost foarte pesimisti asupra economiei tarii lor in urmatorul semestru (89,7% voturi negative si nici macar un vot pozitiv), nu-si pastreaza negativimul cand vorbesc despre propria afacere, 34,5% dintre ei asteptand rezultate mai bune, fata de numai 6,9% asteptari pesimiste.

Cei aproape 200 de respondenti au fost selectati din Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Croatia si Romania, reprezentand companii din industria auto, sectorul bancar, tehnologie, media si comunicatii, sectorul bunurilor de consum si transport, asigurari, constructii, energie si resurse. Valoarea indicelui de incredere pe primul semestru este de 97.

Increderea in economie (urmatoarele sase luni)

PerceptieOptimistaPesimista
Medie26,8%41,6%
Croatia0%89,7%
Cehia12,9%48,4%
Ungaria25,8%25,8%
Slovacia23,3%43,3%
Polonia51,2%16,3%
Romania38,5%38,5%

Sursa: Deloitte Sentiment Index

Increderea in propria companie

PerceptieOptimistaPesimista
Medie45,8%15,3%
Croatia34,5%6,9%
Cehia25,8%16,1%
Ungaria48,4%16,1%
Slovacia56,7%20%
Polonia76,7%11,6%
Romania15,4%23,1%

Sursa: Deloitte Sentiment Index

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/managerii-romani-companiile-noastre-vor-merge-mai-prost-decat-economia-4941779
4941779
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.